Λογικό είναι. Όταν κάποιος σε 50 χρόνια καριέρας υπογράφει 53 ταινίες, κάποιες θα ‘ναι καλές, κάποιες αριστουργήματα και κάποιες θα ‘ναι πατάτες. Και θα τις προσπεράσεις. Έτσι λοιπόν και στην περίπτωση του Γούντι Άλεν…

Όχι. Η περίπτωση του Γούντι Άλεν είναι ειδική περίπτωση. Δεν είναι “φυσικό κι επόμενο” να υπάρχουν 10 (μπορεί και περισσότερες) ταινίες αυτού του τύπου, που το κοινό τις πέρασε στο ντούκου. Ή δεν τις γνώρισε ποτέ. Kαι δεν είναι λογικό, γιατί ετούτος εδώ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ πατάτες. Αν κοιτάξεις κάτω απ’ το σωστό πρίσμα τα φιλμ που όλοι τα ξέγραψαν, θα βρεις μέσα τους όλα τα χρώματα που υπάρχουν στον κόσμο.  

Χωρίς πολλά λόγια λοιπόν, με χαρά και υπερηφάνεια σου συστήνω 10 μικρά διαμαντάκια που κανείς δεν τους έδωσε σημασία γιατί… “με πέτρες θα ασχολούμαστε τώρα;” 

Another Woman
Mε το χέρι στην καρδιά, θυμόσουνα ότι υπάρχει ταινία του Άλεν με τον Τζιν Χάκμαν; Ούτε κι εγώ. Και γενικά κανένας δεν το θυμόταν, γιατί την Άλλη Γυναίκα την περάσανε όλοι στο ντούκου. Χωρίς προφανή λόγο. Διαλογάρες είχε, τρομερές ερμηνείες είχε, πιασάρικο στόρι είχε, άβυσσος η ψυχή του θεατή… 

Anything Else
Αν εξαιρέσει κανείς τον Ταραντίνο (που αν μη τι άλλο είναι σινεφίλ όσο κι ανώμαλος!), κανένας άλλος δεν εκτίμησε την ταινία της μετάβασης του Άλεν στη σύγχρονη περίοδό του. Κρίμα, πολύ κρίμα. Ερωτικό κόουτσινγκ απ’ τον Γούντι στον Τζέισον Μπινγκς (κωδικό όνομα: μηλόπιτα!) για τα μάτια της Κριστίνα Ρίτσι. Πόσο πιο γουντιαλενικό;

Melinda and Melinda
Μια συζήτηση πάνω στην κωμωδία και την τραγωδία. Η ίδια ιστορία γεννά δύο πλοκές: μια τραγική και μια κωμική. Το ‘πιασες; Ο τύπος ΑΠΕΔΕΙΞΕ πως δεν έχουν σημασία τα γεγονότα αλλά ο τρόπος που τα γράφεις. Γεγονός: κανείς δεν ενδιαφέρθηκε…  Γνώμη μου: μαλακία μας (μ’ οποιο τρόπο κι αν το γράψω).

  

What’s Up, Tiger Lilly?
Πήρε μια ταινία που ήδη υπάρχει. Κατασκοπική. Ντούμπλαρε τους διαλόγους, ξανάκανε μοντάζ κι έφτιαξε μια ολοκαίνουρια ιστορία. Ένα απ’ τα πιο ιδιοφυή και απολαυστικά πειράματα της σινεματικής ιστορίας, χάθηκε κάπου στα βάθη της τεράστιας φιλμογραφίας του δημιουργού του. Τι τρέχει Τίγρη-Λίλη; Δεν με ξέρει κανείς, αυτό τρέχει.

