Σαν σήμερα, 21 Νοεμβρίου, ήρθε στον κόσμο, η υπερκαλτ μορφάρα Ο Θανάσης Κολιτσιδάκης.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1966 και ξεκίνησε να ασχολείται από πολύ μικρή ηλικία, με τη ρήξη χιαστών.

Μόλις στα 7 του χρόνια οι γονείς διέκριναν το ταλέντο του, όταν ο Θανάσης προξένησε διπλό κάταγμα κνήμης περόνης σε συμμαθητή του, μετά από τάκλιν στις μουσικές καρέκλες.

Ο πατέρας του αποφάσισε να τον γράψει στον Απόλλωνα Αθηνών, στο τμήμα της υλοτομίας.

Απόλλων Αθηνών.

Ο πρώτος που διέκρινε το ταλέντο του ήταν ο μεγάλος προπονητής Χρήστος Αρχοντίδης, όταν είδε τον Κολιτσιδάκη, στο Δάσος Χαϊδαρίου, να ρίχνει δέντρο με το κουντεπιέ.

Στην αρχή ο Θανάσης έκανε προπόνηση με τον τοίχο. Κλωτσούσε δυνατά τη μπάλα και όπως ερχόταν με φόρα από τον τοίχο προσπαθούσε να κάνει κοντρόλ. Αν κατάφερνε και σταματούσε τη μπάλα με το πέλμα, θα έμπαινε στην ομάδα.

Σε κάποια στιγμή όμως 4 ληστές μπήκανε στο γήπεδο της Ριζούπολης και κλέψανε τους ποδοσφαιριστές. Ο Θανάσης τους πήρε είδηση και με ένα μαγικό τάκλιν με πέλμα στον αέρα, έκοψε την καριέρα από τους τρείς και ο τέταρτος δεν μπόρεσε να κάνει ποτέ παιδιά.

Ο Χρήστος Αρχοντίδης κατευθείαν τον πέρασε στην άμυνα, σε θέση στόπερ όπου και διακρίθηκε.

Με την πρώτη του σεζόν 1988-1989 τα κατάγματα στην Α’ Εθνική αυξήθηκαν κατά 32%. Συνέχισε για άλλα έξι χρόνια στην “ελαφρά ταξιαρχία” και ήταν βασικός ομιλητής σε συνέδριο ορθοπεδικής χειρουργικής, με θέμα “Εξάταπα πάνω στο μηνίσκο”.

Παναθηναϊκός.

Τη σεζόν 1994-1995 πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, όπου με το τριφύλλι στο στήθος, κατέκτησε 2 πρωταθλήματα Ελλάδας, 2 κύπελλα και μαζί με τον Γιάννη Καλιτζάκη (Νίντζα) αποτέλεσαν ένα από τα πιο αποτελεσματικά δίδυμα στην κατηγορία τόμαχωκ, με πλατιά λεπίδα.

Λέγεται πως όταν συναντήθηκαν πρώτη φορά οι δυο τους, η χημεία τους ήταν τόσο δυνατή, που κάνανε ταυτόχρονα τάκλιν ο ένας στον άλλον. Στο γήπεδο, συμπλήρωνε ο ένας τον άλλον, λόγω του παρόμοιου τρόπο παιχνιδιού τους. Η μόνη τους διαφορά, ήταν η προσαρμογή της λεπίδας στη λαβή.

Κορυφαία στιγμή της καριέρας του, η συμμετοχή στη μεγάλη ευρωπαϊκή πορεία του συλλόγου, μέχρι τους “4” του Champions League το 1996.

ΟΦΗ.

Την περίοδο 1998-99, επέστρεψε για μια σεζόν στην ομάδα από την οποία ξεκίνησε και από το 1999 μέχρι και το 2005 αγωνίστηκε στον ΟΦΗ.

Η μεταγραφή του ήταν προσωπική επιλογή του προπονητή Ευγένιου Γκέραρντ και του Δασαρχείου Κρήτης.

Προπονητική καριέρα.

Έπειτα από την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, ακολούθησε καριέρα προπονητή.

Ξεκίνησε από τοπικά δασαρχεία στον Νομό Ηρακλείου, κερδίζοντας πολλές διακρίσεις και βγάζοντας νέες γενιές υλοτόμων.

Τον Φεβρουάριο του 2015 ανέλαβε καθήκοντα βοηθού δασοπόνου στην ομάδα που ξεκίνησε, τον Απόλλωνα Αθηνών.

Το Γενικό νοσοκομείο Ηρακλείου, “Βενιζέλειο” εγκαινίασε το 2016 νέα ορθοπεδική πτέρυγα, δίνοντάς της το όνομα “Θανάσης Κολιτσιδάκης” προς τιμήν του.

Χρόνια πολλά ρε Θανάση!
Να τα χιλιάσεις, το Provocateur σου εύχεται να είσαι γερός και πάντα επιτυχίες!