Το πλήρες όνομά του ήταν Pablo Diego Jose Franciso de Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidad Clito Ruiz y Picasso, μια σειρά από ονόματα αγίων και συγγενικών του προσώπων.

Σύμφωνα με τη μητέρα του, της οποίας το επώνυμο χρησιμοποίησε ως καλλιτέχνης, η πρώτη του λέξη ήταν “piz”, από την ισπανική λέξη “lapiz”, που σημαίνει μολύβι.

Η πρώτη του έκθεση έγινε όταν ήταν 13 χρονών, στο πίσω μέρος ενός μαγαζιού που εμπορεύονταν… ομπρέλες.

Σε περιόδους οικονομικής ανέχειας έκαψε πολλούς από τους πίνακές τουπροκειμένου να ζεσταθεί.

Aυτές ήταν 4 μόνο από τις πάμπολλες άγνωστες πτυχές του βίου και της πολιτείας του μεγάλου ζωγράφου που έφυγε μια μέρα σαν σήμερα το 1973. Θα μπορούσαμε να σου αραδιάσουμε κι άλλες παρόμοιες, ωστόσο σημασία δεν έχουν τα άγνωστα παρασκήνια της ζωής του, αλλά τα πασίγνωστα έργα του που λειτούργησαν ως διαιρετική τομή στην ιστορία της παγκόσμιας τέχνης. 

Τα βλέπεις από εδώ, τα βλέπεις από εκεί… Αν είσαι από τους τυχερούς, ενδεχομένως να τα έχεις δει κι από απόσταση αναπνοής σε κάποιο από τα μουσεία του κόσμου. Το θέμα, όμως, είναι το εξής: Γνωρίζεις τους τίτλους τους;

* Πριν προσπαθήσεις να δώσεις τις απαντήσεις σου, δώσε credit και χειροκρότημα στο εκπληκτικό illustration του φίλου και φανταστικού συνεργάτη μας, Κώστα Ρούσσου