Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά κι ας υποθέσουμε πως άπαντες στην προβόσφαιρα γνωρίζουμε τι σημαίνει meme. 

(Ήμαστε σίγουροι πως θα πεταγόσουν, ρε μεγάλε! Μα καλά, πού ζεις; Δεν είμαστε τώρα για να σου αραδιάζουμε ορισμούς, θα στο κάνουμε λιανά με μία και μόνο εικόνα. Meme, αδερφέ μας homosapiens, είναι αυτό:

Αφού λοιπόν ξεμπερδέψαμε με τα βασικά, πάμε στις λεπτομέρειες.)

Αν έχετε παρατηρήσει, στη συντριπτική πλειοψηφία των memes, τα σχόλια χρησιμοποιούν μια λευκή και έντονη γραμματοσειρά. Μια γραμματοσειρά η οποία δεν είναι όποια κι όποια, αλλά κουβαλά στην πλάτη της πολλά χρόνια στον κόσμο του ιντερνέ.

Κυρίες και κύριοι, σας παρουσιάζουμε την Impact! Τη γραμματοσειρά που γεννήθηκε ένα κρύο πρωινό του μακρινού 1963. Μπαμπάς της ο designer Geoffrey Lee. Η μητέρα της αγνοείται. 

Χρησιμοποιήθηκε μαζικά στις διαφημίσεις της εποχής, λόγω του έντονου και “καθαρού” ταυτόχρονα χαρακτήρα της. Μετά από μερικές δεκαετίες τα δικαιώματα χρήσης της συγκεκριμένης γραμματοσειράς τα εξαγόρασε αρχικά η αμερικάνικη Monotype (ένας από τους πιο δυναμικούς παρόχους προϊόντων, υπερεσιών και τεχνογνωσίας που σχετίζονται με το μικροσύμπαν των γραμματοσειρών παγκοσμίως, η οποία μεταξύ άλλων δημιούργησε και την “Times New Roman“) και εν συνεχεία η Microsoft, που την συμπεριέλαβε στις 11 βασικότερες γραμματοσειρές των Windows. 

Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό για την εξέλιξη της δυν, μια εξίσου λαμπρή ημέρα του 2003 κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα από τα πρώτα memes, με γραμματοσειρά (τι άλλο;) Impact. Δηλαδή αυτό:

E, αυτό ήταν.

Δεν ήθελε πολύ μετά κι από μία τέτοια εξέλιξη να απογειωθεί και να καταλήξει να “κεντράρει” τα μάτια μας μέσα από κάθε meme που συναντούμε σήμερα στην τρολόσφαιρα. 

Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Ώπα.

Βασικά δεν έζησαν όλοι καλά.

Και αυτό οφείλεται σε μερικούς-μερικούς εκεί έξω που…