«Αν αποφασίσεις να δανειστείς, να το κάνεις μόνο για μεγάλα ποσά» είχε πει κάποτε. Και δεν το έλεγε τυχαία, ήξερε! Άλλωστε και εκείνος το ίδιο έκανε προκειμένου να γίνει ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στο πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που σκεφτόντουσαν «παγκόσμια».

Οι ιστορίες και οι «αστικοί μύθοι» γύρω από τη ζωή του είναι τόσοι πολλοί, όπως αρμόζει σε κάθε άνθρωπο του βεληνεκούς του. Αυτό που χαρακτηρίζει, όμως, τον Ωνάση σαν επιχειρηματία είναι η απλότητα της σκέψης και η βήμα-προς-βήμα προσέγγιση του στόχου του.

Μια σκέψη που την είχε από μικρός. Γεννήθηκε σε εύπορη οικογένεια στις 15 Ιανουαρίου 1906 στη Σμύρνη και από νωρίς έμαθε την αξία των χρημάτων, αλλά και να παίζει με αυτά. Ακούγεται πως όταν ήταν νεαρός έκανε φιγούρα στις γυναίκες και δωροδοκούσε τους φύλακες των σχολείων για να κάνει κοπάνα.

Στη συνέχεια ήρθε η Μικρασιατική καταστροφή και ο 16χρονος τότε Αριστοτέλης αναγκάστηκε να βρει νέα πατρίδα. Ήρθε στην Ελλάδα, πήγε στην Κωνσταντινούπολη και μετά έφυγε για την Αργεντινή. Δούλεψε παντού, όπως και τηλεφωνητής, κάτι που αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμο. Ακούγοντας κρυφά διάφορες συνομιλίες, έμαθε πληροφορίες που τον οδήγησαν να δημιουργήσει τη πρώτη μικρή επιχείρησή του. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι και ο Ωνάσης ετοιμαζόταν να ανοίξει τα φτερά του.

 

Με τα λεφτά των… άλλων

Η αλήθεια είναι πως ο Ωνάσης έκανε το colpo grosso του σκεπτόμενος πολύ απλά. Ήξερε ότι το πετρέλαιο κινεί τα πάντα και είναι ακριβό στις άλλες χώρες λόγω της δυσκολίας στη μεταφορά. Άρα αν έκανε ένα super tanker όλα θα ήταν απλά.

Ωστόσο η διαφορά ήταν πως ο Ωνάσης ήξερε να παίζει πολύ καλά ένα παιχνίδι: να κάνει business με τα χρήματα των άλλων. Για παράδειγμα, δεν έφτιαξε μόνος του το super tanker.

Αφού έπεισε τους Άραβες, πήγε στους τραπεζίτες, τους ανέλυσε το σχέδιο του και αφού είχε και το «ok» των πετρελαιοπαραγωγών, εξασφάλισε τα χρήματα από τις τράπεζες και προχώρησε το σχέδιο του. Με λίγα λόγια ο Ωνάσης είχε την ιδέα, αλλά τα χρήματα ήταν… ξένα!

Βέβαια είχε το ένστικτο να δει που είναι η ευκαιρία και αυτό του έδινε το πλεονέκτημα απέναντι σε άλλους επιχειρηματίες.

 

Οι business και οι… γυναίκες

Ένα ένστικτο το οποίο το χρησιμοποιούσε και στις ερωτικές σχέσεις του. Το 1946 παντρεύτηκε την Αθηνά, κόρη του εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού, με την οποία απέκτησε και δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο και την Χριστίνα. Όχι φυσικά για τα χρήματα του πατέρα της, όπως κάποιοι μπορεί να πίστευαν, αλλά για τις γνωριμίες και τις νέες πόρτες που θα άνοιγε. Πόρτες τις οποίες πέρασε και βγήκε νικητής. Δεν είναι τυχαίο ότι το 1953 σχεδόν όλο το Μονακό ήταν δικό του και μέχρι τα τέλη των fifties είχε σε όλο τον κόσμο πάνω από 70 εταιρίες.

Μεγάλη του αδυναμία όμως ήταν οι γυναίκες, αφού όπως είχε πει «εάν δεν υπήρχαν οι γυναίκες, όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα είχαν καμία αξία»!
Και δεν ήταν λίγες αυτές που πέρασαν από τη ζωή του – λέγεται πως ανάμεσά τους ήταν οι Τζεραλίν Σπερκλς, Εύα Περόν, Μέριλιν Μονρόε, Γκλόρια Σουανσόν και Γκρέτα Γκάρμπο.
Όμως ο μεγάλος έρωτας της ζωής του ήταν η Μαρία Κάλλας. Γνωρίστηκαν το 1958 και ένας παθιασμένος έρωτας γεννήθηκε. Ένας έρωτας που δεν κατέληξε σε γάμο όμως, καθώς ο Ωνάσης όταν αποφάσισε να παντρευτεί για δεύτερη φορά, λειτούργησε πάλι ως επιχειρηματίας και επέλεξε τη Ζακλίν Μπουβιέ, χήρα του αγαπημένου προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι.
Ναι, ο Αριστοτέλης ήθελε να μπει στο μάτι των Αμερικάνων και το έκανε με τον καλύτερο (και σκληρότερο για τις ΗΠΑ) τρόπο.

