Για τον Φιντέλ στα είπε ο Μπούρας στο κείμενό του, οπότε μην περιμένεις από μένα να σου πω τα ίδια ή τα άλλα. Εδώ μιλάμε επιστημονικά, δεν καθόμαστε να λέμε προσωπικές ιστορίες. Εδώ παρεμβαίνουμε στην ιστορία και την καθαρογράφουμε. 

Συγκεκριμένα, βάλαμε τον Αλέξη Τσίπρα στη θέση του Φιντέλ Κάστρο και ξαναγράψαμε το στόρι όπως θα τ0 έφτιαχνε ο πρωθυπουργάρας μας.

Με bold αυτά που έκανε ο Κάστρο, με απλή γραμματοσειρά, αυτά που θα έκανε ο Αλέξης μας αν ήταν στη θέση του.

1947 – Σε ηλικία 21 ετών συμμετέχει σε αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής του Αρχιστράτηγου Ραφαήλ Τρουχίλιο στη Δομινικανή Δημοκρατία. Ο Τσίπρας το πολύ να συμμετείχε σε καμιά καταληψούλα με αίτημα να γίνει πιο φθηνή η Havana Club.

1952 – Ο Στρατηγός Φουλχένσιο Μπατίστα παίρνει με πραξικόπημα την εξουσία και ο Κάστρο ξεκινά την οργάνωση ένοπλου κινήματος με απώτερο στόχο την ανατροπή του. Στη θέση του ο Αλέξης θα οργάνωνε ένοπλο κίνημα για να τον πείσει να συνεργαστούν στην εξουσία και σιγά βρε αδερφέ και κάτι έγινε αν έχουμε και κανα φασίστα στην κυβέρνηση. 

26 Ιουλίου 1953: Ο Κάστρο και 165 επαναστάτες επιτίθενται ξημερώματα σε στρατώνα της Μονκάδα, στο Σαντιάγο. Επιλέγουν τη συγκεκριμένη ημέρα, γνωρίζοντας ότι το προηγούμενο βράδυ γινόταν γιορτή και πολλοί από τους στρατιώτες θα έλειπαν ή θα ήταν μεθυσμένοι. Παρόλα αυτά, η επίθεση αποκρούεται. Ο Τσίπρας σε αντίστοιχη φάση θα πάρταρε άγρια με αποτέλεσμα να ακυρώσει μόνος του την επίθεση. Ο Καρανίκας θα προσπαθούσε να τον πείσει μετά το έβδομο ποτό, αλλά ο Αλέξης αμετακίνητος. Κλάιν, η επανάσταση μπορεί να περιμένει.

1 Αυγούστου 1953: Ο Κάστρο συλλαμβάνεται και τον Οκτώβριο το καθεστώς Μπατίστα τον καταδικάζει σε φυλάκιση 15 ετών στο Νησί των Πεύκων, μαζί με τον αδελφό του Ραούλ. Στη φυλακή ο Αλέξης θα γνώριζε τον αδερφό του τον Πάνο. Ως σύμμαχοι πλέον θα διαπραγματεύονταν την αποφυλάκισή τους και θα οδηγούνταν στη θανατική ποινή μετά από 6 δευτερόλεπτα.

15 Μαΐου 1955: Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο αποφυλακίζονται, συνέπεια απόφασης του Μπατίστα για γενική αμνηστία στους πολιτικούς κρατούμενους. Αμφότεροι εξορίζονται στο Μεξικό, όπου γνωρίζουν έναν Αργεντινό γιατρό από το Ροζάριο. Οι Κάστρο κι ο Ερνέστο ‘Τσε’ Γκεβάρα οργανώνουν νέο επαναστατικό κίνημα. Αλέξης και Πάνος αποφυλακίζονται μετά από γενική αμνηστία στους πολιτικά αναλφάβητους. Αμφότεροι εξορίζονται στην Κρήτη όπου γνωρίζουν τον Παύλο “Γιάντα” Πολάκη. Μαζί οργανώνουν την πιο αστεία κυβέρνηση στην ιστορία της Κούβας.

1 Ιανουαρίου 1959: Στις 31 Δεκεμβρίου, ο δικτάτορας Μπατίστα αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Κούβα και την Πρωτοχρονιά του 1959, η χώρα μπαίνει σε νέα εποχή, με την επανάσταση να έχει θριαμβευτική κατάληξη. Ο Αλέξης θριαμβευτής αφού πλέον έχει ρίξει τον Μπατίστα, βγαίνει στα ραδιόφωνα και ανακοινώνει ότι με το πρόγραμμα του Σαντιάγο θα αποκαταστήσει τις αδικίες και θα αναγκάσει τους Αμερικανούς να του πληρώσουν και ψυχική οδύνη. 

