Κάποιες αμφιβολίες τις είχα πριν πατήσω το play. Αν δεν έχεις ιδέα τι ΑΚΡΙΒΩΣ εστί “Straight Outta Compton“, πιστεύεις ότι θα δεις άλλη μια “Αμερικανιά” με νίγκας ράπερς, ναρκωτικά, όπλα, σεξ και στο τέλος όλα ανθηρά και ρόδινα.

Eδώ που τα λέμε αυτό βλέπεις στην ταινία, αλλά μ’ άλλα νοήματα βρε αδελφέ. Πιο αληθινά.

Γι’ αυτό κι έκανα σωστή επιλογή που κλείστηκα σπίτι Παρασκευή βράδυ. Και γι’ αυτό έκανα ακόμα σωστότερη, όταν όλο το Σάββατο το έφαγα ακούγοντας στη λούπα το “Fuck Tha Police”.

Μπορεί να φανώ υπερβολικός, αλλά μετά τον Νονό (στα ‘χει πει και ο Μανιάτης καλύτερα) είναι η δεύτερη καλύτερη ταινία ΖΩΗΣ που έχω δει μέχρι στιγμής.

Μιλάμε, ουσιαστικά, για την αληθινή ιστορία του συγκροτήματος “NWA” που περνάει τα εξής μαθήματα:


1. Οι διαφορές δεν λύνονται με τα χέρια

Η αστυνομία σκορπάει ρατσιστική βία κατά των μαύρων χωρίς να υπάρχει λόγος. Κι ενώ ο καλύτερος τρόπος για να αμυνθεί ο “αδύναμος” φαντάζει το να πάρει ένα όπλο και να αρχίζει να ρίχνει στο ψαχνό, ο Ice Cube (μέλος του συγκροτήματος κι ένας από τους πρωτεργάτες της ραπ σκηνής) κινείται αντίθετα και απλά τους γράφει στις ρίμες του.

Οι μπάτσοι δέρνουν τους γονείς του, επειδή είναι μαύροι. Εκείνος σημειώνει στο χαρτί χωρίς να βγάζει “κιχ”. Οι μπάτσοι την πέφτουν στους φίλους του, επειδή είναι μαύροι. Εκείνος τελειώνει το ρεφρέν. Mέχρι που μπαίνει στο στούντιο και δίνει μερικούς στίχους στο υπόλοιπο γκρουπ.

Ice Cube: Yo, Dre.
Dr. Dre: What’s up?
Ice Cube: I got something to say.

“Fuck the police coming straight from the underground, a young nigga got it bad cause I’m brown. And not the other color so police think, they have the authority to kill a minority”

https://www.youtube.com/watch?v=w-CAY-G43EA


2. Ο κολλητός σου, όσες μαλακίες κι αν γίνουν, θα ‘ναι πάντα αδελφός σου

Εδώ βούρκωσα. Έκλαψα. Στην σκηνή (δεν σποϊλεριάζω λέμε ακόμα, ακόμα κι αν ξέρεις το στόρι) που συμβαίνει κάτι άσχημο στον Dr. Dre και οι υπόλοιποι τον αγκαλιάζουν και του εξιστορούν κι άλλες δικές τους ζόρικες ιστορίες για να του απαλύνουν τον πόνο. Αυτό ναι, είναι από τις πιο αδελφικές στιγμές που μπορείς να συναντήσεις εντός και εκτός σινεμά.

Με τον κολλητό σου μπορεί να βριστείτε, να παίξετε μπουνιές και να σταματήσετε να μιλάτε για καιρό. Ωστόσο, είναι μέλος της οικογενείας σου και όταν έρθουν οι αναποδιές στη ζωή του, τότε εσύ πρέπει να του σταθείς βράχος.

3. Mάθε να συγχωρείς

Το ανατρεπτικό τέλος το δείχνει ξεκάθαρα. Συγχώρεσε και προχώρησε μπροστά. Ακόμα κι αν κάποιοι μείνουν πίσω.

Η ζωή είναι μικρή για να κρατάς έχθρες. Μπορεί να εμπιστευτείς λάθος άτομα, να σε προδώσουν άνθρωποι που πραγματικά αγαπάς, όμως όταν σου ζητήσουν μέσα από την καρδιά τους άφεση αμαρτιών, οφείλεις να τους τις δώσεις.

Όσο κι αν σας χωρίζουν αρκετά εκατομμύρια δολάρια, όπως στην περίπτωση του Eazy-E και του Ice Cube.


4. H αλήθεια πονάει, γι’ αυτό να την λες πάντα

Το βασικό μάθημα που παίρνεις από αυτήν την παρέα, είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ. Να μην κρατάς τίποτα μέσα σου και να λες ο,τι νιώθεις. Όσο κι αν τα λόγια πονάνε. Εφόσον λες την αλήθεια, στο τέλος θα ανταμειφθείς. 

Καλή ώρα ο Cube, όταν ρωτήθηκε για τις εξεγέρσεις που προκάλεσε το “Fuck Tha Police” εκείνος απάντησε κοφτά.

Ice Cube: What’s your name?
CNN Journalist: Brian.
Ice Cube: Eat a dick, Brian. Get the fuck out my house.

Μια ταινία ωδή στην φιλία, στην ντομπροσύνη και φυσικά στην αλήθεια. Αυτό είναι το Straight Outta Compton.

Καθαρά και ξάστερα. wink