Είχε την τύχη να παίξει από νωρίς σε μια τεράστια ρομαντική επιτυχία. Είχε την ατυχία να παίξει από νωρίς στην πιο ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ρομαντική ταινία όλων των εποχών. Δυστυχώς, επρόκειτο για την ίδια ταινία: Το Ημερολόγιο. Και κάπως έτσι, οι γυναίκες τον λάτρεψαν, οι άντρες τον κορόιδεψαν, ο Ράιαν Γκόσλινγκ ακόμη σήμερα για μεγάλο μέρος του κόσμου θεωρείται “γλυκούλης” μα ως εκεί. Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι ακριβώς έτσι…

Πρόσεξέ με λίγο: ο τύπος είναι ΗΘΟΠΟΙΑΡΑ. Κι αν δεν πιστεύεις εμένα, ορίστε 10 ρόλοι του Ράιαν Γκόσλινγκ που υπογράφουν για πάρτη μου την παραπάνω δήλωση. 

1. Half Nelson

Στην πρώτη του οσκαρική υποψηφιότητα, το χρυσό παιδί του Χόλυγουντ θα εκμεταλλευτεί σε απόλυτο βαθμό το πιο μεγάλο του ταλέντο: είναι ο τύπος της διπλανής πόρτας. Κι η ερμηνεία του εδώ δεν είναι συγκλονιστική για τις φωτεινές στιγμές (ταλαντούχος καθηγητής), ούτε για τις σκοτεινές (κακές συνήθειες). Η ερμηνεία του είναι συγκλονιστική γιατί σε πείθει πως, αυτός ο άνθρωπος, θα μπορούσες να είσαι εσύ!

 

2. Fracture

Στην πρώτη φιλόδοξη παραγωγή μετά το Ημερολόγιο, ο Γκόσλινγκ καταφέρνει αυτό που δεν κατάφερε ολόκληρος Ντικάπριο στον Πληροφοριοδότη ή στις Συμμορίες της Νέας Υόρκης: όχι απλώς δεν πνίγεται απ’ την ερμηνευτική μεγαλοπρέπεια του “γίγαντα” που έχει απέναντί του (Άντονι Χόπκινς), αλλά με νεανικό θράσος και αδιαμφισβήτητη ικανότητα, στέκεται και τον αντιμετωπίζει ως ίσος προς ίσο. Υπόκλιση.

3. O Λαρς και η Κούκλα του

Σ’ ένα μελαγχολικό και τόσο ευαίσθητα “λοξό” σενάριο, ο Ράιαν θα πρέπει να χάσει για τα καλά όλη την τσαχπίνικη γοητεία του για να μπορέσει να κουμπώσει πάνω στον Λαρς: τον τύπο που τα ‘φτιαξε με μια… κούκλα! Μια παράδοξη ιστορία ενηλικίωσης κι επούλωσης πληγών, αποκτά μια ερμηνεία υπέροχα άβολη, υπέροχα αμήχανη, παράξενα υπέροχη.

 

4. Blue Valentine

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, πιο δύσκολο απ’ το να παίξεις δύο διαφορετικούς ρόλους στην ίδια ταινία, είναι το να παίξεις τον ίδιο ρόλο στην εξέλιξή του. Όμως ο Γκόσλινγκ, ίσως στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του, απεικονίζει τον ερωτευμένο, γεμάτο όνειρα πιτσιρικά, το ίδιο πειστικά με τον στοργικό πατέρα – κουρασμένο σύζυγο ενός σχεδόν πεθαμένου γάμου. Κατόρθωμα.

5. Drive

Σ’ ένα νεο-νουάρ που παντρεύει (με αμφιλεγόμενη επιτυχία) την κουλτούρα του Fight Club με τις καλύτερες εποχές του Στιβ ΜακΚουίν (ηθοποιού), o Ράιαν στο ρόλο του “Οδηγού” αποδεικνύεται μανούλα και στους “μυστήριους” χαρακτήρες. Λογικό αφού έχει την ικανότητα να γίνεται ανεξιχνίαστος πίσω απ’ το μειδίαμα, και να δέρνει “ατσαλάκωτος”.

6. Αι Είδοι του Μαρτίου

Ο Κλούνεϊ (που είπαμε ότι πίσω απ’ την κάμερα είναι “άλλος” Κλούνεϊ) δημιουργεί ένα σκληρό κινηματογραφικό House of Cards, μεταφέρει τη “δολοφονία του Καίσαρα” στις αμερικανικές εκλογές κι αφήνει τον Γκόσλινγκ να παλέψει μ’ όλα τα εσωτερικά βάσανα του Βρούτου. Σ’ ένα ρόλο που κουβαλούσε πάνω του γοητεία, φλερτ, στρες, δύσκολες αποφάσεις κι αφόρητο πόνο, ο τύπος τα κατάφερε όχι απλώς να σταθεί όρθιος αλλά να του επιβληθεί κιόλας.

 

7. Τhe Believer

Ο πρώτος σημαντικός ρόλος της καριέρας του, είναι ένα μπερδεμένο μείγμα των δύο αδερφών του (μετέπειτα γυρισμένου) American History X. Ο Εβραίος που γίνεται Ναζί, είναι πάνω απ’ όλα ο μπερδεμένος πιτσιρικάς – ο πιο εύκολος στόχος του ναζισμού. Η ταινία του Χένρι Μπιν είναι άνιση κι επιπόλαιη, αλλά ο Γκόσλινγκ καταφέρνει άλλον έναν άθλο: τον μισείς ως παθιασμένο φασίστα, τον συμπαθείς ως μπερδεμένο, χαμένο παιδί. Ταυτόχρονα!

8. The Place Beyond the Pines

Ο σκληρός που γίνεται πατέρας – ο πατέρας που γυρνάει στο έγκλημα. Ξανά μπήκε ο “δικός μας” στο καλούπι του “μάτσο τύπου”, κι άφησε το baby face του να κάνει τα υπόλοιπα. Δεν ξέρω πόσοι ηθοποιοί της γενιάς του (ή και άλλης γενιάς!) θα κατάφερναν να περνάνε από την τρυφερότητα στην απάνθρωπη αγριάδα με τέτοια άνεση. Τούτως εδώ πάντως, τα κατάφερε.

 

9. La La Land

Ήταν ρόλος κομμένος και ραμμένος για πάρτη του, γεγονός. Ωστόσο ο Γκόσλινγκ όχι απλώς ταίριαξε στο κοστούμι, στα παπούτσια, στη μουσική και το χορό, αλλά και στην ψυχή του Σεμπάστιαν που βασανίζεται μ’ ένα όνειρο κι ένα μεγάλο έρωτα. Συν τοις άλλοις, στάθηκε άξιος δίπλα σε μια ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΗ (παντρέψου με!) Έμα Στόουν. Κι αυτός ήταν ο πραγματικός άθλος.

10. Blade Runner 2049

Όσο δύσκολο ήταν για τον Ντενί Βιλνέβ να κατασκευάσει ένα φιλμ που θα μπορέσει να σταθεί όρθιο πλάι στο magnum opus του Ρίντλεϊ Σκοτ, άλλο τόσο δύσκολο ήταν για τον Ράιαν να χτίσει έναν χαρακτήρα που θ’ ανταπεξέλθει στη βαριά κληρονομιά του Ντέκαρτ by Χάρισον Φορντ. Και οι δυο τους τα πήγαν περίφημα!

Plus | First Man

Ένα παράξενα γήινος Νιλ Άρμστρονγκ, σε μια “αντι-χολυγουντιανή” βερσιόν της πρώτης επίσκεψης στη σελήνη. Άχαστο!