Όπως οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε, σήμερα η ανθρωπότητα σκύβει ευλαβικά το κεφάλι και σύσσωμη εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Αποθήκευσης Αρχείων (World Backup Day). Εσένα αναγνώστη εκεί πίσω στα τελευταία θρανία που σηκώνεις το χέρι και φωνάζεις επιδεικτικά  “άλλο πάλι τούτο! Πρώτη φορά το ακούμε, ρε ψηλέ”, σε αγνοούμε και σε κατατάσσουμε από σήμερα στην μαύρη λίστα των τεχνολογικά ανενημέρωτων αναγνωστών. Αυτός ήσουν, αυτός είσαι κι ένας τέτοιος θα παραμείνεις στον αιώνα τον άπαντα.

Και όχι, δεν σε τρολάρουμε. Υπάρχει τέτοια επίσημη ημέρα και μάλιστα φέτος κλείνει μια πενταετία ζωής. Τα πάντα ξεκίνησαν το 2010 όταν οι χρήστες του reddit είχαν τη φαεινή ιδέα να αφιερώσουν μία ημέρα του χρόνου στην αρχειοθέτηση των δεδομένων των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων. Το γνωστό σε όλους μας (εκτός από τον τύπο στο πίσω θρανίο, προφανώς) backup και η σημαντικότητά που έχει η αποθήκευση δεδομένων τόσο για λόγους συναισθηματικούς, όσο και για λόγους ορθής λειτουργίας μιας επιχείρησης, αποτέλεσαν την αφορμή για τα σαΐνια αυτά ώστε να επιστήσουν την προσοχή σε όλους μας και να μας υπενθυμίζουν κάθε χρόνο τέτοια μέρα ότι καλό είναι να το… βάζουμε στη θύρα το στικάκι, να τον… γεμίζουμε τον εξωτερικό, να τα… ρίχνουμε στο “σύννεφο” τα αρχεία.

Κι όπως κάθε ιστορική ημέρα, πόσο μάλλον όταν αυτή έχει οικουμενική διάσταση, έτσι και η Παγκόσμια Ημέρα Αποθήκευσης Αρχείων έχει τους μάρτυρές της, τους πεσόντες της, τους ήρωές της.

 

Ας τους θυμηθούμε έναν-έναν κι ας κρατήσουμε ως ένδειξη παντοτινής ευγνωμοσύνης ενός λεπτού αναμονή μέχρι να φορτώσουν τα αρχεία…
 

1. Floppy Disc. Η πάλαι ποτέ κραταιά δισκέτα, ήταν το πρωταρχικό μέσο αποθήκευσης αρχείων. Δημιουργήθηκε κάπου στις αρχές τις δεκαετίας του ’70 και μας άφησε χρόνους στις παρυφές τις νέας χιλιετίας. Η χωρητικότητά της ήταν τέτοια που -σε σημερινούς όρους και συνθήκες- θα μπορούσε τσίμα τσίμα να αποθηκεύσει τις selfies που βγάζει μια 14χρονη στη διάρκεια 3 δευτερολέπτων.

Τιμή και δόξα στην floppy εκείνη που κόλλησε το μεταλλικό της κάλυμμα (που εμείς οι πιτσιρικάδες ποτέ δεν μάθαμε την επίσημη ονομασία του) και πήγε άκλαυτη στον κάδο των σκουπιδιώνε!

 

 

 

2. CD/DVD. Αντικατέστησε την floppy με τιμές και με φανφάρες. Από άποψη χωρητικότητας ήταν σαφώς τεράστια η διαφορά με την προγενέστερη κατάσταση, ωστόσο στα αρνητικά της καταγράφεται η δυσκολία με την οποία οι μεγαλύτερης ηλικίας χρήστες κατάφερναν να βρουν τη σωστή πλευρά με την οποία πρέπει να μπαίνει στo drive. Σήμερα, ακολουθούν φθίνουσα πορεία και χρησιμοποιούνται κυρίως σε μπαλκόνια και σε κήπους υπερήλικων για να διώχνουν με τις αντανακλάσεις που δημιουργούν τα ανεπιθύμητα πτηνά.

