Οι roadtrip ταινίες έχουν μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.

Όχι μόνο επειδή είναι απ’ τη φύση τους αντισυμβατικές, αλλά επειδή σου προτείνουν το πιο εύκολο φάρμακο για όλα: τον δρόμο.

Τα roadtrips όμως που έχουν να κάνουν ΜΟΝΟ με μηχανές, τα λατρεύουμε ακόμη περισσότερο, όσοι βλέπουμε τη μηχανή πιο τρυφερά, όσοι τη θεωρούμε κάτι σαν τη γυναίκα μας.

Βλέποντας, λοιπόν, την ταινία Heritage του οίκου ARISTOTELI BITSIANI, ήταν λογικό να σκαλώσουμε άσχημα…


Βλέπεις, στο βίντεο της ελληνικής εταιρίας ένδυσης, ο πρωταγωνιστής κάνει ένα ταξίδι ζωής πάνω στη μηχανή του πατέρα του, προσπαθώντας να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν, προσπαθώντας να καταλάβει ποιος είναι, να γνωρίσει τον εαυτό του.

Αυτό, λοιπόν, το βίντεο μας θύμησε 5 εμβληματικές ταινίες με motorcycle roadtrips, όπου κι εκεί οι πρωταγωνιστές κάνουν το σημαντικότερο ταξίδι  της ζωής τους: εκείνο της ωρίμανσης. 

Και είπαμε να στις θυμήσουμε κι εσένα. Τσέκαρε.

Easy Rider
Η ταινία που όρισε μία γενιά, μια δεκαετία… Μία επανάσταση που δεν έγινε ποτέ, αλλά βιώθηκε σαν ένα μακρινό όνειρο, βγαλμένο μέσα απ’ το μυαλό του μέσου Αμερικανού εκείνης της εποχής … Της εποχής της εξέγερσης και της αμφισβήτησης.

Μια επανάσταση που βιώθηκε στους ατελείωτους δρόμους της αμερικανικής υπαίθρου, στους ανοιχτούς ορίζοντες και στην ελευθερία που έδωσε ο route 66 στους δύο πρωταγωνιστές, τον Peter Fonda και τον Dennis Hopper.

Στον “Ξένοιαστο Καβαλάρη” δυο χαρλεάδες ψάχνουν το δικό τους αμερικανικό όνειρο σε ένα ταξίδι από το Λος Άντζελες έως τη Νέα Ορλεάνη, με μόνα εφόδια τη φιλία τους και τις μηχανές τους… και δυστυχώς χωρίς να υπολογίζουν αυτούς που θα βρεθούν μπροστά τους.

Δεν θα σου πούμε αν τελικά το βρήκαν το περιβόητο “αμερικανικό όνειρο” (no spoilers here), αλλά θα σου πούμε τι άφησαν πίσω τους… Άφησαν το feeling, τη μουσική (τσέκαρε το απίστευτο soundtrack), την υπόσχεση για ελευθερία και φυσικά το αξεπέραστο και διαχρονικό στυλ.

The Motorcycle Diaries
Το 1952, ο Ερνέστο Γκεβάρα και ο Αλμπέρτο Γκρανάδο, ξεκίνησαν ένα roadtrip στην Λατινική Αμερική, που έμελλε όχι μόνο να αλλάξει τους ίδιους, αλλά και την ιστορία όπως την ξέρουμε σήμερα.

Πάνω σε μία ετοιμόρροπη Νόρτον 500 του 1939 και με αφετηρία τους την Αργεντινή, οι δυο υπεραισιόδοξοι φοιτητές θα περάσουν από τη Χιλή, το Περού, την Κολομβία και τη Βενεζουέλα. Είναι αυτή τους η μηχανή -η “Ποδερόσα”- που θα γίνει το όχημα για να φύγουν απ’ το προστατευμένο περιβάλλον του αριστοκρατικού Μπουένος Άιρες και να δουν την απελπισία και τη δυστυχία που υπάρχει έξω απ’ τον μικρόκοσμό τους. Και θα ‘ναι αυτό το ταξίδι που θα αφυπνίσει τον νεαρό Γκεβάρα και θα του δείξει ποιον δρόμο πρέπει να πάρει, όχι για να βρεθεί πίσω στο σπίτι του, αλλά για να μπει στην καρδιά κάθε φτωχού και αδικημένου αυτού του κόσμου.

The Wild One (Ο Ατίθασος)
Ο Marlon Brando ίσως να μη γινόταν ποτέ αυτό που ξέρουμε σήμερα, αν δεν φορούσε εκείνο το κλασικό badass δερμάτινό του και δεν καβαλούσε τη μηχανή με το ύφος που δείχνει αυτή η φωτογραφία… 

Το μίνι roadtrip που έκανε αυτός και η συμμορία του, οι Black Rebels από το Κάμπορνβιλ της Καλιφόρνια ως το Ράιτσβιλ, όρισε την street κουλτούρα και έδωσε στο αμερικανικό κοινό έναν απ’ τους πρώτους αντιήρωες για να αγαπήσει και να ταυτιστεί… αλλά και στους πουριτανούς Αμερικανούς του 1953, έναν “αλητάμπουρα” για να μισήσουν. 

Πρόκειται για μία από τις πρώτες ταινίες βίας, με παράνομους μοτοσικλετιστές που γυρνούν από πόλη σε πόλη, τρομοκρατώντας τους “φιλήσυχους” κατοίκους, αλλά και προετοιμάζοντάς τους παράλληλα, για μια Αμερική που θα άλλαζε με ή χωρίς αυτούς. 

One Week
Τι θα έκανες αν μάθαινες σήμερα ότι έχεις μία βδομάδα ζωής; Για τον Joshua Jackson και τον ήρωα που ενσαρκώνει η απάντηση είναι εύκολη: Roadtrip.

Ο άλλοτε πικρόχολος νεαρός από το Dawson’s Creek μαθαίνει ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο ενός πολύ επιθετικού καρκίνου και ανάμεσα στην παραίτηση και το ταξίδι, προτιμάει το δεύτερο… προτιμάει τους ανοιχτούς δρόμους του Καναδά.

Αγοράζει μία μηχανή και ταξιδεύει απ’ το Toronto έως το Tofino, ψάχνοντας το βαθύτερο νόημα στη ζωή που νιώθει να του γλιστράει απ’ τα χέρια.

Μία ταινία που δεn έτυχε της προσοχής που της άξιζε (και πολύ πιο αισιόδοξη από όσο νομίζεις, διαβάζοντας απλώς μία περίληψη).

Wild Hogs
Ο δρόμος ως λύτρωση, το roadtrip ως… έλα, ντάξει, το σταματάμε. Πρόκειται για μία κωμωδία που τρολάρει ΕΠΙΚΑ τις ταινίες αυτού του είδους. Τέσσερις μεσήλικες καταλαβαίνουν ότι η κρίση ηλικίας έχει χτυπήσει κόκκινο και αποφασίζουν να ταξιδέψουν στην αμερικανική ύπαιθρο, μπας και ηρεμήσουν λίγο αυτοί, αλλά και οι γύρω τους.

Ανεβαίνουν στις Harley, αφήνουν πίσω τους γυναίκες, παιδιά, σκυλιά και προσπαθούν να ζήσουν και οι ίδιοι, όσα έχουν δει τόσα χρόνια στο σινεμά.

Η ταινία είναι ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ αμερικανιά, αλλά έχει γέλιο, έχει ταξίδι και έχει και πολύ στυλ στα καλύτερά του.