Όσο κι αν ακούγεται τρελό και παράλογο, ο ήρωας του μυθιστορήματος, o Μπιλ ο Σερέτης ο οποίος βγάζει τα προς το ζην του ως ποδοσφαιριστής, είναι ξεκάθαρα ο χρονικογράφος της ελληνικής λούμπεν κοινωνίας. Κι ας μην σπούδασε ποτέ του σε πανεπιστήμια κι ας μην γνώριζε να κάνει τίποτα άλλο, εκτός από το να κλωτσάει το τόπι.

Μέσα από τα πόδια του Μπιλ, λοιπόν, ο Κουμανταρέας περιγράφει τις φτωχογειτονιές, τα τρένα που πάνε κι έρχονται, γυναίκες αδικημένες κι έναν τύπο με το “9” στην πλάτη, ο οποίος έχει βάλει σκοπό ζωής να κάνει καριέρα στην Α​’ Εθνική και να γίνει κάποια στιγμή πρωτοσέλιδο στις αθλητικές φυλλάδες.

Η ιστορία ξεκινάει όταν ο φιλόδοξος και πολλά υποσχόμενος 20χρονος Βασίλης Σερέτης παίρνει την μεγάλη απόφαση να ταξιδέψει από Αθήνα για Θεσσαλονίκη, ώστε να παίξει μπάλα σε μια ομάδα της Β’ Εθνικής. Τσακωμένος με την οικογένειά του, μπαίνει στο τρένο και χωρίς να έχει βύσμα ή κονέ ξεκινάει το μοναχικό ταξίδι του ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ στο πουθενά.

Στην Σαλόνικα παίζει τρομερή μπάλα τις Κυριακές, ωστόσο η καθημερινότητα και τα βράδια του ξοδεύονται μελαγχολικά στο ίδιο μπαρ, πίνοντας το ίδιο ποτό, καπνίζοντας (φανερά) το ίδιο πακέτο τσιγάρα και ρίχνοντας ατελείωτες πασιέντζες. Εγωιστής καθώς είναι και με τον κωλοπαιδισμό του ποδοσφαιριστή έκδηλο, “τα σπάει” γρήγορα με συμπαίκτες, κοπέλες και φίλους. Φτιάχνει και πάλι βαλίτσα για να μπει στο τρένο και να φορέσει την φανέλα με το “9” σε ομάδα της επαρχίας. (Δεν θέλω να σου κάνω άλλο σπόιλερ, γι’ αυτό και προσπαθώ να αποφύγω τα πολλά-πολλά από την παρουσία του Μπιλ στην συμπρωτεύουσα)

Η σύντομη παρουσία του Μπιλ στην ομάδα της επαρχίας, είναι αρκετή για να μας δώσει το βιβλίο μπόλικες δόσεις καλτίλας και γνήσιου ’80s πνεύματος. Από εκεί, πάλι στο τρένο και πάλι πίσω στην Αθήνα. Η γκαρσονιέρα που μένει βρίσκεται δίπλα στον σταθμό των τρένων της Αττικής, κι εκεί μέσα θα συμβούν οι πιο αλλόκοτες ιστορίες: Τσιγάρα, ποτά, γυναίκες, μάνατζερπρωτοσέλιδα, γιατροί, τζόγος, βραδινά τηλεφωνήματα. Ο αδικημένος μας σέντερ φορ μόνος του, κολλημένος να ακούει τον ήχο των τρένων που περνάνε κάτω από το σπίτι του και καθημερινός πελάτης των πιο underground μπαρ της πρωτεύουσας.

Οι τελευταίες σελίδες του βιβλίου (κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος), είναι πολύ πιθανό να σου προσφέρουν μια γερή τζούρα μελαγχολίας. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που θα φροντίσεις ιεροτελεστικά να τοποθετήσεις την “Φανέλα με το 9” στην βιβλιοθήκη σου για να την ξαναδιαβάσεις κάποτε και πάλι. Είπαμε. Ο Κουμανταρέας δεν έγραψε ένα απλό βιβλίο, αλλά ίσως την πιο ολοκληρωμένη αποτύπωση του μικρόκοσμου που εμπεριέχεουν οι επιμέρους γειτονιές κα της γενικευμένης αδικίας που επικρατεί στην κοινωνία μας. Αν έπρεπε να το χαρακτηρίσω με ένα και μόνο επίθετο; ΤΑΞΙΔΙΑΡΙΚΟ…

Tip: Aξίζει να δεις και την ταινιάρα του Παντελή Βούλγαρη η οποία βασίστηκε πάνω στο μυθιστόρημα. Εκεί όπου ο πιτσιρικάς Στράτος Τζώρτζογλου έκανε τα πρώτα του κινηματογραφικά βήματα, ενσάρκωνοντας τον Βασίλη Σερέτη. Και με μουσικάρα Σταμάτη Σπανουδάκη.

https://www.youtube.com/watch?v=BBOkaCLvFcw