Άλλοι λένε πως το ποδόσφαιρο είναι η μικρογραφία της κοινωνίας. Άλλοι πιστεύουν το ίδιο για τον στρατό. Εμείς είμαστε κατηγορηματικοί: “το super market είναι η πραγματική μικρογραφία της κοινωνίας“. Έτσι κι αλλιώς, είτε το θέλουμε είτε όχι, όλοι μας ανεξαιρετώς έχουμε αφήσει τα λεφτά μας σε αυτά, έχουμε περπατήσει στους αχανείς διαδρόμους τους και έχουμε ξοδέψει πολλές ώρες περιμένοντας στην ουρά.

Αυτή την φορά λοιπόν, η “Ζωή εν Κροτάφω” πάει super market και σκιαγραφεί έναν-έναν τους 7 πιο συνθισμένους τύπους που συναντάς σε αυτά. Και επειδή σίγουρα κάποιον θα έχουμε ξεχάσει, η συνδρομή σου στα σχόλια θα εκτιμηθεί ιδιαιτέρως.

Αυτοί είναι οι 7 τύποι που συναντάς στα σούπερ μάρκετ:

Η super γιαγιά ζει όλη της την ημέρα για τις στιγμές που θα πάει στο super market. Φοράει τα καλά της, βάφεται όμορφα, βάζει κολόνια και πηγαίνει. Ξέρει τα ονόματα των υπαλλήλων και οι υπάλληλοι ξέρουν όλο της το γενεαλογικό δέντρο αφού τους το έχει αναλύσει διεξοδικά σε στιγμές που δεν είχε πολύ κόσμο. Αγοράζει πάντα αυτά που είναι πίσω πίσω στο ράφι και ζητάει στα αλλαντικά να της ανοίξουν καινούργιο μπαστούνι με πάριζα. Είναι συνταξιούχος και χαλάει το 90% του εισοδήματος στο super market.

Ζευγάρι φρεσκοπαντρεμένο που περιμένουν ο ένας τον άλλον να σχολάσει για να πάνε μαζί για ψώνια. Περπατούν βαριεστημένα και είναι προφανές πως δεν έχουν σημειώσει τι ακριβώς χρειάζονται. Ο άντρας πάντα σέρνει το καρότσι, η γυναίκα πάντα περπατάει μπροστά του και στην πραγματικότητα εκείνη ψωνίζει κι εκείνος παρακολουθεί. Ένας από τους δύο έχει ανοίξει και τρώει ήδη την σοκοφρέτα που θα πληρώσει αργότερα. Στον πάγκο θα δοκιμάσουν 6 διαφορετικά τυριά για να προτιμήσουν τελικά το γκούντα που παίρνουν πάντα. Εργάζονται στο ΓΕΕΘΑ, στο ίδιο γραφείο.

Είναι το κρου των 12χρονων που μόλις έχει σχολάσει και έχει την τύχη να πηγαίνει σχολείο ακριβώς απέναντι από το super market. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι δεν χαλάνε λεφτά στο κυλικείο αλλά περιμένουν το τελευταίο κουδούνι για να μπουκάρουν απέναντι και να τσιμπήσουν Pitsinia και 365Cola και να τους μείνουν και 30 λεπτά για σοκοφρέτα. Φωνάζουν δυνατά, περπατούν σε ομάδες και ο σεκιουριτάς τους παρακολουθεί να μην κλέψουν. Αλλά όλο και κάποιος θα κλέψει… Είναι μαθητές γυμνασίου.

Μπαίνει τρέχοντας, βουτάει τσάντα μανάβικου, χώνει μέσα 4 διαφορετικά είδη φρούτων, δεν τα ζυγίζει και συνεχίσει τα ψώνια. Προσπαθεί να κλέψει σειρά στον πάγκο των τυριών, τσακώνεται και καταφέρνει σε μικρό χρονικό διάστημα να γίνει αντιπαθής σε όλους. Αν δει γνωστό στους διαδρόμους θα πιάσει την κουβέντα για πολλή ώρα και μόλις τελειώσει την κουβέντα θα φύγει τρέχοντας για το ταμείο. Εκεί θα ζητήσει να περάσει μπροστά γιατί «Έχει 2-3 πράγματα μόνο» και θα δυσανασχετήσει γιατί έχει ένα ολόκληρο άτομο μπροστά της. Εργάζεται ως ταξιτζού.

Φεύγει από το σπίτι με τη λίστα έτοιμη. Έχει σημειώσει ό,τι ακριβώς χρειάζεται, έχει υπολογίσει χοντρικά πόσα χρήματα θα χρειαστεί και νιώθει σίγουρος για τον εαυτό του. Κάθε εβδομάδα πηγαίνει σε άλλο super market γιατί ακολουθεί τις προσφορές κάθε εταιρίας ξεχωριστά. Στο κινητό έχει ανοιχτή την αριθμομηχανή και προσθέτει την τιμή κάθε προϊόντος που μπαίνει στο καρότσι για να ξέρει τι θα πληρώσει. Πληρώνει ταυτόχρονα με κουπόνια Ticket Restaurant, δωροεπιταγή, μετρητά και πιστωτική ενώ φυσικά θέλει τιμολόγιο και όχι απόδειξη. Εργάζεται ως καθηγητής μαθηματικών.

Δεν ήθελε να πάει στο super market και με τα 4 παιδιά της. Αλλά δεν είχε πού να τα αφήσει. Τα παιδιά τρέχουν μπροστά και η δόλια μάνα τους φωνάζει «ΝΑ ΣΑΣ ΒΛΕΠΩ». Φυσικά αυτό δεν θα γίνει και εκείνη θα καταλήξει να ουρλιάζει. Το πραγματικό δράμα αρχίζει όταν περάσουν από τον διάδρομο των παιχνιδιών που θα προσπαθήσει να υπενθυμίσει στα καμάρια της πως «ΔΕΝ ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΓΡΑΨΕΙ;». Το δράμα θα τελειώσει περνώντας από τις σοκολάτες όπου και θα υποκύψει (κυρίως γιατί θέλει και εκείνη σοκολάτα). Εργάζεται ως Σιγά μην προλαβαίνει να εργαστεί κιόλας!

Αυτός είναι ο τύπος που βρίσκεται στο super market από σπόντα και σχεδόν πάντα είναι άντρας. Του έχει δοθεί ειδική αποστολή από μάνα-αδελφή-γιαγιά-σύντροφο για να ψωνίσει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Εκείνος, εντυπωσιασμένος από την πληθώρα προϊόντων που μπορεί να έχει ένα super market, θα αγοράσει από σφουγγάρι για το κατοικίδιο (που δεν έχει) μέχρι λάμπες, κατσαβίδια και νισεστέ (που δεν ξέρει τι είναι). Αφού αγοράσει και 36 διαφορετικές σοκολάτες, θα γυρίσει σπίτι χωρίς να έχει πάρει αυτό για το οποίο βρέθηκε στο super market. Θα συνειδητοποιήσει ότι χάλασε 44€ για μαλακίες και θα ακούσει μπινελίκια. Εργάζεται σε ίντερνετ καφέ, στην πόλη που είναι φοιτητής.