Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα αυτή την εποχή, είναι συνήθως μουντός. Βγάζει μια μελαγχολία, ο ουρανός είναι συχνά «βαρύς» και το φθινόπωρο φέρνει ακόμη σε κάποιους αναμνήσεις από το κατασκοπευτικό θρίλερ που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1995 και κορυφώθηκε στις 15 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Ήταν η μέρα που εξαφανίστηκε από προσώπου γης ο Ελβετός Μπρούνο Μπρεγκέ, «υπολοχαγός» του διαβόητου τρομοκράτη Ίλιτς Ραμίρεζ Σάντσεζ, γνωστός ως «Κάρλος το τσακάλι». Εγκατεστημένος μόνιμα στην Ελλάδα, μαζί με την σύντροφό του και την κόρη τους, ο Μπρεγκέ χάθηκε από προσώπου γης για πάντα. Είκοσι εννιά χρόνια μετά, η τύχη του Μπρεγκέ παραμένει ένα ομιχλώδες θρίλερ στο οποίο εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες διαφόρων χωρών και οι ελληνικές αρχές που χειρίστηκαν την υπόθεση με παιδικό τρόπο…


Ζει στην Αβάνα;

Πριν από δύο χρόνια η διαρροή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της αμερικάνικης ιδιωτικής εταιρίας πληροφοριών Stratfor -η «σκιώδης» CIA όπως την αποκαλούν- αποκάλυψε ότι την απαγωγή του Μπρεγκέ οργάνωσε και εκτέλεσε κλιμάκιο πρακτόρων της Μοσάντ σε συνεργασία με κομάντος του Ισραηλινού στρατού. Επρόκειτο για μια επιχείρηση-αστραπή από αυτές που έχτισαν τον θρύλο των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, ως οι καλύτερες σε ότι είχε να κάνει με απαγωγές εχθρών του κράτους εντός και εκτός συνόρων της χώρας.

Το κερασάκι στην τούρτα, σύμφωνα με την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Stratfor, είναι ότι ο Μπρεγκέ βρίσκεται εν ζωή και κατοικεί μάλλον στην Κούβα, χωρίς όμως να έχει δώσει ο ίδιος κάποιο δείγμα ότι ζει όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Ελβετός υπαρχηγός του Κάρλος -θεωρείτο σύνδεσμος του τρομοκράτη με τον «ΕΛΑ» και τη «17Ν»- θα έρθει πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1987, λίγο μετά την αποφυλάκισή του με πτήση της Ολυμπιακής από την Ζυρίχη. Οι ελληνικές αρχές έχοντας ενημερωθεί από την τότε ΚΥΠ δεν του επιτρέπουν την είσοδο και αναχωρεί με την επόμενη πτήση για την Ελβετία.

Τέσσερα χρόνια αργότερα στις 25 Φεβρουαρίου του 1991, ο Ελβετός φτάνει με πλοίο μέσω Ανκόνας στην Πάτρα, αλλά και πάλι θα σταλεί μετά από τρεις μέρες στην Ιταλία, που μας τον ξαναστέλνει πίσω και εμείς στην Ελβετία. Είναι η τελευταία φορά που δεν γίνεται δεκτός στη χώρα μας, αφού μέσα στην ίδια χρονιά οι αρχές αίρουν την απαγόρευση εισόδου και την αντικαθιστούν με υποχρέωση αναγγελίας.

Ερωτευμένος με την Βρετανίδα Κάρολ Τόμσον, ο Μπρεγκέ εγκαθίσταται στο χωριό Πέρδικα της Θεσπρωτίας και εμφανίζεται κανονικά με το όνομά του, ενώ εναντίον του δεν εκκρεμεί καμία δίωξη. Περνάει χαλαρές στιγμές στο ιδιόκτητο σπίτι της Κάρολ και δεν θυμίζει σε τίποτα τον τρομοκράτη που ήταν το δεξί χέρι του Κάρλος, ενώ λατρεύει την κόρη που έχει αποκτήσει με την Βρετανίδα, τη μικρή Σόνα.

[fullimage]16099[/fullimage]
 

Η απαγωγή από τη Μοσάντ.

Η ευτυχία του δεν θα κρατήσει πολύ, ούτε καν τρία χρόνια, αφού στις 10 Νοεμβρίου του 1995 ξεκινάει μαζί με την οικογένειά του για ένα ταξίδι που έμελλε να είναι χωρίς επιστροφή για τον ίδιο. Τα όσα έγιναν συσσωρεύουν ένα πλήθος αναπάντητων ερωτηματικών και μια σειρά λαθών από τις ελληνικές αρχές, ενώ το νήμα της εξαφάνισης και της εμπλοκής μυστικών υπηρεσιών ξετυλίγεται όταν το «Λατώ» δένει στην Ανκόνα. Οι Ιταλικές αρχές κρατάνε το ζευγάρι στο πλοίο για τρεις ώρες σύμφωνα με τα όσα είπε η Τόμσον αργότερα, και επιτρέπουν μόνο την άφιξη της συντρόφου του Μπρεγκέ και της κόρης τους.

