Καλό θα ήταν να γνωρίζεις εσύ που διαβάζεις, ότι μεγάλωσα κοντά στις όχθες του ποταμού Κηφισού στο Αιγάλεω, στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Στα χρυσά χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης, τότε που είχαμε ακόμη λεφτά και το μόνο που μας ένοιαζε είναι ποιος θα κρατάει το τηλεκοντρόλ. Επειδή είχα την τύχη να είμαι το μεγαλύτερο παιδί της οικογενείας, δυστυχώς εκμεταλλευόμουν το μικρότερο αδέρφι μου, διαλέγοντας τις περισσότερες φορές τι θα παρακολουθήσουν τα άξια τέκνα της οικογένειας Σμυρνή. Όταν έπαιζε Stallone όμως, καθόμασταν σε στάση προσοχής και παρακολουθούσαμε τον γίγαντα Sly, μιμούμενοι αργότερα τον ίδιο να κατατροπώνει αντιπάλους.

Πάρε χαρτί και γράφε, όλα τα Rocky από το 1 μέχρι το 5, όλα τα Rambo από το 1 μέχρι το 3, Cobra, Tango and Cash, Stallone η Απόδραση (Lock Up αγγλιστί ο τίτλος), Over the Top, Demolition Man συνόδεψαν πολλά από τα βράδια μας! Βέβαια, η χαρά μας έμενε μισή. Λίγο οι διαφημίσεις, λίγο ότι χάναμε την αρχή ή το τέλος δεν το ευχαριστιόμασταν πλήρως. Όλα αυτά μέχρι να σημαδευτεί η παιδική ηλικία μας για πάντα!

Μια απογευματινή βόλτα στο video-club της γειτονιάς, άλλαξε για πάντα την ζωή μας. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Με κοίταξε, την κοίταξα και μετά από πεντάλεπτη αναμονή στο ταμείο η video-κόπια του Cobra είχε γίνει δικιά μου! Ο videoclub-ας σχεδόν με υιοθέτησε τα επόμενα χρόνια, δείχνοντας τεράστια υπομονή στο βλαμμένο παιδάκι που τον ρωτούσε καθημερινά σχεδόν, γιατί δεν έχετε άλλες ταινίες με τον Stallone. Στόχος μου να τις δω όλες. Το έκανα και είμαι πολύ περήφανος για αυτό. Για αυτό δεν πρόκειται να χάσω ούτε το τελευταίο Rambo που θα βγει συντόμως.

Μεγαλώνοντας και εντρυφώντας στο σινεμά,είδα τη δηθενίλα να ξερνάει μια αφ’ υψηλού αντιμετώπιση απέναντι στον Συλβέστρο! Βλέπεις μέμφονται πολλοί την καλλιτεχνική αξία των ταινιών και προφανώς γελούν με την υποκριτική δεινότητα του Αμερικανού ηθοποιού! Είμαι έτοιμος λοιπόν να αποκαταστήσω την τάξη, να γράψω ένα ερωτικό γράμμα στον Sly. Του το χρωστάει εκείνος ο πιτσιρικάς που βλέποντας τις ταινίες του, αγάπησε το σινεμά.

Τι και αν ενσάρκωσε 2 από τους πιο εμβληματικούς ρόλους στο αμερικανικό και κατ’ επέκταση παγκόσμιο σινεμά; Rocky Balboa και John Rambo, έχουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του, περνώντας στο πάνθεον της ιστορίας. Κανείς δεν αποτύπωσε πιο λιτά και κατανοητά το περίφημο “American Dream”, πέρα από τον Stallone στο Rocky. Είτε αρέσει, είτε όχι, εγώ όπως και εσύ φαντάζομαι, έχω ονειρευτεί τη στιγμή που θα κατακτήσω τον κόσμο, ενώ δεν με γνωρίζει κανείς. Θα χρειαστεί να σηκωθώ αξημέρωτα, να τρέξω όσο πιο γρήγορα μπορώ , να πέσω 112 φορές και να σηκωθώ 113, μα θα το κάνω.

Στο τέλος, με βουλωμένα από το ξύλο που έριξε η ζωή μάτια, θα φωνάξω Adrian, παίρνοντας αγκαλιά τον άνθρωπο που αγαπώ πιο πολύ εκείνη την στιγμή. Μόνος θα τα βάλω με όλους και ας νικηθώ στο Rambo, θα γελάσω με τις πατάτες του άλλου που πνίγονται στην κέτσαπ, σαν άλλος Marion Cobretti (Cobra). Θα κερδίσω κάθε νταλικέρη που υπάρχει εκεί έξω στο μπρα ντε φερ, στο υπέροχα κακό Over The Top, θα ρίξω απαγορευμένα μπινελίκια σαν John Spartan στο Demolition Man, θα παίξω πασούλες με τον Πελέ στην Απόδραση των 11.

Θα θέλξω ολάκερη Sharon Stone στους Σπεσιαλίστες ως Ray Quick και θα κλέψω την παράσταση από κάποιους Robert De Niro, Harvey Keitel Και Ray Liotta στο Cop Land του James Mangold, ως κουφός μπάτσος στην ερμηνεία της ζωής του. Θα φέρω τα πάνω κάτω στα action films/blockbusters με τους Expendables (μτφ: Αναλώσιμοι), μαζεύοντας όλους τους σπουδαίους ξυλορίχτες της γενιάς μου και της επόμενης. Τέλος, δεν θα αφήσω μάτι δίχως δάκρυ, με τις ανατριχιαστικές ερμηνείες του στο “Creed I και Creed II”.

Όταν ο Rocky σταθεί απέναντι στον Adonis (προς θεού όχι τον Γεωργιάδη), που μόλις έχει μάθει ότι ο μέντορας του έχει διαγνωσθεί με καρκίνο ο χρόνος σταματά. Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο ειλικρινή δήλωση, αποδοχής της πραγματικότητας κάποιου που κράτησε στα χέρια του τον κόσμο ολόκληρο, μα τώρα κουράστηκε και θέλει να κάνει ένα βήμα πίσω.

Ο άνθρωπος με το στραβό σαγόνι και το πρόβλημα ομιλίας, αυτός που πούλησε τον σκύλο του, γιατί δεν είχε να φάει και ξεκίνησε την καριέρα σε soft porn ταινίες, κάνοντας παράλληλα και μια εμφάνιση που δεν καταγράφηκε ούτε στα credits του Bananas του Woody Allen, δεν κώλωσε ποτέ. Παρότι δεν απέφυγε τον σκόπελο της ψυχροπολεμικής προπαγάνδας, ειδικά στο Rocky IV όταν ισοπέδωσε τον Ivan τον Drago, ήξερε μέσα του πως δεν θα υπάρξει ποτέ εύκολη διαφυγή από τους δαίμονες σου! Για αυτό μας χάρισε τον καλύτερο videoclip που δεν γυρίστηκε ποτέ. Δηλάδη το ακόλουθο:

Έπρεπε να σηκωθεί και να συνεχίσει και αυτό περιμένουμε να κάνει στο “Rambo Τελευταίο Αίμα”, τρέιλερ του οποίου προβλήθηκε πρόσφατα! Εγώ θα είμαι εκεί με τον αδερφό μου και δεν θα τσακωνόμαστε για το τηλεκοντρόλ. Θα περιμένουμε βουρκωμένοι ο Stallone να αποχαιρετήσει και τον John Rambo!

Ευχαριστώ για όλα τα βράδια που ξεχάστηκα με την πάρτη σου Sly! It’s been an honor!