Ο θόρυβος που διατάρασσε την ησυχία της νύχτας, πάνω από το Πεντάγωνο ήταν σαν έντονο ζουζούνισμα. Οι φρουροί του στρατοπέδου δεν μπορούσαν να τον προσδιορίσουν, ειδοποίησαν όμως αμέσως τον αξιωματικό υπηρεσίας για τον περίεργο θόρυβο. Ο τελευταίος διέταξε να ανάψουν οι προβολείς και τότε είδαν όλοι το μικρό τηλεκατευθυνόμενο ιπτάμενο drone. Το ελικοπτεράκι πέταγε σε κύκλους πάνω από το Πεντάγωνο, μέχρι να ανάψουν οι προβολείς. Ο χειριστής του, όποιος και αν ήταν το απομάκρυνε αμέσως και παρά την κινητοποίηση της ΕΥΠ και των αρχών ασφαλείας, η αναζήτησή του μέσα στην νύχτα, αποδείχθηκε άκαρπη.

Στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του τμήματος αντικατασκοπείας που ασχολούνται με την υπόθεση, εμφανίζονται αρκετά προβληματισμένοι. Δεν είναι μόνο το ιπτάμενο ελικοπτεράκι που τους έχει προβληματίσει τις τελευταίες ημέρες. Μετά την ανακάλυψη ενός «ύποπτου» πομπού στην Πάρνηθα, ο οποίος «παρενοχλούσε» πτήσεις ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, προέκυψε κι άλλο χτύπημα.

Ήταν η σύλληψη ενός γερμανού υπηκόου στην Κω, ο οποίος φωτογράφιζε φυλάκια και στρατόπεδα του νησιού συστηματικά. Ο συγκεκριμένος κύριος, που μένει μόνιμα στο νησί τα τελευταία δύο χρόνια, είχε στο σπίτι του καταγεγραμμένες τις συντεταγμένες που αντιστοιχούσαν σε στρατόπεδα και δημόσιες υπηρεσίες, ενώ βρέθηκαν κιάλια, διόπτρες, κάρτες μνήμης από φωτογραφική μηχανή και κασέτες βιντεοκάμερας.

Δεν είναι ο πρώτος και σίγουρα δεν πρόκειται να είναι ο τελευταίος πράκτορας που δρα επί ελληνικού εδάφους πιθανότατα στρατολογημένος από την ΜΙΤ, την μυστική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας. Εδώ και δεκαετίες, ο ακήρυχτος πόλεμος των πρακτόρων στη χώρα μας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και με επεισόδια που σπάνια γίνονται γνωστά.

Πριν από δύο χρόνια πρωταγωνιστές σε ένα από αυτά ήταν δύο Τσέχοι υπήκοοι, που συνελήφθησαν στην Λήμνο από τις τοπικές αρχές ασφαλείας, επειδή φωτογράφιζαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις του νησιού. Αμφότεροι ισχυρίστηκαν ότι ήταν υπάλληλοι εταιρίας video games που συνέλεγαν εικόνες για το παιχνίδι «Arma ΙΙΙ».

Κι αν αυτές οι συλλήψεις έχουν γίνει γνωστές, υπάρχουν πολλά άλλα περιστατικά που παραμένουν άγνωστα σε αυτό τον χορό των κατασκόπων, επί ελληνικού εδάφους.

Πρωταγωνιστές τους, πράκτορες της ΜΙΤ, της CIA και της Ισραηλινής Mosad σε επιχειρήσεις άκρως απόρρητες, που κάποια στιγμή αποκαλύφθηκαν μέσα από βιβλία ή ρεπορτάζ.

Η περίπτωση του Τούρκου πράκτορα Γιαλτσίν Αταμάν, που δρούσε στην Αθήνα εμφανιζόμενος ως διπλωμάτης είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές. Παρόλο που η ομάδα της τότε ΚΥΠ, τον είχε εντοπίσει από την πρώτη στιγμή και τον είχε υπό στενή παρακολούθηση, εκείνος ήταν τόσο προκλητικός, που η παρακολούθησή του κατέληξε σε συμπλοκή με έλληνα πράκτορα. Όπλα δεν βγήκαν, αλλά έπεσαν μπουνιές έξω από μια οικοδομή σε συνοικία της Αθήνας και ο Αταμάν βρέθηκε μέσα σε ένα λάκκο με ασβέστη!

Αντίθετα, ο Ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA Τζον Κυριάκου που έδρασε στην Αθήνα για αρκετά χρόνια, έβγαλε το όπλο του, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στο βιβλίο του «The reluctant spy». Το έβγαλε και το κόλλησε στο κεφάλι ενός Άραβα «διπλού» πράκτορα όπως είχε καταλάβει, σε ένα πάρκο της Αθήνας, προκειμένου να του δώσει να καταλάβει ότι τον είχε ανακαλύψει.

Δεν ήταν τόσο διακριτικός όπως η περίφημη Βάλερι Πλέιμ, που πέρασε και αυτή από την Αθήνα, πριν γίνει διάσημη στην υπόθεση που συγκλόνισε τις ΗΠΑ, όταν η κυβέρνηση Μπους αποκάλυψε το όνομά της. Η Πλέιμ στρατολόγησε αρκετούς έλληνες και όπως έγραψε και αυτή  στο βιβλίο της, ανάμεσά τους ήταν και ένας πολύ γνωστός έλληνας πολιτικός, το όνομα του οποίου δεν αποκάλυψε φυσικά.

Ούτε οι Ισραηλινοί παραδέχθηκαν ποτέ ότι ένα κλιμάκιο πρακτόρων τους ανατίναξε μέσα στο ξενοδοχείο «Αριστείδης» τον Ζαίντ Μουτσάτσι, στέλεχος της PLO στα μέσα της δεκαετίας του ’70, στα πλαίσια της επιχείρησης «Η οργή του Θεού». Ήταν μέρος των αντιποίνων που διέταξε η πρωθυπουργός Γκόλντα Μέϊρ για την δολοφονία των έντεκα αθλητών της ολυμπιακής τους ομάδας, από μέλη της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου.

Εμείς, απλά βρεθήκαμε ενδιάμεσος κρίκος σε μια από τις πολλές διαδρομές της εκδίκησής τους ανά την Ευρώπη…