Εμείς εδώ δεν θα πάρουμε θέση για τον έτσι κι αλλιώς αντιπαθητικό Άη Βασίλη. Δεν τον γουστάρουμε, με φωτεινή εξαίρεση τη Χρύσα που έχει πέσει θύμα της γοητείας (;) του, τον απεχθανόμαστε και ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει. Αλλά και να υπήρχε θα ήταν ένα σκυλί των αφεντικών που το μόνο που θα έκανε θα ήταν να καταπατά τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ωστόσο δεν μείναμε μόνο στην απέχθειά μας προς το πρόσωπό της φιγούρας της κόκα κόλα, αλλά την ψάξαμε τη φάση. Και το μαχητικό μας ρεπορτάζ δεν πήγε χαμένο. Ανακαλύψαμε καλά κρυμμένη, στα κιτάπια της δικαιοσύνης και ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες υποθέσεις, την έκθεση του επιθεωρητη εργασίας για τις άθλιες συνθήκες εργασίας στις οποίες υποχρεώνονται κάθε μέρα να δουλεύουν οι υπάλληλοι του πετούμενου και καλά αγίου.

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά σημεία της έκθεσης, όπως εμείς τα επιλέξαμε.

Για τους ταράνδους

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο κύριος Άγιος Βασίλης, προσφέρει τραγικές συνθήκες εργασίας τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα που έχει στη δούλεψη του. Κατά τη διάρκεια της εφόδου μας διαπιστώσαμε πως οι τάρανδοι εξαναγκάζονταν να τρώνε superfoods αλλά και απαγορευμένες ουσίες για να μπορούν να αποδίδουν περισσότερο από το αναμενόμενο. Αυτό φυσικά αντιβαίνει τους κανόνες της υγιούς ανταγωνιστικότητας και έρχεται σε κόντρα με την ισχύουσα νομοθεσία. Όταν για παράδειγμα ο Άγιος Νικόλαος ταΐζει τα δικά του ταρανδάκια αποκλειστικά με χορταράκι που έχει στην αυλή του, δεν μπορεί ο κάθε Άη Βασίλης να στουμπώνει τα ζώα του με αμφιβόλου ποιότητας σκευάσματα που μόνο στόχο έχουν να βελτιστοποιούν τις σωματικές τους ικανότητες ώστε εκείνος να πλουτίζει από την υπεραξία τους, μη συνεισφέροντας στα ταμεία του κρατούς, τα απαραίτητα χρήματα.

Για τον ταχυδρόμο

Είχαμε κάποιες καταγγελίες από τον περασμένο Δεκέμβριο ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με τον Άγιο Βασίλη και τους εργαζόμενούς του. Μία ανώνυμη αναφορά που είχε φτάσει τότε στην υπηρεσία μας έκανε λόγο για 12ωρη αδήλωτη εργασία και απάνθρωπη συμπεριφορά του πετούμενου Βασίλη, εναντίον του νεαρού ταχυδρόμου. Από την αυτοψία μας, προκύπτει το συμπέρασμα πως ο Άγιος Βασίλης ξυλοκοπούσε σχεδόν καθημερινά τον υπάλληλό του και σε κατάσταση μέθης απαιτούσε από εκείνον να δουλεύει ακόμη και ανήμερα των χριστουγέννων για να βγει ο τεράστιος φόρτος εργασίας. Η αμοιβή του δεν μπήκε ποτέ στην ώρα της ενώ η δικαιολογία γι’ αυτό ήταν ότι οι καλικάντζαροι έκλεψαν το χρηματοκιβώτιο. Αστεία πράγματα.

Για την καθαρίστρια

Ωστόσο εκεινή που έχει υποστεί τα χειρότερα είναι η προσωπική καθαρίστρια του κύριου Βασίλη. Η κυρα Φρόσω έχει περάσει πολύ δύσκολα με τον αυταρχισμό του εργοδότη της και είναι συνεχώς αναγκασμένη να υπομένει τις παραξενιές του. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συνέβη την ημέρα που βρέθηκα εκεί. Ο Άγιος είχε γεμίσει όλο το σπίτι με φακέλους οι οποίοι ήταν απλωμένοι κατά μήκος του πατώματος και απαιτούσε από την υπάλληλο να τους μαζέψει και να τους ταξινομήσει. Όσο η κυρία Φρόσω το έκανε αυτό, εκείνος ημίγυμνος και σε κατάσταση μέθης της επεδείκνυε τα γεννητικά του όργανα και ξεφυσούσε πάνω της τον καπνό από το πούρο του. 

Για τα μικρά παιδιά που συναναστρέφεται

Είναι ο πλέον επικίνδυνος άνθρωπος για να έρχεται σε επαφή με ανήλικα. Το πιθανότερο είναι να τα πείσει να δουλέψουν για εκείνον. ΓΟΝΕΙΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!