Η είδηση έσκασε σαν βόμβα μπροστά στα εμβρόντητα μάτια μας. Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε και προσπαθήσαμε να το διασταυρώσουμε με κάθε τρόπο και από πολλές διαφορετικές πηγές. Όλοι μας απάντησαν το ίδιο, με την ίδια σπασμένη φωνή. “Η Εκκλησία χρεοκοπεί”. Αρχικά το διαβάσαμε στην “Καθημερινή”. Σκεπτόμενοι πόσα άσχημα μπορούν να επακολουθήσουν, δεν σας το κρύβουμε, προσευχηθήκαμε. Μετά από λίγο μάθαμε ένα ευχάριστο γεγονός που όμως μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα άσχημα που έρχονται. Σύμφωνα με “Το Ποντίκι” η εκκλησία απέτρεψε πληρωμή 500.000€ για ΕΝΦΙΑ. Ευτυχώς. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Provocateur, το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των οικονομικών της Ελλαδικής Εκκλησίας, ετοιμάζεται να δανείσει χρήματα για την αποπληρωμή των χρεών, αλλά και να επιβάλλει εκκλησιαστικό μνημόνιο, αλλιώς η Ελλαδική Εκκλησία θα βγει εκτός Χριστιανισμού. Έτσι υπό τον φόβο της απομόνωσης, ο Αρχιεπίσκοπος είναι έτοιμος να λάβει όλα τα απαραίτητα σκληρά μέτρα που θα προτείνει το Πατριαρχείο, για να ορθοποδήσει την εταιρία.

 

Όπως μας αποκάλυψαν από το στενό περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου, τα μέτρα είναι τα εξής:

1. Άμεση καταγραφή των ενοριτών κάθε εκκλησίας. Ενορίες που έχουν στο ποίμνιό τους λιγότερο από το 10% του εγγεγραμένου πληθυσμού της πόλης, θα κλείνουν και θα συγχωνεύονται με άλλες κοντινές, κατά τα πρότυπα του “Καλλικράτη”. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα δωθούν σε ιερείς με παρελθόν στα τυχερά παιχνίδια ο οποίοι θα τα επενδύσουν στα καζίνο της χώρας. 

2. Εκσυγχρονισμός της διαδικασίας χτισίματος νέων μοναστηριών. Τέλος οι επιδοτήσεις. Μετά την υπογραφή του μνημονίου, νέες εκκλησίες θα φτιάχνονται μόνο μέσω crowdfunding. Το Kickstarter και το Indiegogo θα είναι οι πλατφόρμες από τις οποίες ο Κλήρος θα προσπαθεί να πείσει τον κόσμο να χρηματοδοτήσει το έργο του. Ο καθένας θα προσφέρει τον οβολό του και αν μαζευτεί το επιθυμητό ποσό, τότε μόνο θα αρχίζουν οι διαδικασίες ανέγερσης νέων ναών. Αν τα χρήματα είναι λιγότερα, θα πηγαίνουν απευθείας στο ταμείο του Πατριαρχείου, για την αποπληρωμή του χρέους. 

3. Περαιτέρω ανάπτυξη του εκκλησιαστικού τουρισμού, μέσω των νέων τεχνολογιών. Ο τζάμπας πέθανε. Πλέον τα κελιά των μοναχών θα διατίθενται μέσω AIRBNΒ προς ενοικίαση για κάθε ενδιαφερόμενο από όλες τις χώρες του κόσμου. Επίσης τα εκατοντάδες ξωκκλήσια που συναντάς σε κάθε νησιωτική σου περιπλάνηση θα γίνουν το επόμενο “the place to be” για κάθε παντρεμένο.

