Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias… Όσο περίπλοκη είναι η πλήρης ονομασία του κατόχου του βασιλικού θρόνου της Ισπανίας, άλλο τόσο δαιδαλώδεις ήταν οι συνθήκες που τον ανέβασαν σε αυτόν αλλά και οι αντίστοιχες που εν τέλει τον εκθρονίζουν.

Ο λόγος για τον 76χρονο σήμερα Χουάν Κάρλος. Στα μέρη μας το όνομά του ήταν, ήδη, γνωστό πολύ πριν το 1975. Το έτος, δηλαδή, που ανέλαβε το βασιλικό του σκήπτρο και άρχισε να σουλατσάρει με αυτό περιχαρής στο αχανές παλάτι της Μαδρίτης. Δεκατρία χρόνια πριν, βλέπετε, είχε συστηθεί στο πανελλήνιο ως ο «γαμπρός των Ελλήνων» φορώντας βέρα στην πριγκίπισσα Σοφία, κόρη του τέως βασιλιά της Ελλάδας Παύλου. Όλα αυτά στο πλαίσιο ενός πολυδάπανου γάμου που έμεινε στην ιστορία για τον έξτρα κιτς χαρακτήρα του (όπως προτάσσει άλλωστε και η βασιλική αισθητική ανά τον κόσμο και ανά τους αιώνες).

Ο Χουάν Κάρλος, που λέτε, δεν ήταν ακριβώς αυτό που θα ονομάζαμε ένα ακόμη κλασικό παράδειγμα στα αμέτρητα όσα έχει να διηγηθεί η Γηραιά Ήπειρος για τις επιμέρους βασιλικές οικογένειες εδώ και εκατονταετίες. Πιάνοντας τα πράγματα από την αρχή: ο παραιτηθής μονάρχης δεν χρίστηκε βασιλιάς ακολουθώντας τον συνήθη θεσμό της διαδοχής. Αντιθέτως, ανακηρύχθηκε διάδοχος του σαρακονταετούς δικτάτορα της Ισπανίας Φράνκο από αυτόν τον ίδιο τον Φράνκο και ανέλαβε την ηνία της Ιβηρικής χώρας δύο μόλις ημέρες μετά το θάνατο του τελευταίου.

Την ιδιότυπη αυτή αναρρίχησή του στο θρόνο, έρχεται να κλείσει σήμερα σαν ένα περίεργο ιστορικό ανέκδοτο και μια εξίσου ιδιότυπη έκπτωση από αυτόν. Μόλις χτες, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον ισπανικό λαό έκανε γνωστή την πρόθεσή του να παραχωρήσει το θρόνο στο γιο του Πρίγκιπα Φελίπε. «Παραδίδω τη χώρα στη νέα γενιά για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά δίνοντας πολιτική χροιά στους λόγους της παραίτησής του. Ο βασιλιάς, λοιπόν, μπορεί να μην πέθανε αλλά όπως και να έχει οι Ισπανοί θα κραυγάσουν -μέχρι το τέλος του έτους- υπέρ ενός νέου βασιλιά.

Ο άλλοτε εξαιρετικά δημοφιλής μονάρχης, ο οποίος κατάφερε από τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του να από – φρανκοποιήσει μια χώρα, η οποία επί τέσσερις δεκαετίες, ήταν πλήρως απομονωμένη, αλλά και να την εντάξει με τρόπο ομαλό και άκρως επιτυχημένο τόσο στην δημοκρατική οδό όσο και στα διεθνή φόρα της Δύσης, δεν ήταν και πολύ στα πάνω του τα τελευταία χρόνια. Μια σειρά από γκρίζες ιστορίες, που σχετίζονταν τόσο με τον ίδιο όσο και με το στενό του οικογενειακό περιβάλλον, τον έφεραν στο προσκήνιο με αρνητικές για την δημοφιλία του επιπτώσεις.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε πριν από μερικούς μήνες όταν έγινε γνωστό ότι η κόρη του Κριστίνα και ο σύζυγός της ενεπλάκησαν σε οικονομικό σκάνδαλο και συγκεκριμένα σε φορολογική απάτη. Ο Χουάν Κάρλος δεν εμπλέκεται άμεσα στις ατασθαλίες της κόρης του και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας στο δικαστήριο με το οποίο έχει εδώ και μερικούς μήνες τραβήγματα η τελευταία. Ωστόσο ένας άλλος ελέφαντας, και συγκεκριμένα αυτός που ο ίδιος σκότωσε το 2012 σε σαφάρι που έκανε στην Μποτσουάνα με κρατικά κονδύλια και που υπολογίζεται ότι διέθεσε για το ταξίδι του αυτό περισσότερα από 25.000 ευρώ, ήταν αρκετός για να δει την υποστήριξη των Ισπανών προς το πρόσωπό του να παίρνει την κατιούσα. Θρυλείται, μάλιστα, πως στο ταξίδι αυτό μπορεί να μην ήταν παρούσα η Σοφία, αλλά ο Χουάν δεν υπολείπονταν γυναικείας συντροφιάς! Μάλιστα, τα ουκ ολίγα σκανδαλοθηρικά περιοδικά της υπό οικονομικής κρίσης Ισπανίας, κάνουν λόγο για μια ωραία νέα γυναίκα Γερμανικής καταγωγής…   

Και για να μην ξεχνιόμαστε. Εκτός του Φελίπε, που βλέπει το χρίσμα να έρχεται κατά πάνω του ανέλπιστα και δια της πλαγίας οδού, στην ίδια θέση βρέθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν ο πρίγκιπας της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ και ο πρίγκιπας του Βελγίου Φίλιππος, όταν είδαν την βασίλισσα Βεατρίκη και τον βασιλιά Αλβέρτο ΙΙ αντίστοιχα να τους παραχωρούν πρόωρα και οικειοθελώς το θρόνο τους. Φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα οι πρίγκιπες βλέπουν το σύμπαν ολάκερο να συνωμοτεί υπέρ τους. Οι δύσκολοι καιροί, επομένως, δεν αφορούν πια τους ίδιους, αλλά τους απερχόμενους βασιλιάδες και βασίλισσες…