Ας μιλήσουμε λίγο για άντρες, το πιο αούγκανο είδος του ζωικού βασιλείου. Αυτούς δηλαδή, που πρώτα μιλάνε και μετά σκέφτονται και όταν σκέφτονται πολύ, συνήθως σιωπούν. Πράγματι, δεν είναι μία, ούτε δύο οι γυναίκες που προβληματίζονται, για το μπορεί να έχουμε στο κεφάλι μας και κυρίως τι λέμε μεταξύ μας. Αποφασίσαμε λοιπόν, με την επιστημονική ομάδα του Provocateur, να σου σπικάρουμε δύο φωνήεντα και να σου κάνουμε αναμετάδοση από τους “ιερούς” χώρους συνάθροισης, των αντρώνε.

Στο 1ο μας επεισόδιο, (σχώρα με, παρασύρθηκα) θα μιλήσουμε για τον τιμημένο χώρο του αντρικού κουρείου. Εκεί, που οι άντρες αναγκάζονται να πάνε, για να κουρευτούν σαν τον Μπέκαμ, μα όταν σηκωθούν από την καρέκλα του κουρέα μοιάζουν περισσότερο σε μούφα ActionMan, από το πανηγύρι του Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω. Αυτόν, που σε μια εβδομάδα έχουν σπάσει χέρια, πόδια και το μαλλί από μαύρο, έχει γίνει διακεκομμένο γκρι ποντικί.

Αλήθεια πρώτη: Πιθανότερο είναι για έναν άντρα, να αλλάξει ομάδα αίματος, παρά κουρέα. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία για αυτόν, ότι όλοι του οι φίλοι τον γλεντάνε με ατάκες τύπου: “Μπράβο, πρόλαβες και το ΙΚΑ ανοιχτό και κουρεύτηκες.” Εκείνος δεν νοιάζεται, γιατί με τον Μπάμπη τον κουρέα, είναι φίλοι πια. Διαφωνείς; Τότε, μάθε ότι ενώ ο άντρας κουρεύεται για δέκα λεπτά, τρώει πάνω από 1 ώρα στο κομμωτήριο, γιατί πίνει καφέ, σαβουρώνει και μπουγάτσα απ’ τον φούρνο, ενώ αν κλείσει ραντεβού βραδάκι καθημερινής, θα παίξει και ουίσκι με ξηροκάρπι. Ακολουθεί, τυπικός διάλογος σε κουρείο:

– “Που είσαι Σπυράρα μου; Κάτσε αγορίνα μου. Σε περιμένει η θέση σου”.

– “Που ‘σαι Μπάμπη μου, λάμπεις πάλι, λάμπεις”.

– “Να παραγγείλω καφεδάκι;”.

– “Αφού με ξέρεις. Για αυτό ήρθα”.

– “Είδες το ματσάκι χθες;”.

– “Τι τους έκανε η κουφάλα ο κοντός, ρε φίλε; 2 μπάλακια πέταξε και τους έκλεισε το σπίτι”.

– “Πως θα κουρευτούμε; Όπως πάντα;”.

– “Όπως πάντα, ναι”.

Μετά από γέλια και εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις, το βλέμμα του κουρευόμενου πέφτει στην τηλεόραση, που δείχνει για κάποιο περίεργο λόγο, Fashion TV. Eνώ αναρωτιέται, γιατί δεν παίζει μαγνητοσκοπημένες εκπομπές του Τάκη Τσουκαλά ή βιντεάκια με ουκρανικά drifts στο YouTube, κοιτάζει το τραπεζάκι μπροστά από τον καναπέ της αναμονής και έχει αραδιασμένα ανάμεσα σε κάτι μισό-σκισμένους 4 τροχούς και κάποια περιοδικά μόδας, με τις καλύτερες αντρικές κουπ της χρονιάς.

– “Ρε Μπάμπη, τόσα χρόνια έρχομαι, ποτέ δεν σ’ έχω ρωτήσει. Αυτά τα περιοδικά μόδας τι τα θες; Αφού όλοι, κουρεύονται σαν και μένα. Όπως την προηγούμενη φορά”.

– “Πήγαινε στη σελίδα 74”.

– “Στη διαφήμιση του σουβλατζίδικου; Τρομερό κεμπάπ, ο Περικλής”.

– “Όχι ρε μαλάκα εκεί, πιο πάνω!”.

– “Μήπως να χτυπάγαμε κανένα δίπιτο. Έχω ξεμείνει 3 μέρες με κάτι τάπερ αρακά απ’ τη μάνα μου. Είχε και ωραίο ταλαγάνι θυμάμαι. Πώς τον λέγανε ρε συ Μπάμπη εκείνον που είχε τα καλαμάκια προβατίνα;”.

Με τα πολλά πήγε στη σελίδα 74, που είχε συνέντευξη του Μπάμπη, από όταν ήταν νέος και μεγάλη ελπίς των barber shops της χώρας. Τόσα χρόνια πελάτης, δεν το ήξερε. Πριν ολοκληρώσει την επόμενη ερώτηση, σκάει μύτη ο Σωτήρης, έτερος αγαπημένος θαμώνας του κουρείου. Ομοϊδεάτες στα ποδοσφαιρικά, πικάρουν από κοινού τον κουρευόμενο. Ο Σωτήρης ερωτεύτηκε γκομενάκι ατίθασο που του έχει βάλει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι. Τον έχει κάνει λίγο φλώρο (κατά παραδοχή του) και εκτός από μπάλα, ξέρει πλέον και από GNTM, γιατί είναι καψουράκος που τραγούδαγε και ο Μπίγαλης. Την κοπελιά, την λένε Ναταλία. Αχ, τι του θύμησες του κουρέα μας, να ήξερες! Μια άπονη Ναταλία, τον πέταξε τον Μπάμπη στου δρόμου την άκρη, τον αδίκησε. Ήταν φαντάρος και βάραγε σκοπέτο στον Έβρο, όταν του ανακοίνωσε, πως θέλει να μείνουν δυο φίλοι. Μετά βάραγε και το κεφάλι του στον τοίχο. Κάπου εκεί, θα ξεκινήσει το μεγάλο κεφάλαιο, φανταριλίκι με ιστορίες εκατέρωθεν, για φυλακές και στερήσεις εξόδων, εξωτερικές εφόδους και μπυροποσίες στο καψιμί.

Αφού λουστεί, παρφουμαριστεί ο κουρευόμενος, βάλει και πηλό στο μαλλί με άρωμα καραμέλα, θα δώσει ραντεβού στην ίδια καρέκλα σε κανένα μήνα, ελπίζοντας να έχει δει αυτό το Ozark, που του έχει φάει τα αυτιά ο Μπάμπης. Ποιος ξέρει; Ίσως μάθει και γιατί τόσα χρόνια η τηλεόραση στο κουρείο, παίζει Fashion TV.

Όσα λεν οι άντρες μεταξύ τους, το λοιπόν στο κουρείο, έχουν λίγο από καψιμί, παλιές γκόμενες, καλαμάκια προβατίνα, ταλαγάνι, μπαλίτσα και Κώστα Μπίγαλη.

* Στο επόμενο επεισόδιο, θα πούμε για το Σουβλατζίδικο! Aμ’ πως…