4. Εισαγωγή της Εκκλησίας στον κόσμο της τεχνολογίας. Σύναψη συμφωνίας για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του εκκλησιασμού, οποίος πλέον θα προσφέρεται στο ίντερνετ με συνδρομή σε live streaming. Επιπροσθέτως, στον νέο προϋπολογισμό θα υπάρχει πρόβλεψη για την δημιουργία εκκλησιαστικού YouTube Channel με μοναχούς YouTubers που θα κάνουν εκπομπές δείχνοντας στους τηλεθεατές πώς φτιάχνεται το DIY πρόσφορο ή τα κόλυβα. Τα έσοδα από pre-roll και μπανεράκια θα τους εξασφαλίζουν τα προς το ζην.

5. Συμφωνία της Εκκλησίας της Ελλάδας με τον σύνδεσμο ιδιοκτητών ΚΑΠΗ Ελλάδος. Μετά την υπογραφή του μνημονίου, όλα τα ΚΑΠΗ της χώρας θα συμπεριλαμβάνουν υποχρεωτικά τα μοναστήρια στις εκδρομές τους. Ανταποδοτικά, οι ιερείς θα προσφέρουν πιο επιεικείς όρους εξομολόγησης στους αμαρτωλούς συνταξιούχους.

6. Υποχρεωτική χρονοχρέωση υπηρεσιών και ανάρτηση τιμοκαταλόγου σε κάθε ιερό ναό. Οι εκκλησιαζόμενοι θα έχουν την επιλογή για επίσπευση ή επιβράδυνση των διαδικασιών με το ανάλογο κόστος. Συγκεκριμένα στις βαπτίσεις, για κάθε παραπάνω βουτιά του μωρού, θα προστίθεται ένα 10% στην συνολική τιμή του μυστηρίου, ενώ το λάδι θα χρεώνεται με τα ml. Παράλληλα στους γάμους, το ζευγάρι θα έχει την επιλογή να πηγαίνει το μυστήριο στο fast forward, κάτι που θα επιφέρει και έκπτωση 20% στην συνολική τιμή. 

7. Δημιουργία της εφαρμογής “My Pater App”. Στα πρότυπα του Taxibeat, ο πιστός θα καλεί τον ιερέα της επιλογής του, θα τσεκάρει την διαδρομή του μέχρι την άφιξη και μετά το πέρας του αγιασμού ή του τρισαγίου, ο πιστός θα έχει την δυνατότητα να αξιολογεί τις ικανότητες του Πατρός. Με αυτόν τον τρόπο θα απολυθούν οι ιερείς με την χαμηλότερη βαθμολογία και η Εκκλησία θα εξασφαλίσει τους μισθούς των υπολοίπων.

8. Με κάθε αγορά κεριού από Ιερό Ναό, θα δίνεται δώρο και μία μετοχή της Εθνικής τράπεζας της Ελλάδος στους πιστούς (από αυτές που έχει στην κατοχή της η εκκλησία). Το “ΜΕΤΟΧΕΙΡ” όπως θα ονομάζεται το πρόγραμμα, έχει ήδη εφαρμοστεί στο Βατικανό με αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

9. Υποχρεωτική ενοικίαση οπτικοακουστικού εξοπλισμού σε χαμηλότερες τιμές από την υπόλοιπη αγορά, για την διεξαγωγή πάρτυ. Η συμφωνία θα προβλέπει υποχρεωτικά 3 τραγούδια του Πέτρου Γαϊτάνου σε κάθε πάρτυ. Η προσέλκυση νέων πελατών μέσω αυτής της τεχνικής, θα υπερκαλύψει την διαφορά της χαμηλότερης τιμής.

10. Προαιρετική ενοικίαση ράσων κατά την περίοδο των αποκριών. Όσοι ιερείς δεν επιθυμούν να συνεισφέρουν σε αυτό το μέτρο θα έχουν την υποχρέωση να παρευρίσκονται οι ίδιοι στα αποκριάτικα πάρτυ για να προσελκύσουν νέους “επενδυτές”. Θα υπάρχουν και ανάλογα μπόνους αποδοτικότητας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης δήλωσε σχετικά: “Το μνημόνιο είναι ευλογία για την εκκλησία“.

Ας ελπίσουμε όλα αυτά να είναι ένα κακό όνειρο.