Δεν είναι απαραίτητο να σ’ αρέσει το είδος του χιπ χοπ για να προβληματιστείς με τα κομμάτια του 2Pac, ή ακόμα και να το “σπάσεις” ρε αδελφέ, αφού ο τύπος είχε το “μαγικό ραβδάκι” κι έβρισκε τον τρόπο οποιαδήποτε στιγμή ήθελε και σε έκανε φίλο του, άραζε δίπλα σου και μοιραζόταν μαζί σου όλες τις σκέψεις που τον βασάνιζαν καθημερινά. Και επιπλέον, είχε και το χάρισμα στο πώς να σου αφηγηθεί τις δικές του ιδιαίτερες ιστορίες. Και πίστεψέ με, είχε πάρα πολλές να σου διηγηθεί…

Ξεσκονίζουμε τα στόρις πίσω απ’ τα τραγούδια και τον νοσταλγούμε μέσα απ’ τις αρρωστημένες ρίμες του.

Άσε το μπιτ να παίζει και τσέκαρε.

Dear Mama

Ο κύριος Shakur, που λες, το 1995, θα γίνει ο πρώτος καλλιτέχνης που ενώ βρίσκεται μέσα στη “ψειρού” (για καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης), θα καταφέρει και θα εισβάλλει στα billboard chart και θα κατακτήσει μάλιστα την πρώτη θέση! Ο ίδιος πίσω απ’ τα κάγκελα θα πάρει έμπνευση, θα στρωθεί στο γράψιμο και θα κυκλοφορήσει ίσως το πιο σοβαρό του άλμπουμ. Το “Me Against the World“. Εκεί μέσα, λοιπόν, θα βρεις και το “Dear Mama”, ένα ιδιαίτερα “τρυφερό” κομμάτι που έγραψε για τη μητέρα του, την Afeni, η οποία τον μεγάλωσε μέσα στην φυλακή, και επιπλέον, η μαμά Afeni ήταν και μέλος στην ακτιβιστική οργάνωση για τα δικαιώματα των μαύρων ‘Black Panthers’.


Brenda’s Got A Baby

Ένα στόρι που μας κάνει σμπαράλια τη ψυχή κάθε φορά που το ακούμε. Το λοιπόν. Η Μπρέντα είναι μόλις 12 ετών και μένει έγκυος απ’ τον ξάδελφό της. Η ίδια “σπρώχνεται” στην πορνεία και στη συνέχεια δολοφονείται. Ο 2Pac σ’ αυτό το κομμάτι “βγάζει” προς τα έξω έναν πιο ευαίσθητο εαυτό, και προσπαθεί να μεταφέρει το κακό κλίμα που υπάρχει στα γκέτο, αλλά και να υπερασπιστεί τις γυναίκες που αναζητούν απεγνωσμένα λίγη ισότητα.


Hit ‘Em Up

Κι εδώ έρχεται και το diss το τίμιο, το ντόμπρο, το γουέστ το σάιντ μωρέ! Και το αφιερώνει με πολύ αγάπη στον “πρώην” φίλο του Biggie. *Σπάστο* 

“First off, fuck your bitch and the click you claim, Westside when we ride come equipped with game.”


Hail Mary

Μπορεί στα περισσότερα κομμάτια του να χτυπιέσαι (και να κοπανιέσαι), ωστόσο, όταν στα “σκάει” το Hail Mary και ακούς τις καμπάνες του νεκροταφείου, τον υπόκωφο ήχο των αρουραίων και όλη αυτήν την μαυρίλα που ‘χει βάλει μέσα στις ρίμες και το μπιτ, ε ένα μούδιασμα οφείλεις να το έχεις ρε συ. Μιλάμε, ουσιαστικά, για ένα κομμάτι που ‘χει να κάνει με τις δολοφονίες που συμβαίνουν στο δρόμο. Εξού και οι καμπάνες. Και κυκλοφόρησε λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του, έτσι; Και εντάξει ρε παίδες, δεν ξέρω για ‘σας, αλλά εδώ μια ανατριχίλα τη νιώσαμε…

https://www.youtube.com/watch?v=nkJA6SYwa94


Changes

Θες κι ένα τραγούδι που να συνδυάζει “σκληρή” ποίηση με πάρα πολύ γρήγορο beat; Ε, άκου το “Changes”. Εκεί ο Pac έχει καταθέσει τη ψυχούλα του λέμε, καθώς επικρίνει τον γενικότερο τρόπο αντιμετώπισης της κοινωνίας στους περιθωριακούς και φτωχούς ανθρώπους. Τίγκα στα κοινωνικά σχόλια το κομμάτι, με λόγο που τσακίζει καρδιές. Και όχι κόκκαλα!


Runnin’ (Dying to Live) ft. Notorious Big

Όλοι γνωρίζουμε για την βία και τις “βεντέτες” που ‘χε η East Coast με την West Coast στα 90s. Έτσι δεν είναι; Ε, μ’ αυτό το ντουέτο ουσιαστικά, ο Biggie και ο 2Pac (πριν τα σπάσουνε) αφηγούνται μέσα σε ούτε τέσσερα λεπτά τη ζωή των συμμοριών. Παρένθεση: Και οι δύο καλλιτέχνες ήταν ήδη νεκροί, τρία χρόνια μετά από την επίσημη ηχογράφηση του κομματιού.


So Many Tears

Nτάξει, πιο μακάβριο απ’ το “Hail Mary”, σίγουρα, καθώς στο “So Many Tears” βγάζει προς τα έξω όλες τις αυτοκτονικές τάσεις που έχει και προσπαθεί μέσα από τη μουσική να σκοτώσει τους δικούς του “δαίμονες”. Kαι αυτές οι ρίμες αποδείχθηκαν προφητικές, καθώς ένα χρόνο μετά τον δολοφόνησαν…

https://www.youtube.com/watch?v=H5-i-UDKAsE
 

Keep Ya Head Up

Το 1992, μια 15χρονη Αφροαμερικανίδα φοιτήτρια θα πέσει θύμα ρατσιστικής βίας και θα δολοφονηθεί με τρεις σφαίρες στο κεφάλι από ιδιοκτήτη τοπικού καταστήματος στο Λος Άντζελες. Οι αυτόπτες μάρτυρες θα δηλώσουν ότι ο ιδιοκτήτης της έλεγε ρατσιστικά σχόλια για το χρώμα της, την χαρακτήρισε “σκύλα” κι άλλα τέτοια, και όταν η κοπέλα πήγε να αντιδράσει εκείνος έβγαλε την καραμπίνα… και μπουμ! Ο “Τσε των γκέτο” (όπως ήταν και το παρατσούκλι του) θα της αφιερώσει τις παρακάτω ρίμες, που μιλάνε για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης απ’ τους άντρες τους.


Το Live & Die In La

H πλειοψηφία πιστεύει ότι ο 2Pac ήταν βέρος Λοσαντζελιώτης, λόγω της αγάπης που ‘χε για το LA, ωστόσο ο ίδιος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, μπίτσιζ. Όκει; Άσχετα που απ’ τη μέρα που μετακόμισε στην “Πόλη των Αγγέλων” δεν έλεγε να ξεκολλήσει με τίποτα από ‘κει, γι’ αυτό κι έγραψε και το “To Live & Die In La”.

https://www.youtube.com/watch?v=Wz2wVLyTar4