Υπάρχουν σκηνοθέτες auteur. Υπάρχουν σκηνοθέτες filmmakers. Υπάρχουν σκηνοθέτες με στυλ και άποψη. Υπάρχει κι ο Γκάι Ρίτσι! 

Ατμόσφαιρα δρόμου, διάλογος κόμικ, απίθανος έλεγχος της ταχύτητας σκηνών και πλάνων. Ο τύπος που συστήθηκε στον κόσμο ως ο “έτσι της Μαντόνα” έφυγε απ’ τη σκιά της “βασίλισσας” (τέλος πάντων…) κι αποφάσισε να κάνει σινεμά. Γαμάτο σινεμά! Ταινίες απ’ αυτές που είναι… μια κατηγορία μόνες τους. Ένας σκηνοθέτης, απίθανο στυλιζάρισμα, μόνιμη όρεξη για χαβαλέ και μια απέραντη διάθεση να διασκεδάσει πρώτα απ’ όλα ο ίδιος. Είπε κανείς πως τα αριστουργήματα δεν μπορούν να είναι διασκεδαστικά;  

Όμως για κάτσε. Τι είπες; Εσύ, σ’ εσένα μιλάω αναγνώστη μου. Είπες πως… δεν ξέρεις Γκάι Ρίτσι; Δεν βλέπεις Γκάι Ρίτσι; Και τέλος τέλος, γιατί να δεις Γκάι Ρίτσι; Λοιπόν πάρε εδώ μερικούς πολύ καλούς λόγους για να το κάνεις. Και ύστερα… προσκήνα Γκάι Ρίτσι!

Γιατί έχει υπέροχη Slang!

Οι Ιταλοί έχουν την τραγουδιστή προφορά της (εξαίσιας) γλώσσας τους. Οι Ισπανοί αυτό το “θ” (“σ”) που γοητεύει τις γυναίκες. Κι οι Άγγλοι έχουν τη Σλαγκ! Κοινώς, την αργκώ τους. Αυτό το απίθανο μείγμα βρομιάς, μεταφορών κι εγγλέζικης προφοράς. Το πιο γοητευτ  γαμάτο κομμάτι κάθε σωστής underground ταινίας του νησιού. Ε, λοιπόν αν υπάρχει σεναριογράφος που αγάπησε, δόξασε, αποθέωσε τη Σλαγκ, αυτός είναι ο Ρίτσι! Ας αφήσουμε τα λόγια του να μιλήσουν γι’ αυτόν: 

Γιατί ξέρει να πηγαίνει αργά… (Slow Motion)

Ας συμφωνήσουμε σε κάτι: το slow motion είναι μπελάς. Κουράζει, αποπροσανατολίζει και οι περισσότεροι δεν το χρησιμοποιούν σωστά. Ο Ρίτσι απ’ την άλλη… διδάσκει Slow Motion! Μέσα στην ταχύτατη ροή των ταινιών του, ο μετρ του “γρήγορου σινεμά” χρησιμοποιεί την αργή κίνηση σαν τέντωμα σε ελατηρίο. Αποτέλεσμα; Διδαχτείτε!

https://www.youtube.com/watch?v=XSc_pRWkegg
 

… Αλλά και πολύ γρήγορα! (Quick-Cuts)

Κι απ’ το πιο αργό στο πιο γρήγορο. Το quick cut μοντάζ είναι ένα απ’ τα πιο στυλάτα τρικ του σύγχρονου σινεμά. Θες να πεις μια ιστορία, να περιγράψεις ένα ταξίδι, μια διαδρομή ή ένα σκηνικό; Και θες να γίνει γρήγορα και να μετρήσει; Ξεκίνα το “κολάζ”! Όπως και το slow motion βέβαια, πρέπει να ξέρεις πότε, πού και κυρίως ΠΩΣ να το κάνεις. Ξέρει ο Γκάι; Λοιπόν, κάτι σαν να ξέρει. Για ρίξτε μια ματιά:

Γιατί η Μουσική του δεν παίζεται!

Όχι μουσική. Μουσικάρα! Iggy Pop, Lou Reed, Castaways, The Stooges, The Clash, Robbie Williams, ορχιστρικά με μπόλικο (καθαρό) μπάσο. Οι συλλογές τραγουδιών από ταινίες του Ρίτσι, είναι ένα απίθανο ροκ-πανκ πάρτι! Βάλε και κάμποσο ωραίο έθνικ και λίγο “εκρηκτικό” Ζορμπά… A, και να μην ξεχάσω τους Black Strobe (-Ποιοι είναι οι Black Strobe; -Aυτοί!):

 

Γιατί ξέρει πως στη ζωή, όλα είναι Συμπτώσεις

Όχι, δεν είναι τυπάρα κατά σύμπτωση. Όμως οι συμπτώσεις του έχουν τύπο. Την προ Σέρλοκ Χολμς εποχή (τότε που ο Ρίτσι έχτισε τη τζίφρα του), τα σενάριά του δούλευαν ως εξής: Αν γίνει το Α, τότε θα γίνει και το Β, εν τω μεταξύ κάπου αλλού συμβαίνει το Γ και πυροδοτεί το Δ. Ένα απίθανο φινάλε χτισμένο πάνω σ’ αυτές τις εξισώσεις, και κάπως έτσι -κυρίες και κύριοι – φτιάχνεται ένα σενάριο που δεν το λες αριστούργημα για να μην του “σιδερώσεις” το στυλάκι!

 

Γιατί έχει ισορροπημένους Χαρακτήρες (ΔΕΝ)

Απλά πράγματα. Οι πιο παρανοϊκά υπέρτατοι χαρακτήρες που έχετε δει ποτέ. Τίποτα περισσότερο (γιατί δεν πάει πιο πάνω), τίποτα λιγότερο. Αυτό:

Γιατί ξέρει να διαλέγει Ηθοποιούς

Σταρ του Χόλυγουντ, κατεστραμένοι σταρ του Χόλυγουντ, ηθοποιοί που ψάχνουν μια ευκαιρία και τύπους που δεν έχουν πει ούτε μια ατάκα στη ζωή τους. Ή αλλίως: Χάρισε στον Μπραντ Πιτ τον καλύτερο (μαζί με 12 Πίθηκους) ρόλο της ζωής του. Αναγέννησε την καριέρα του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ. Έκανε μάγκα τον Τζέισον Στέιθαμ. Πάνω απ’ όλα όμως, ΕΚΑΝΕ ΗΘΟΠΟΙΟ ΤΟΝ ΒΙΝΙ ΤΖΟΟΥΝΣ!!! Τι άλλο να πεις;

 

Επειδή ο,τι καλύτερο έχει κάνει η Μαντόνα στην καρίερα της…

…Είναι αυτό!

 

Και τελικά γιατί είναι ένας εξαίσιος, ταλαντούχος, χαμογελαστός μπέμπης!