Ο Ελβετός στέλνεται πίσω, η ταυτότητά του κρατείται στο λογιστήριο του σκάφους και οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για βόλτες του Μπρεγκέ στα σαλόνια του σκάφους, μέχρι την στιγμή που το πλοίο προσεγγίζει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Σύμφωνα με το e-mail που έλαβε ο αντιπρόεδρος της Stratfor στις 17 Ιουνίου 2011 από ισραηλινό φίλο του -τα σενάρια κάνουν λόγο για στέλεχος της Μοσάντ σε επιτελική θέση από την οποία όμως έχει αποχωρήσει- η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί πολύ προσεχτικά από τους Ισραηλινούς.

Η εντολή της απαγωγής δόθηκε από το αρχηγείο της Μοσάντ στο Τελ-Αβίβ σε ελικόπτερο γεμάτο με άνδρες της ομάδας Σαγερότ Ματκάλ, της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας του Ισραηλινού στρατού. Η διαταγή που είχαν ήταν να αποσπάσουν ζωντανό τον Μπρεγκέ πριν το «Λατώ» δέσει στην Ηγουμενίτσα, εκεί όπου τον περίμενε κλιμάκιο πρακτόρων της ΚΥΠ και η επιχείρηση διήρκησε σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, δέκα περίπου λεπτά.

Παραμένει άγνωστο αν το πολεμικό πλοίο που συμμετείχε στην επιχείρηση ήταν του ΝΑΤΟ ή του Ισραήλ, αν και σύμφωνα με τον αποστολέα του e-mail στον αντιπρόεδρο της Stratfor ήταν Ισραηλινό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι από εκείνο το βράδυ, ο Μπρούνο Μπρεγκέ εξαφανίστηκε από προσώπου γης, με μια απαγωγή κομμένη και ραμμένη για τα μέτρα της Μοσάντ, η οποία φυσικά δεν ενημέρωσε κανέναν, ούτε κατόπιν εορτής.

«Τον πήραν δεκαεπτά λεπτά, πριν την άφιξη του πλοίου στο λιμάνι», γράφει ο ισραηλινός στο περίφημο e-mail της Stratfor, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε καμία εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
 

Οι φήμες και η ταυτότητα

Κανείς δεν ξαναείδε τον Μπρούνο Μπρεγκέ από εκείνο το βράδυ και στα χρόνια που ακολούθησαν ακούστηκαν πάρα πολλά. Γράφτηκε ότι ο Ελβετός εκτελέστηκε από πρώην συντρόφους του, όταν αποφάσισε να αφήσει πίσω του τον κύκλο του αίματος, ενώ τον Ιούνιο του 1997 σε ιστοσελίδα που ασχολείται με θέματα τρομοκρατίας και μυστικών υπηρεσιών αναρτήθηκε ένα κείμενο που προκάλεσε κι άλλα ερωτηματικά.

Σύμφωνα με αυτό, ο Μπρούνο Μπρεγκέ ήταν ζωντανός και επιτηρούμενος αυστηρά σε μυστική φυλακή της CIA κάπου στη Βουδαπέστη, από πράκτορες των Γάλλων και των Ούγγρων.
 
Ο Ισραηλινός πληροφοριοδότης ενστερνίζεται την τελευταία άποψη: «Μετά την παράδοση του Μπρούνο από τους Ισραηλινούς στους Αμερικανούς σε ένα φιλικό λιμάνι, μεταφέρθηκε στην Ουγγαρία. Μόλις έμαθα ότι ο Μπρούνο έφυγε από τη Βουδαπέστη με νέα ταυτότητα στα τέλη του 1997. Αν είναι αλήθεια ότι έφυγε για την Κούβα και είναι ακόμα ζωντανός θα πρέπει να είναι 62 ετών σήμερα», έγραφε στο e-mail του 2012 το πρώην στέλεχος της Μοσάντ.

Στην Ελλάδα πάντως χρειάστηκε να περάσουν πάνω από δύο μήνες για να κινητοποιηθούν οι αρχές μετά την απαγωγή του, την εμπλοκή της οικογένειάς του και τα δημοσιεύματα, ενώ η ταυτότητά του παρέμεινε στο Λατώ μέχρι τον Ιανουάριο του 1996.

Ήταν το τελευταίο προσωπικό αντικείμενο του Ελβετού «υπολοχαγού» του Κάρλος, που παραμένει εξαφανισμένος, πιθανόν για πάντα, πληρώνοντας το τίμημα της εμπλοκής του στον κόσμο της τρομοκρατίας πολύ ακριβά…