Τιμή και δόξα στα σιντιά εκείνα που έπεσαν θύματα bullying από ατίθασα περιστέρια που υπέφεραν από διάρροια!

 

 

3. USB Stick. Η χαρά του χρήστη, το γνωστό σε όλους μας στικάκι, ήταν μια πατέντα της ισραηλινής εταιρίας M-Systems κάπου στα 1999. Ελαφρύτερο, μικρότερο και μεγαλύτερης αποθηκευτικής ικανότητας (σήμερα ορισμένα εξ αυτών φτάνουν και το 1 TB!) συγκριτικά με οτιδήποτε είχε προηγηθεί, οι χρήστες το αγάπησαν από την πρώτη στιγμή. Κι εξακολουθούν να το αγαπούν ως τα τώρα.

Τιμή και δόξα στο στικάκι που εν ώρα καθήκοντος (και χωρίς τη θέλησή του) μπήκε σε υποδοχή σκληρού σε internet cafe και σακατεύθηκε μια για πάντα!

 

 

4. Memory Card. Ισχύουν πάνω-κάτω όσα ισχύουν και για τα στικάκια. Έδωσε και κέρδισε μάχες εισβάλλοντας με απαράμιλλο θάρρος σε σκληρούς, σε κινητά, σε λαπτοπάκια, σε φωτογραφικές μηχανές, σε τάμπλετς, σε, σε, σε…

Τιμή και δόξα στην κάρτα μνήμης που κόλλησε στην υποδοχή λαπτοπακίου που είχε πιάσει λίγδα!

 

 

5. Σκληρός δίσκος. Δεν χρειάζονται πολλά πολλά. Ο άρχων της αποθήκευσης, αυτός που μπαίνει πάντα μπροστάρης στη όλη διαδικασία, είτε αυτή αφορά μια απλή ρουτίνα αποθήκευσης ενός εγγράφου, μιας φωτογραφίας, ενός προγράμματος, είτε σχετίζεται με πιο ψυχοφθόρες καταστάσεις όπως η αποθήκευση ολόκληρης της δισκογραφίας του Παντελή του Παντελίδη.

Τιμή και δόξα στον σκληρό που ξεψύχησε σε μπιχλιάρικο tower, επειδή τα ανεμιστηράκια του έπαψαν να λειτουργούν από τη συσσωρευμένη σκόνη που αντιστοιχεί σε 16 εκτάρια από την έρημο Σαχάρα!

 

 

6. Εξωτερικός σκληρός δίσκος. Όλοι μας έχουμε από έναν προκειμένου να “σώζουμε” σε αυτόν οτιδήποτε θεωρούμε πολύτιμο και χρήσιμο. Είναι ο κρυφός άσσος στο μανίκι μας στο συρτάρι μας, που βγαίνει από εκεί όταν θέλουμε να του αναθέσουμε τις δύσκολες αποστολές.

Τιμή και δόξα στον εξωτερικό που κλάταρε από συνεχείς αποσυνδέσεις χωρίς να ακολουθηθεί η διαδικασία ασφαλούς κατάργησης υλικού!

 

 

7. Cloud Computing. Dropbox ή Google Drive φάση… Η επανάσταση στον τομέα της αποθήκευσης δεδομένων προέκυψε κοντά στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Διευκολύνει την αποθήκευση, επεξεργασία και χρήση δεδομένων σε απομακρυσμένους υπολογιστές που είναι προσβάσιμοι μέσω του διαδικτύου. Κι όλα αυτά μέσω της χρήσης ενός και μόνο password. Ζωάρα!

Τιμή και δόξα στο “συννεφάκι” που του έμελλε να “φιλοξενήσει” γυμνές φωτογραφίες κι ερωτικές περιπτύξεις του χρήστη με username Merkel_Ang!