Αδελφέ, εδώ σ’ έχω! Παγκόσμια ημέρα του άντρα. Ναι, υπάρχει. Ναι, την ξέρουμε πια. Και ναι, ήρθε η ώρα να εκδικηθούμε.

Θυμάσαι πόσες φορές κάθισες και είδες το “Ημερολόγιο”, τη “Μπριτζετ Τζόουνς” κι άλλα εγκλήματα κατά του σινεμά, επειδή ήταν η μέρα της; Ε, τώρα είναι η δική σου και πάρε 10 ταινιαρες αντρίκιες και παντελωνάτες για να την κάτσεις να τις δείτε μαζί. Και όχι αδερφέ, είναι πολύ καλές για να σε χωρίσει μετά απ’ αυτές!

Υ. Γ. Αν τις έχετε ήδη δει και γούσταρε, παντρεψου την! Κι εγώ κουμπάρος. wink

1. Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει

Πείτε ο,τι θέλετε για το “Βράχο”, πείτε ο,τι θέλετε για το “Ντέρτι Χάρι”, η πιο αντρίκια ταινία που φτιάχτηκε ποτέ είναι πολύ σκληρή κι έχει Τζον ΜακΚλέιν. Όταν ο Μπρους Γουίλις είχε μαλλιά κι ο Άλαν Ρίκμαν δεν είχε γίνει Σνέιπ, ένας μπάτσος έγινε ήρωας για να σώσει τη γυναίκα του.

2. Φονικό Όπλο

Και μια που πιάσαμε τις καλές, ποπ μπατσοταινίες, πάρε άλλη μία ΤΑΙΝΙΑΡΑ. Ο 50άρης πάτερ φαμίλιας Ντάνι Γκλόβερ, ο ψυχάκια Μελ Γκίμπσον στο ρόλο της ζωής του, και μια στρατιωτική συνωμοσία κόντρα στην αντρική φιλία που ξεκινάει να χτίζεται. Στιβαρή παλικαριά και στιλιζαρισμένη τρέλα, σε μια ταινία που αποδεικνύει πως η “αστυνομική περιπέτεια” μπορεί να είναι υπέροχη!

3. Δυο Καπνισμένες Κάννες

Ο Γκάι ο Ρίτσι, στην πρώτη του μεγάλη ταινία ξεκαθάρισε πως στο εγγλέζικο αντεργκράουντ (πρόσεχε, όχι στο αγγλικό!), είναι ο βασιλιάς. Άλλο που μας το γύρισε στη σαχλαμάρα τελευταία. Ένα κουλ αριστούργημα, μια τετράδα μπάκουροι κι ένας χαμός παρεξηγήσεων, με ατάκες, φούντα, φράγκα και πιστολίδι. Πώς το ‘πα πριν; Αριστούργημα Γάμησε!

4. Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών

Ο Τόλκιν έγραψε το μυθολογικό του έπος, κι ο Πήτερ Τζάκσον το γύρισε όσο πιο πιστά μπορούσε. Προαιώνιοι ηθικοί κώδικες, η μάχη του καλού με το κακό, μεσαιωνική φαντασία και επική παραβολή για τη δύναμη που διαφθείρει. Μια ταινία δυνατή, στιβαρή, όμορφη κι ανάλαφρη σαν πανοπλία από μίθριλ (αν με πιάνεις…).

5. Ρόκυ

Ο Σταλόνε έφαγε άκυρο για πολλούς ρόλους. Ο Σταλόνε αποφάσισε πως έπρεπε να γράψει ο ίδιος έναν χαρακτήρα που να του ταιριάζει. Ο Σταλόνε πήγε σ’ έναν αγώνα μποξ. Ο Σταλόνε ήξερε πια τι έπρεπε να γράψει. Μια φτηνή παραγωγή, ένα σενάριο by Silvester Stalone, και κάπως έτσι γεννήθηκε ένας καλτ θρύλος και μια τεράστια καλτ καριέρα. Μπράβο σου ρε Ιταλέ Επιβήτορα!

6. Αποκαλύπτο

Τον πιάσανε, τον χώρισαν απ’ την οικογένειά του, πήγαν να τον θυσιάσουν. Όμως έκαναν το λάθος να του δώσουν μια μικρή ελπίδα. Και μέσα στο δάσος των προγόνων του, αυτό ήταν αρκετό. Ο Μελ Γκίμπσον σκηνοθετεί μια περιπέτεια επιβίωσης και χτίζει έναν ινδιάνικο μύθο γεμάτο ένταση και ρεαλιστική υπερβολή. Η καρδούλα σου δεν θα σταματήσει να χτυπάει…

7. O Kόμης τους Μόντε Κρίστο

Το διασημότερο βιβλίο (μετά τους τρεις σωματοφύλακες) του πατέρα Δουμά είδε κάμποσες μεταφορές στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη, αλλά εγώ για σήμερα διαλέγω Κέβιν Ρέινολντς. Γιατί ο Τζιμ ο Καβιεζέλ είναι εξαίρετος Κόμης, γιατί ο Γκάι Πιρς είναι τρομερός κακός, μα πάνω απ’ όλα γιατί (ο Ντάμπλντορ) ο Ρίτσαρντ Χάρις είναι ένας ζεστός, συμπαθής κι απολαυστικός Αβάς.

8. Toy Story

Ένας πιτσιρικάς που αγαπάει τα παιχνίδια του, μια μάχη “εξουσίας” ανάμεσα σε δύο άντρες που ήταν εχθροί κι έγιναν οι πιο καλοί φίλοι. Το (πρώτο, αλλά κυρίως το) καλύτερο animation της ψηφιακής εποχής, είναι φίσκα στις ατάκες, δεν σου αφήνει άντερο απ’ τα γέλια, αλλά σου δίνει κι ένα δυο καλά μαθηματάκια για το τι σημαίνει φίλος. Εγώ κι εσύ μαζί, σπάσ’ τα Τζίμη (και Αλκίνοε)!

9. Ιντιάνα Τζόουνς

Ο τύπος που έκανε γοητευτικούς τους αρχαιολόγους, ο άνθρωπος που μ’ έκανε να αγαπήσω τα μποτάκια, ο τύπος που μπόρεσε να μας πείσει πως είναι συναρπαστικό να είσαι καθηγητής στο πανεπιστήμιο. Όταν ο Τζορτζ Λούκας γράφει, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ σκηνοθετεί κι ο Χάρισον Φορντ… ε, είναι ο Χάρισον Φορντ, τότε ξεκινάει το φιλμ με την επικότερη σκηνή πολεμικών τεχνών στην ιστορία των πολεμικών τεχνών. Ταα ραρα ταα, τα ραραα!

10. Τζέιμς Μποντ

Δεν χρειάζεται συστάσεις. Το όνομά του είναι Μποντ, Τζέιμς Μποντ. Οι άντρες ταυτίζονται, αρέσει στις γυναίκες, είναι σοβινιστής και φαλλοκράτης αλλά τουλάχιστον σώζει τον κόσμο! Με Πιρς Μπρόσναν να ‘ναι, ή με Σον Κόνερι, παρακαλώ.

Plus | Ας Περιμένουν οι Γυναίκες

Ξέρεις, που έγινε και το ιστορικό συνέδριο της Βόλβης. Που έχει και τον ορισμό του πέναλτι; Αυτή.