 

Η απώλεια που τον καταρράκωσε

Κανείς δεν έμοιαζε ικανός να κουνήσει τον Ωνάση από την κορυφή του κόσμου που βρισκόταν. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν οι περισσότεροι. Γιατί η αντίστροφη μέτρηση για έναν από τους ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη ξεκίνησε στις 22 Ιανουαρίου 1973. Τότε, ο γιος του Αλέξανδρος, τραυματίζεται σοβαρά κατά τη συντριβή του αεροσκάφους του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Τα τραύματα στον εγκέφαλο ήταν σοβαρότατα κι έπειτα από ιατρική σύσκεψη και με τη συγκατάθεση του πατέρα του οι γιατροί αφαίρεσαν τη μηχανική υποστήριξη.

Θεωρίες συνωμοσίας

Αυτός ο μυστηριώδης θάνατος του Αλέξανδρου, «γέννησε» και πολλές θεωίες συνωμοσίας. Πολλοί έλεγαν ότι οι Αμερικάνοι είχαν βάλει το χεράκι τους, για να τον εκδικηθούν για τον γάμο του με μία… Κένεντι! Κάτι που ίσως να νόμιζε και ο ίδιος ο Ωνάσης, καθώς δεν πίστεψε ποτέ ότι ο μοναχογιός του σκοτώθηκε σε ατύχημα και πρόσφερε 1 εκατομμύριο δολάρια σε όποιον έδινε πληροφορίες ότι επρόκειτο για σαμποτάζ.
Βέβαια ο Αριστοτέλης δεν ήταν άπειρος στις θεωρίες συνωμοσίας – τις είχε ζήσει από πρώτο χέρι. Το FBI και η CIA τον είχαν βάλει στο στόχαστρό τους, οι αναφορές τους για τον Έλληνα εφοπλιστή έφταναν τις 800 σελίδες, ενώ είχαν φτάσει στο σημείο να τον χαρακτηρίσουν ως «ύψιστο κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ». Μάλιστα κάποιοι πιστεύουν ότι ο Ωνάσης είχε συνεργαστεί με τη μαφία στη δολοφονία του Τζον Κένεντι.

Η ουσία είναι πως με τον θάνατο του αγαπημένου γιου του έχασε κάθε ενδιαφέρον και για τη ζωή. Προσβλήθηκε από μυασθένεια, μία νόσο που σιγά – σιγά εξασθενεί το μυϊκό σύστημα, αποσύρθηκε στο ιδιωτικό του νησί, τον Σκορπιό και στις 15 Μαρτίου 1975 άφησε την τελευταία του πνοή στο Αμερικάνικο Νοσοκομείο στο Παρίσι.

 

Μαθήματα ζωής από έναν μέτρ του είδους

«Άλλοι έχουν πολλά λεφτά κι άλλοι τίποτα. Είναι σαν κάποιον που δεν βρίσκει νερό ούτε για να ξεδιψάσει και σαν έναν άλλο που ψάχνει να βρει γέφυρα να περάσει το νερό»

«Για να δείχνεις επιτυχημένος, συνέχισε να είσαι μαυρισμένος, να ζεις σε ένα κομψό κτίριο (ακόμα κι αν είσαι στο υπόγειο), να σε βλέπουν σε κομψά εστιατόρια (ακόμα κι αν παραγγέλνεις μόλις ένα ποτό) και αν δανείζεσαι, να το κάνεις μόνο για μεγάλα ποσά»

«Εάν δεν υπήρχαν οι γυναίκες, όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα είχαν καμία αξία»

«Η κρίση …γεννάει κροίσους»

«Στη δουλειά σου να είσαι σοβαρός και στη ζωή σου τρελός»

«Ποτέ δεν κατάλαβα την προτροπή “την υπογραφή σου και το κάτω το κεφάλι σου να προσέχεις που τα βάζεις”. Έτσι χάνεις σίγουρα και στις δουλειές και στη ζωή»

«Το μυστικό στις μπίζνες είναι να ξέρεις κάτι που κανένας άλλος δεν ξέρει»

«Ο κανόνας είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες»

«Το να αρχίσεις να σκέφτεσαι, σημαίνει να αρχίσεις να κλείνεις δουλειές»

«Από ένα σημείο και μετά, τα χρήματα δεν έχουν νόημα. Παύουν να είναι ο στόχος. Το παιχνίδι είναι αυτό που μετράει»

«Κάθε κέρδος είναι μια αδικία σε κάποιον»