Στα γρήγορα: Πες μου έναν έξυπνο κωμικό. Πες μου έναν άνθρωπο- καρούν. Πες μου έναν θεατράλε καραγκιόζη. Πες μου την καλύτερη γκριμάτσα της γης. Πες μου μια τεράστια ηθοποιάρα. Και τώρα σκέψου και πες μου, υπάρχει κάποιος που να ‘ναι όλα τα παραπάνω μαζί; Ναι, φίλε μου. Υπάρχει ένας που είναι όλα τα παραπάνω μαζί. Ο Τζίμις. Ο Κάρεϊ. 

Τι είπες; Δεν είναι ηθοποιάρα; Λοιπόν, μάντεψε: σήμερα ο Τζιμ… (μα την Παναγία, πήγα να γράψω ο Τζιμάκος και… Γάμησέ με, τέλος πάντων), σήμερα ο Κάρεϊ κερνάει. Τι κερνάει; 8 γεύσεις, 8 ρόλους, 8 τύπους που αποδεικνύουν πόσο μεγάλη ηθοποιάρα είναι!

 

-Βαθιά υπόκλιση, μαν! -Ω, ευχαριστώ. Παρ’ τε κάτι. Απ’ όλα έχω.

O κλόουν: The Mask

Κλασικός, υπερβολικός, απολαυστικός. H μανιέρα που ξεκίνησε απ’ τον “Ace Ventura”, στη “Μάσκα” έπιασε τις πιο ψηλές κορυφές της. Η ίδια μανιέρα που σφράγισε τον Τζίμι στο μυαλό του κοινού και τον πλήρωσε επαναληπτικά ως “Ηλίθιος και Πανηλίθιος”, “Κολιτσίδας”, “Ψευταράς”, “Θεός για μια Βδομάδα”. Κυρίες και κύριοι, it’s showtime!

  

Ο ανθρωπάκος: The Truman Show

Αν έπαιρνες χαμπάρι ότι όλη σου η ζωή είναι εκπομπή σε στούντιο, πώς θ’ αντιδρούσες; Ακριβώς! Ο τύπος περνάει από μια χαζοβιόλικη καθημερινότητα στο τρελό κυνήγι της απίστευτης αλήθειας, κι από κει στη διεκδίκηση της πραγματικής ελευθερίας. Και περνάει απ’ όλα αυτά τα στάδια χωρίς ποτέ να πάψει να ‘ναι ο Τρούμαν: ένας καθημερινός, χαμογελαστός ανθρωπάκος.

  

Ο βιογράφος: Man on the Moon

Mέγας κωμικός και μίμος, ο Άντι Κάουφμαν (που με την ευκαιρία, σήμερα έχει κι αυτός γενέθλια και χρόνια του πολλά!), θα ήταν πρόκληση για οποιονδήποτε. Για τον Τζίμι ωστόσο ήτανε μάλλον πρόσκληση, αφού όχι μόνο μπήκε στα δύσκολα παπούτσια του Κάουφμαν αλλά ανακάλυψε ότι φοράνε και το ίδιο νούμερο. Κι έτσι, ο Κάρεϊ υποδύθηκε τον Κάουφμαν να υποδύεται άλλους ρόλους, ΠΑΝΤΑ μ’ αυτή τη σειρά. Δύσκολο; Άθλος!


Ο ξεχασιάρης: The Majestic

Ο Φρανκ Ντάραμποντ, μετά τη “Ρίτα Χέιγουορθ” και το “Πράσινο Μίλι”, μας χάρισε ακόμα μια όμορφη, γλυκιά ταινία. Σεναριογράφος με αμνησία, πιστεύει πως είναι ο χαμένος γιος ενός ηλικιωμένου σε κάποια κωμόπολη των ΗΠΑ. Κι ύστερα αρχίζει να θυμάται… O Τζιμ Κάρεϊ παίρνει τη σκυτάλη απ’ τον Τιμ Ρόμπιν και τον Τομ Χανκς, και γίνεται ο επόμενος γλυκόπικρα αισιόδοξος, ανθρώπινος πρωταγωνιστής του Ντάραμποντ. Κι εμείς χαμογελάμε…


Ο ρομαντικός: Enternal Sunshine of the Spotless Mind

Ο Τζόελ ερωτεύτηκε. Ο Τζόελ πληγώθηκε. Ο Τζόελ αποφάσισε να ξεχάσει. Κι ύστερα ο Τζόελ βούτηξε στο μυαλό του (κυριολεκτικά) για να προστατέψει με νύχια και με δόντια την αγάπη του απ’ αυτούς που θέλαν να τη σβήσουν. Υπέροχη, βαθιά, στιβαρή κι ονειροπαρμένη ερμηνεία: ο Κάρεϊ που κοιτάζει (ερωτευμένος) στα μάτια, τον έρωτα που ακούει στ’ όνομα Κλεμεντίν – Κέιτ Γουίνσλετ.

    

Ο στιλιζαρισμένος: A Series of Unfortunate Events

Ένα παιδικό βιβλίο, ένα φαινόμενο επιπέδου Χάρι Πότερ, κι ο Τζίμι γίνεται ο Κόμης Όλαφ. Ή μάλλον, αν διαβάσεις τα βιβλία του Λέμονι Σνίκετ θα δεις ότι ίσως ο Κόμης Όλαφ να ήταν πάντα ο Τζιμ Κάρεϊ! Τώρα, αν αυτό δεν είναι επιτυχία, τι να πω…

Ο νουάρ: The Number 23

O Τζόελ Σουμάχερ (δες “Μπάτμαν και Ρόμπιν”… βασικά μη δεις!) στήνει ένα ανέλπιστα αξιοπρεπές θρίλερ (παρόλο που η πλοκή στην ουσία είναι μπαρούφα), μα το πιο σημαντικό: δίνει την ευκαιρία στον πρωταγωνιστή του να βουτήξει με ΕΠΙΚΗ επιτυχία στα βάθη του σκληρού, υποβλητικού νουάρ. Ο πρώην “Μάσκα” επιβιώνει με άνεση σε περιβάλλον Sin City και η εικόνα του με τατουάζ και σαξόφωνο… Ε, ντάξει!

 

Ο χαρούμενος: I Love You Phillip Morris

Μεταξύ μας, αν σου ‘λεγα ότι ο Καρεϊ θα παίξει ομοφυλόφιλο, τι θα σκεφτόσουν; Κι εγώ το ίδιο είχα σκεφτεί: στάνταρ θα το βγάλει απ’ τα μάτια! Υπερβολικός, τραβηγμένος, καρικατούρα. Κι όμως φίλε, σε μια κωμωδία που σατιρίζει χωρίς καφρίλες κι είναι ταυτόχρονα ευαίσθητη κι αστεία, ο τύπος είναι ταυτόχρονα κωμικός και μετρημένος σε έναν απ’ τους καλύτερους, ανάλαφρους, ανθρώπινους και συμπαθητικούς gay ρόλους στην ιστορία του σινεμά.