Scoop
Δεν ξέρω τι τους έχει πιάσει όλους με το “Λαυράκι”. Ρε φίλε, ναι, τόλμησε να κάνει ο Χριστιανός (Εβραίος βασικά…) μια ταινία χωρίς φιλοσοφικό υπόβαθρο. Και; Διασκεδαστικότατη είναι, με ωραία πλοκή, έξυπνο γέλιο και την (πιο ωραία ever) Γιόχανσον με τα γυαλάκια της. Προσοχή παιδιά, τυφλώνει η πολλή φιλοσοφία.

 

Cafe Society
Φρέσκο κουλούρι, φετινή εσοδεία, ρεαλιστικό, όμορφο, ανάλαφρο και νοσταλγικό. Τελικά έφαγε κι αυτό το κράξιμό του γιατί… Δεν έχω ιδέα γιατί. Αν με ρωτάς, άκρως ερωτεύσιμο φιλμάκι για μια άκρως ερωτεύσιμη εποχή. Και με άκρως ερωτεύσιμες γυναίκες. (Αλλά Στηβ Καρέλ, τι ηθοποιάρα αποδείχτηκες μωρ’ αδερφάκι μου;).



Magic in the Moonlight
Μια απ’ τα ίδια με το Cafe Society. Κάτι φταίει, κάτι λείπει, κάτι… τρέχει στα γύφτικα. Στην πραγματικότητα το μόνο αμάρτημα αυτού του φιλμ είναι ότι γεννήθηκε αμέσως μετά τη Θλιμμένη Τζάσμιν. Κατά τα άλλα όμορφο είναι, ωραία ανατροπούλα έχει και βλέπει τη μαγεία με τον γουντιαλενικό τρόπο: Δεν είναι το κουνέλι που βγαίνει απ’ το καπέλο. Είναι η θέλησή σου να το πιστέψεις, γιατί ξαφνικά το αγαπάς πολύ αυτό το κουνέλι. Μερικοί μάλλον είδαν το “Written and Directed by Woody Allen” και περίμεναν Πρεστίζ.

 

Whatever Works
Δεν λέω τίποτα ρε. “Απέτυχε” ταινία με τέτοιο πρωταγωνιστή. Με τέτοιο σπάσιμο τοίχου. Με τέτοιους μονο(δια)λόγους! Αν υπάρχει ζωή μετά, την ώρα που μιλάμε χιλιάδες “αποτυχημένοι” προσφέρουν standing ovation στο διαχρονικό ανθρώπινο γούστο…


Deconstructing Harry
Άνετα μες στην 5άδα με τα καλύτερα σενάρια που έγραψε ποτέ ο τύπος. Έξυπνο, ευρηματικό, αστείο, φλου, ένα απολαυστικό “κάτι σαν” ριμέικ του δικού του Stardust Memories, ή μια χιουμοριστική πλευρά του Φελίνι (8 1/2) και του Μπέργκμαν (Άγριες Φράουλες). O Xάρι μπλοκ είναι συγγραφέας με λογοτεχνικό μπλοκάρισμα. Έκανε μπεστ-σέλλερ γράφοντας για τις γυναίκες του (καλή μου ώρα!) και ξαφνικά… στέρεψε! Και στο ταξίδι του για να βρεθεί στην απονομή ενός λογοτεχνικού βραβείου, βλέπει το παρελθόν του -πραγματικό και λογοτεχνικό- να τον στοιχειώνει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Υ.Γ. Πρώτη (και μοναδική “νόμιμη”) φορά το είδα σε μικρό επαρχιακό κανάλι (και μπράβο του!). Δεν το βρήκα σε 5 μεγάλα βίντεο κλαμπ. Αυτά.

 

A Midsummer Night’s Sex Comedy 
Τη λένε “Σεξοκωμωδία Θερινής Νύχτας”. Δεν σε πείθει. Έχει μέσα Σέξπιρ και Μπέργκμαν. Δεν σε πείθει. Έχει σεξ, μαγεία, επιστήμη και τον Γούντι να πετάει με ιπτάμενο ποδήλατο! Δεν σε π… Ε, άντε παράτα μας, κάτσε άπιστος!