Yπάρχουν πράγματα στη ζωή που είναι αξεπέραστα. Τα έκαναν κάποιοι χαρισματικοί τύποι και τερμάτισαν τα level στο αντικείμενό τους. Έναν τέτοιο γκραντ μάστορα θέλω να τιμήσω στο άρθρο. Κυρίες, κύριοι και μικρά παιδιά, ο Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969).

Και επειδή αγαπητέ προβοκάτορα δεν θέλω να σε πρήξω και να βαρεθείς με μια ακόμα βιογραφία, θα προσπαθήσω να το πάω αλλιώς…

Ο τύπος που λες, γεννήθηκε στο  Άαχεν της Γερμανίας πριν τους μεγάλους πολέμους, στο μαγαζάκι του μπαμπάκα του, του μαρμαρά. Σκράπας στο σχολείο, έβαλε στοίχημα να αλλάξει τον κόσμο χωρίς καν να έχει ένα πτυχίο στα χέρια του. Κι ας του φώναζε η μάνα του, η φράου Μαρία: “Σαν τον πατέρα σου θα καταντήσεις, άχρηστε. Ένας μαρμαράς και μισός.”

Ο Μίες, όμως, επειδή διάβαζε από μικρός Ράπτη και Ρητινιώτη, δεν μάσησε. Είχε βαρεθεί την αρχιτεκτονική των δύο άκρων. Η κίονας δηλαδή η Gothάς; Όοοχι καριολάκια, μοντερνιά μέχρι να ρίξει μαύρο χιόνι! Έπιασε δουλειά δίπλα σε άλλα μεγάλα μαστόρια όπως ο Gropius και ο Le Corbusier και ήταν τόσο προχώ που του έδωσαν και τα κλειδιά της μεγάλης του Bauhaus σχολής. Και αν δεν είναι προχώ ένας άνθρωπος που οραματίστηκε ουρανοξύστη στο Βερολίνο το 1921, τότε δεν ξέρω ποιος είναι…

Το 1929, επιχειρεί εισαγωγές Τηνιακών μαρμάρων κι επειδή οι ψηλομύτηδες Βερολινέζοι δεν ανταποκρίνονται, δημιουργεί με αυτά το περίπτερο της Γερμανίας στην EXPO της Βαρκελώνης. Μέσα στο σπίτι του Gaudi! ΣΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΤΟΥ!

Όπως κάθε μεγάλο νεωτεριστικό ταλέντο, έτσι κι αυτός έπεσε στα νύχια του… κρατισμού. Ενώ ήταν αφεντικό του Bauhaus, ο Αδόλφος και το παρεάκι του τον κατηγορούν ως ΚΩΜΜΟΥΝΗΣΤΟΙ και του κλείνουν τη σχολή. “Γιατί κυρ-Χίτλερ μου; Επειδη κάνω παρέα με τον Wassily Kandinsky και τον László Moholy-Nagy; Επειδή δημιουργώ και βίλες στο Brno; Έτσι είσαι; Θα βάλω κι εγώ στο όνομά μου το ‘van der’ που κάνει κάτι σε Ολλανδό ευγενή αντί του von που κάνει κάτι σε SS κι άντε γεια!

Παίρνει, λοοιπόν, την τέχνη του παραμάσχαλα και την κάνει για την Αμερική που μόλις έχει βγει από τα μνημόνια και ψοφάει για inovation και haute architecture. Τα Αμερικανάκια δεν τον κόβουν και τόσο για κομμουνιστή. Του δίνουν υπηκοότητα και license to build. Φτιάχνει σπίτια, ουρανοξύστες, μουσεία, σχολεία, τα πάντα όλα!


Τα κτήριά του είναι μοντέρνα 100 χρόνια μετά και η καρέκλα του έχει πουλήσει πιο πολλές κόπιες και απο τα Windows!

Έζησε, αμόλησε τρία κορίτσια νόμιμα, ένα αγόρι νόθο, έκανε τις βόλτες του, άλλαξε εθνικότητα, αυτοτιτλώθηκε (υπάρχει τέτοια λέξη;), μετανάστευσε και πτυχίο δεν είχε! Είχε, όμως, πρόγραμμα και όραμα wink

Μας άφησε το ’69, δυο μέρες μετά της Παναγίας, πλουσιότερους και σοφότερους. Του αποδίδονται οι φράσες “Less is more” και “God is in the details”.