2 Ιανουαρίου 1959: Ο θριαμβευτής Φιντέλ εκφωνεί λόγο στο Σαντιάγο και ξεκινά το ταξίδι του προς την Αβάνα. Σε κάθε πόλη και κάθε χωριό, τυγχάνει αποθεωτικής υποδοχής από τους πολίτες. Ο Αλέξης τριγυρνάει στα χωριά πίνοντας μοχίτο και καπνίζοντας πουράκλες, οι χωρικοί τον υποδέχονται με παραδοσιακές Κουβανέζικες μαντινάδες τύπου “Αλέξη μας μεγάλε / που πέρασες την πίστα / ξέκανες για πλάκα / τον δύσμοιρο Μπατίστα”.

16 Φεβρουαρίου 1959: Ο Κάστρο αναλαμβάνει πρωθυπουργός της χώρας. Ο Τσίπρας αναλαμβάνει πρωθυπουργός αλλά συμπεριφέρεται σαν αντιπολίτευση.

17 Απριλίου 1961: Ομάδα αποτελούμενη από 1.300-1.400 εξόριστους Κουβανούς αποβιβάζεται στον Κόλπο των Χοίρων (Playa Giron). Εφοδιασμένοι με αμερικανικά όπλα, οι Κουβανοί επιχειρούν να ανατρέψουν τον Κάστρο, αλλά αποτυγχάνουν. Εξόριστα μέλη της “Ομάδας Αλήθειας” με αρχηγό τον Μουρούτη, επιβιβάζεται στον Κόλπο των Χοίρων επιχειρώντας να ανατρέψει τον Τσίπρα. Δεν τα καταφέρνουν, αλλά μαζεύουν αρκετό υλικό για να γεμίσουν τα social media με βιντεάκια, όταν εφευρεθούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

2 Δεκεμβρίου 1976: Ο Φιντέλ αναλαμβάνει πρόεδρος της Κούβας. Ο Αλέξης αναλαμβάνει πρόεδρος, αλλά δεν ψήνεται και πολύ στην πραγματικότητα. 

Απρίλιος-Σεπτέμβριος 1980: Ο Κάστρο δίνει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να αποχωρήσουν από τη χώρα. Περίπου 125.000 Κουβανοί μεταναστεύουν στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Αλέξης δίνει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να αποχωρήσουν από τη χώρα. Με ένα μικρό αντίτιμο ίσο με 46 μισθούς, μπορούν να αγοράσουν το διαβατήριό τους.

19 Απριλίου 1982: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν επαναφέρει την ταξιδιωτική απαγόρευση η οποία είχε αρθεί από τον Κάρτερ τον Μάρτιο του 1977. Αυτόματα ο Αλέξης δίνει διάγγελμα στον λαό της Κούβας όπου αναφέρει χαρακτηριστικά “Go Back mister Reagan”. 

21-25 Ιανουαρίου 1998: Υποδέχεται τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, τον πρώτο που επισκέφθηκε ποτέ την Κούβα. Στη συνάντηση αυτή ο κύριος Τσίπρας ρωτάει τον πάπα αν του αρέσει ο υπουργός παιδείας. Εκείνος πετάει κάτι περίεργα λατινικά που έκλεψε από τον Κώδικα Da Vinci και ο Αλέξης καταλαβαίνει ότι οι μέρες του υπουργού είναι μετρημένες. 

Άνοιξη 2003: Συλλαμβάνει και επιβάλλει πολύ αυστηρές ποινές σε αντικαθεστωτικούς ακτιβιστές. Μετά το ξανασκέφτεται αφού τα κουκιά για την κυβέρνηση δεν του βγαίνουν και λέει “δε γαμιέται” και τους βάζει στην κυβερνητική πλειοψηφία για να μπορεί να περνάει τους νόμους που γουστάρει.

Τα χρόνια θα περάσουν, ο Αλέξης θα μείνει στην ιστορία ως ηγέτης, άλλοι θα τον λένε δικτάτορα, άλλοι επαναστάτη. Η ιστορία θα τον κρίνει. Όχι το Provocateur.

*Το χρονικό της ζωής του Φιντέλ, το δανειστήκαμε από θέμα του CNN Greece.