Δεν ντρέπομαι να το πω. Σιχαίνομαι τα Xριστούγεννα. Δεν μου αρέσει που είναι όλοι χαρούμενοι, πόσο μάλλον χωρίς λόγο. Δε θέλω να χαλάω λεφτά «για το καλό». Και κυρίως: Δεν μου αρέσουν τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Τα σιχαίνομαι ίσως ακόμη περισσότερο κι από αυτά τα ίδια τα Χριστούγεννα.

Και παρά το γεγονός ότι η μουσική είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας, το μουσικό κομμάτι τα Χριστούγεννα χάνει αισθητά την ταυτότητά του λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που επιβάλλει τα εποχιακά αυτά παρατράγουδα. Για να δούμε όμως, ποια είναι τα πιο συνηθισμένα εξ αυτών, από ποια οπτική γωνία τα βλέπει ο κάθε δημιουργός και τι βαθμό παίρνει το καθένα στην κλίμακα της γραφικότητας…

1. 4PLAY + ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΖΩΗ – “ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ”
Τέσσερις άντρες και μία γυναίκα τραγουδούν πως «το καλύτερο δώρο είναι που πάλι και φέτος είμαστε μαζί, το καλύτερο δώρο είναι που πάλι θα κοιμηθούμε το πρωί αγκαλιά μαζί Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά». Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στίχοι και μουσική από τον Νίκο Τερζή που ομολογουμένως δεν είχε και μεγάλη έμπνευση αν κρίνουμε από το γεγονός πως το τραγούδι αποτελείται από δεκαπέντε στίχους που επαναλάμβανονται δις και κάπου στη μέση ακούγεται μουσική από κάλαντα. Σίγουρα μπορούσε και καλύτερα.

Βαθμός γραφικότητας: 7 (λόγω έλλειψης έμπνευσης από τον δημιουργό)

 

2. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΝΔΗ – “ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ”
Η μεγάλη ελληνίδα αοιδός έχει αδιαμφισβήτητα το γνωστότερο των ασμάτων σχετικά με τα Χριστούγεννα. Το ομώνυμο δημιούργημα του Φοίβου παίζει όπου κυκλοφορούν μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Η Δέσποινα της καρδιάς μας, στο εν λόγω τραγούδι οδύρεται για την έλλειψη του αγαπημένου της, ο οποίος ωστόσο δεν διευκρινίζεται πού ακριβώς βρίσκεται. Οι φήμες που αναφέρουν πως την παράτησε για να κάνει διακοπές στην Αυστραλία όπου τα Χριστούγεννα έχει καλοκαίρι, ελέγχονται ως ανακριβείς. Κορυφαίος στίχος ο «βλέπω τον Άη Βασίλη να μου χαμογελάει» που υποδηλώνει με έμμεσο τρόπο ότι η ερμηνεύτρια το έχει ρίξει στα βαριά γιατί η αγάπη της ζωής της πίνει μοχίτο με ημίγυμνες Αυστραλές, όσο αυτή παίρνει σβάρνα την Ερμού για να αγοράσει τις νέες ροζ UGG.

Βαθμός γραφικότητας: Ηλιοβασίλεμα σε σοκάκι της Σαντορίνης.

 
 

3. ΑΝΤΖΥ ΣΑΜΙΟΥ – “ΤΑ ΠΙΟ ΓΛΥΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ”
Μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που ο δημιουργός είναι και ερμηνευτής του χριστουγεννιάτικου άσματος, είναι αυτή της Άντζυς Σαμίου. Θιασώτης του δόγματος πως «η επανάληψη είναι μήτηρ της μαθήσεως», η Άντζυ προτρέπει τον αγαπημένο της «πες το μια και δυο και τρεις φορές για να πιάσουν οι ευχές». Η ίδια για να τον πείσει τραγουδά τη φράση «τα πιο γλυκά Χριστούγεννα» γύρω στις 64 φορές και για να γίνει απολύτως κατανοητή, τιτλοφόρισε και το τραγούδι με την ίδια φράση. Να εκφράσουμε τη συμπάθεια μας στον άγνωστο, ευνουχισμένο γκόμενο της καλλιτέχνιδος, ο οποίος θα περάσει μαύρα Χριστούγεννα με την τρελή που τον ερωτεύτηκε (ενώ τα έχουν μόλις 4 ώρες). Κουράγιο αδερφέ…

Βαθμός γραφικότητας: 9,9 (το 10 είναι για το Φοίβο – κάτι θα έχει ετοιμάσει για του χρόνου)

 
 

4. ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ – “ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ”
Δημιουργός, όπως σε όλα σχεδόν τα τραγούδια του, δεν αφήνει το προσωπικό του στυλ για χάρη των Χριστουγέννων. Προσεγγίζοντας τις γιορτές με τη μελαγχολία με την οποία έγινε γνωστός, αναγκάζει ως συνήθως τις γυναίκες να τον αποκαλούν γλυκούλη και τους άντρες φλώρο. Ο Φοίβος είναι ο πιο γλυκούλης φλώρος της χώρας. Είμαι γκρούπι το παραδέχομαι.

Βαθμός γραφικότητας: 1 (μα κι εσύ χριστουγεννιάτικο, ρε Φοίβο;)

 

5. ΘΑΝΟΣ ΚΑΛΛΙΡΗΣ – “ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΣΕΝΑ”
Όταν ο Θάνος ο Καλλίρης έγραφε και τραγουδούσε χριστουγεννιάτικα τραγούδια, οι υπόλοιποι της λίστας μας (με εξαίρεση την Άντζυ) μπορεί και να μην είχαν γεννηθεί (σόρι Άντζυ). Οπότε εκ των πραγμάτων δίνουμε το ρισπέκτ στον παλιό. Οι στίχοι της Ελένης Μαβίλη δε στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και μας χαρίζουν μια πιο light εκδοχή του “μεγαθηρίου των Χριστουγέννων” που ακούει στο όνομα “ο Θάνος ο Καλλίρης”. Στα όρια του παλιμπαιδισμού, ο τραγουδοποιός χαρακτηρίζει την αγαπημένη του «ζαχαρωτά μου, παιχνίδια και χαρά μου» για να αποδείξει περίτρανα πως κάποιοι άντρες παραμένουν πάντα παιδιά.

Βαθμός γραφικότητας: 7 (περιμέναμε κάτι καλύτερο, Θάνο)

 

ΚΑΙ Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ

ΗΜΙΣΚΟΥΜΠΡΙΑ – “ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ”
Για άλλη μία φορά τα Ημισκούμπρια είναι η μοναδική φωνή λογικής στην ελληνική μουσική σκηνή (αλλά και στην κοινωνία μας γενικότερα). Πιάνουν το θέμα από τη βάση του και το ξεψαχνίζουν, δίνοντάς του τη διάσταση που του πρέπει. Ακρίβεια (γραμμένο πολύ πριν την κρίση), ηλίθια δώρα και ανεξήγητη χαρά στην ατμόσφαιρα. Μόνο εκείνοι έχουν κατανοήσει την ψυχοσύνθεση του γράφοντα (και όχι μόνο). Και ναι, ο Γκάλης χωρούσε και σε αυτό το τραγούδι…

Βαθμός γραφικότητας: Θα πέσει φωτιά να μας κάψει…

 
 
Αν έχουμε ξεχάσει κάτι, ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ!