Οι επιβάτες της πτήσης Δαμασκός-Αθήνα-Στοκχόλμη, ελάχιστα πρόσεξαν την φιγούρα του μυστακοφόρου άνδρα συνεπιβάτη τους, το πρωινό της 9ης Οκτωβρίου, στον παλιό Ανατολικό αερολιμένα του Ελληνικού. Αυτοί που ταξίδευαν για Αθήνα περίμεναν τις αποσκευές τους, και οι υπόλοιποι την αναχώρηση του αεροσκάφους. Ο μυστακοφόρος άνδρας που ταξίδευε με το επώνυμο Αμπντουλάχ Σαρικούρτ, ήταν στην πραγματικότητα ο ηγέτης των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Εκείνο το μουντό πρωινό του Οκτώβρη, ξεκίναγε στην Αθήνα ένα περιπετειώδες πολιτικο-κατασκοπευτικό θρίλερ, που μετά από αρκετές ενδιάμεσες στάσεις, κορυφώθηκε στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Μόνο που τότε κανείς δεν ήξερε τα μελλούμενα. Ούτε ο Άπο -όπως αποκαλούσαν τον Κούρδο ηγέτη κάποιοι φίλοι του- ούτε ο Σάββας Καλεντερίδης, αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων αποσπασμένος στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, την περίφημη ΕΥΠ.
 


 

Όταν ο τότε διοικητής της Χαράλαμπος Σταυρακάκης, τον ειδοποίησε ότι ο Οτσαλάν θα προσγειωνόταν από στιγμή σε στιγμή στην Αθήνα, ο Καλεντερίδης -άριστος γνώστης του Κουρδικού- πήγε μαζί του στο αεροδρόμιο. Ήταν η στιγμή που θα ένωνε μαζί με κάποιους άλλους ανθρώπους την μοίρα του με αυτή του Κούρδου ηγέτη, ο οποίος κυνηγημένος από τους Τούρκους, αναζητούσε ένα καταφύγιο. Δεν το βρήκε τελικά ποτέ. Μετά από ένα οδοιπορικό, που ξεκίνησε με την αναχώρησή του από την Αθήνα για την Ρωσία, συνεχίστηκε στην Ιταλία, ξανά στην Αθήνα, στην Κέρκυρα και τελικά στο Ναϊρόμπι.

Εκεί έστειλε τελικά τον Οτσαλάν η κυβέρνηση Σημίτη, υποσχόμενη ότι θα κάνει τα πάντα κάτω από άκρα μυστικότητα, ώστε να καταφύγει ο Άπο στην Νότια Αφρική. Τα όσα ακολούθησαν έγιναν γνωστά όταν τελικά ο Οτσαλάν κατέληξε από την πρεσβευτική κατοικία του τότε έλληνα πρέσβη στο Ναϊρόμπι Γιώργου Κωστούλα, στα χέρια τούρκων πρακτόρων της ΜΙΤ.

Ο έλληνας πράκτορας της ΕΥΠ Σάββας Καλεντερίδης -είχε υπηρετήσει χρόνια στην Τουρκία έχοντας φέρει σε πέρας με κίνδυνο της ζωής του εξαιρετικά δύσκολες και σύνθετες αποστολές- έφτασε στα όριά του, όπως και ο Κωστούλας. Ήταν αυτός που αρνήθηκε να πετάξει τον Οτσαλάν και την συνοδεία του έξω από την πρεσβεία, όταν του το ζήτησαν από την Αθήνα, ο Θόδωρος Πάγκαλος και ο αείμνηστος Σταυρακάκης συνεπικουρούμενοι και από άλλους υπουργούς.

Ήταν αυτός που όταν ο Οτσαλάν «εξαφανίστηκε» από το αυτοκινητιστικό κομβόι που θα τον μετέφερε υποτίθεται με ασφάλεια στο αεροδρόμιο για να αναχωρήσει από την Κένυα, δέχτηκε κλωτσιές και ύβρεις από τις συνοδούς του Κούρδου ηγέτη. Προς τιμήν του και προς τιμήν του πρέσβη, όταν από την Αθήνα οι «εγκέφαλοι» που στάθηκαν ανίκανοι να διαχειριστούν -όπως αποδείχτηκε- μια τόσο σοβαρή υπόθεση τον διέταξαν να παρατήσει τις συνοδούς του Άπο, αρνήθηκε ξανά.

Την επομένη, οι φωτογραφίες και τα βίντεο με τον δεμένο Οτσαλάν μέσα στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Τουρκία, συνοδεία πρακτόρων με κουκούλες, έκαναν τον γύρο του κόσμου.
 


 

Στην Αθήνα -δεν θα το ξεχάσω ποτέ- ο κόσμος περπατούσε με σκυμμένα κεφάλια στους δρόμους και ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ψέλλιζε δικαιολογίες του στυλ «εμείς κάναμε τα πάντα, αλλά…» που δεν έπεισαν κανένα.
 


 

Δεκαπέντε χρόνια μετά, ο Άπο παραμένει κρατούμενος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας και πολλοί έχουν ξεχάσει το θρίλερ που ξεκίνησε από την Αθήνα και τέλειωσε στο Ναϊρόμπι.

Όχι όμως, αυτοί που το έζησαν…