Είναι πολύ δύσκολο πράγμα να μεγαλώνεις γονείς και στο λέω εγώ που τους μεγαλώνω εδώ και 27 χρόνια. Δυσκολότερο κι από αυτό όμως, είναι το να προσπαθείς να τους εκπαιδεύσεις ιντερνετικά. Κι αν για τη μανούλα στο facebook τα έχουμε πει παλιότερα, η φάση πλέον είναι στο σημείο που ξεχωρίζει τα παιδάκια από τους άντρες. Γιατί όταν ο ΜΠΑΜΠΑΚΑΣ σου έχει διαδικτυακή παρουσία, τίποτα δεν είναι ίδιο στην καθημερινότητά σου, πόσο μάλλον αν αυτή σχετίζεται και εν πολλοίς εξαρτάται από τις ορέξεις του Μαρκούλη του Ζούκερμπεργκ.

Ο πατέρας μου είναι 52 και δεν είναι και τόσο άσχετος από τεχνολογία. Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό για να μπορεί να φιλτράρει όλα όσα διαβάζει στο δύσκολο όσο και απλό ίντερνετ. Γι’ αυτό συνήθως με εξοργίζει με τα παρακάτω σφάλματα…

ΑΚΥΡΑ ΤΣΕΚ ΙΝ

Όταν ο μπαμπάκας σου φτιάξει facebook, είναι σαν να ενεργοποιείται εκείνο το γονίδιο που του επιβάλλει να κάνει τσεκ ιν ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ και χωρίς καμία ντροπή να κάνει 4-5 την ημέρα. Έτσι, έχω δει από τον πατέρα μου να “κοινοποιεί” την παρουσία του από το σαλόνι του σπιτιού του μέχρι την τελειωμένη καφετέρια της γειτονιάς που πηγαίνει μόνο εκείνος και οι φίλοι του. Δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση αν έβλεπα να κάνει τσεκ ιν σε κανένα στριπτιζάδικο και να γράφει “παίρνοντας χωρό με τα φιλαράκια μου”. Το facebook στις μεγαλύτερες ηλικίες έχει και αυτό το χαρακτηριστικό. Τους κάνει να χρησιμοποιούν λέξεις που χωρίς το ίντερνετ δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ: “παρεάκι”, “φιλαράκι” και άλλα τέτοια γλυκούλικα. 

ΑΓΑΠΟΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Δεν μπόρεσα να αντισταθώ. Αυτή είναι μία τυχαία φωτογραφία από το προφίλ του πατέρα μου…

Και όχι, αυτή δεν ήταν μία τυχαία φωτογραφία γιατί το 97% των δημοσιεύσεων του πατερούλη μου, είναι τέτοιες φωτογραφίες. Περιμένω εναγωνίως να τον δω να ποστάρει πίλο φάιτς ή Μαρία Βογιατζάκη Ντούζα. Φυσικά, πλέον δεν μου κάνει καμία εντύπωση κάτι τέτοιο αφού το έχω δει πολλές φορές αλλά φαντάζομαι πως η φάτσα μου είχε γίνει κάτωχρη όταν για πρώτη φορά ο μπαμπάκας μου επέλεξε να δημοσιοποίησει τα συναισθήματά του με αυτόν τον τρόπο. Ήταν πολύ σκληρό, το ομολογώ. 

ΑΚΥΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Αν πιστεύεις ότι οι πονεμένες αγαπουλίστικες φωτογραφίες ήταν το χειρότερο που θα μπορολυσε να συμβεί, είσαι πολύ γελασμένος. Γιατί οι άκυρες φωτογραφίες που βλέπω από τον πατέρα μου κάθε τόσο, ανεβάζουν την πίεσή μου αυτόματα. Φωτογραφίες τραβηγμένες από κινητό με λίγο χειρότερη ανάλυση από Νοκια 3310, φωτογραφίες που με δυσκολία καταλαβαίνεις αν απεικονίζουν τοίχο ή άνθρωπο και φυσικά φωτογραφίες που συνοδεύονται από ρητά που βρέθηκαν μετά από γκουγκλάρισμα “μοναξιά-φράσεις-αισθάνομαι τυχερός-έντερ” και προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι υπάρχει στη φωτογραφία. Γιατί; ΓΙΑΤΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Γι’ αυτό.

ΑΝΕΛΕΗΤΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ HOAX ΘΕΜΑΤΩΝ

Όπως φαντάζεσαι είναι πολύ εκνευριστικό να βλέπεις δικούς σου ανθρώπους να πιστεύουν ό,τι παπαριά πέσει μπροστά τους επειδή “ΑΦΟΥ ΤΟ ΛΕΕΙ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΈΤ”. Πόσο μάλλον όταν είσαι δημοσιογράφος και τα hoaxes κατά κάποιο τρόπο κάνουν κακό στη δουλειά σου. Για έναν άνθρωπο που δεν το έχει και πολύ με το ίντερνετ, όλη αυτή η υπερπληθώρα πληροφόρησης είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη. Αλλά ρε πατέρα, λυπήσου με, και εγώ άνθρωπος είμαι και δεν έχω και μεγάλες αντοχές πια. Όχι μπαμπά, δεν μας ψεκάζουν, όχι μπαμπά οι 300 της βουλής δεν είναι μασώνοι, και ΟΧΙ ΜΠΑΜΠΑ ένα Like δεν ισούται με μια προσευχή για το παιδάκι που βλέπεις να χαροπαλεύει στη φωτογραφία. OXI ΓΑΜΩ ΤΟ ΚΕΡΑΤΟ ΜΟΥ.

Εσύ ουράνια δύναμη, αν υπάρχεις, κόψτου κάθε σύνδεση στο διαδίκτυο και κάνε ένα τέκνο σου χαρούμενο. Ευχαριστώ.