Αρχικά να σου ξεκαθαρίσουμε ότι αν ανήκεις στην κατηγορία των τύπων που όταν ακούνε “φρέσκο χιπ χοπ” σκέφτονται το “Μama?” κι άλλα τέτοια ακαταλαβίστικα και κ(λ)όπι πέιστ κομμάτια, τότε λάθος άρθρο άνοιξες φιλαράκο. 

Θα μου πεις “Μα καλά, και αυτό φρέσκο χιπ χοπ δεν είναι;”. Το ‘πες και μόνος σου. ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.

Σήμερα θα μιλήσουμε για αυθεντικό ραπ και για νέα συγκροτήματα που το κρατάνε ψηλά και που “Φυλάνε το μικρόφωνο πριν να το ηχογραφήσουνε.

Για τσέκαρε. wink

Λόγος Τιμής

Να μη σου λέμε παπάτζες. Κι εμείς πριν τους ακούσουμε (φανατικά), όταν βλέπαμε σε πάρκα και πλατείες αυτοκόλλητα “ΛΤ”, δεν είχαμε ιδέα τι σήμαιναν. Πιο πολύ πιστεύαμε ότι πρόκειται για άλλη μια παραθρησκευτική οργάνωση, ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων, παρά για ένα συγκρότημα που καταθέτει τη ψυχούλα του πάνω στα μικρόφωνα. Τους ακούσαμε, τους βάλαμε στην playlist μας (αλλά και στην καρδιά μας!) και πλέον νιώθουμε εκατό τοις εκατό τους πιτσιρικάδες που ‘χουν ταυτιστεί με την πάρτη των “Λόγος Τιμής”.

“Οι άνθρωποι αγαπούν το να μισούν / πλέον τους έμαθα / κάποτε ήταν παιδιά / στάνταρ το ξέχασαν / το ραπ και τα κωλόπαιδα που λες / περνάν μηνύματα απ’ αυτά που ξέχασες να δώσεις στα παιδιά σου / μείναμε εδώ να τους λέμε για το ”μοιράσου” / καλή επιρροή το ελληνικό ραπ, για φαντάσου.”

Zoro & Buzz

Γηπεδικούς τους λες; Ε, ναι. Πέταλο τις κάνουν τις συναυλίες τους. Χορευτικούς;;; Εννοείται ρε αδελφέ, αφού είναι απίθανο στα κομμάτια τους να μην χτυπηθείς. Στιχουργικά ευφυείς; Δώσε βάση στις ρίμες τους και δες το και μόνος σου. 

“Η αλήθεια κρέμεται απ’ του γενναιολογικού μας δέντρου τα κλαδιά / την ξεστομίζουν μόνο τα παιδιά / οι μεγάλοι την κρύβουν καλά / γιατί η αλήθεια πόνεσε / έχει άλλη αίγλη όταν σηκώνεσαι.”

Taburo Bota

Αν έχεις μεγαλώσει με Active Member, Social Waste και τα σχετικά, τότε πάμε στοίχημα (όχι τον Βαλάντη και τη Μαρίνα!) ότι σίγουρα θα κολλήσεις μ’ αυτά τα παλικάρια και τις απίστευτες δουλειές τους. Θα βρεις κομμάτια τους που μιλάνε για τη προσφυγιά, άλλα που τα χώνουν στην προπαγάνδα των δελτίων ειδήσεων, ενώ με το “Γυναικάρες” ρίχνουν σφαλιάρα σε κάθε σεξιστή, χωρίς φυσικά να χρειαστεί να σηκώσουν το χέρι τους.  

“Οι άλλες φοβούνται / οι άλλοι κοιμούνται / οι άλλοι σιωπούνε / κι απλά συναινούνε.”

Kοινοί Θνητοί

Θες για τον ιδιαίτερο και -αρκετά- κοινωνικοπολιτικό στίχο τους; Θες για τη φωνάρα (αλά Βασίλη Παπακωνσταντίνου!) του Φωτιά, τις ρίμες του Μητσοφού και τις μπιτάρες του Μεϊμάρη; Οι Κοινοί Θνητοί φίλη Προβοκατόρισσα και φίλε Προβοκάτορα, έχουν πατήσει πολύ γερά στην ελληνική Χιπ Χοπ σκηνή (και όχι μόνο) και αξίζουν και τη δική σου προσοχή.  

“Σ’ όσους πονάνε απ’ τα εγκλήματα του αγκυλωτού σταυρού / του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο κηνύγι θησαυρού / σ’ όσους έδωσαν χαμόγελο απέναντι στην κάνη / στο Φορτίνο το Σαμάνο και το Νίκο Μπελογιάννη.”

Twinsanity

Και ελληνικό συγκρότημα με ξένο στίχο και επιρροές από ρέγκε έχουμε; Εννοείται. Δυνάμωσε και άκου τους Twinsanity. 

“And if u are messing with the rap style / You are in the raw pressure raw Pressure Man / I am a sreet performer i always have been / This is dedicated to the city they call Athens.”