Το stand up comedy άρχισε το μεγάλο του ταξίδι στο χρόνο στα τέλη του 18ου αιώνια στην Αγγλία. Τότε, οι κωμικοί της εποχής περνούσαν τα κείμενά τους από την αυστηρή λογοκρισία του παλατιού που ήθελε να έχει τον έλεγχο σε περίπτωση που οι μονόλογοι έθιγαν θέματα που πήγαιναν κόντρα στο καθεστώς.

Με τα χρόνια αυτό το ιδιαίτερο είδος κωμωδίας ξεπέρασε τα στενά Βρετανικά σύνορα και κατέκτησε τον κόσμο. Σήμερα λίγους αιώνες μετά, όλο και ξεπετάγονται νέες σκηνές αφιερωμένες αποκλειστικά στο stand up comedy. Τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει και το Ελληνικό κοινό αναδεικνύοντας και πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες.

Το χιούμορ είναι κάπως επιθετικό, η σάτιρα συναντά την υπερβολή και οι κωμικοί καταπιάνονται με θέματα κυρίως κοινωνικά προβάλλοντας τη χιουμοριστική πλευρά πολύ σημαντικών θεμάτων. Επιλέξαμε 5 απο αυτά για να σας δείξουμε την οπτική γωνία 5 εκ των σπουδαιότερων εκπροσώπων της stand up comedy σκηνής.

Απολαύστε!

1. Εθνικισμός – George Carlin
Για πολλούς ο κορυφαίος stand up comedian, απεβίωσε το 2008 από καρδιακή ανεπάρκεια, έχοντας προλάβει να χαρίσει μοναδικές στιγμές. Σ’αυτή τη ρουτίνα, μιλά για την εθνική περηφάνεια και εξαφανίζει τα επιχειρήματα των εθνικιστών.
 
 
2. Θρησκεία – Stuart Lee
Ο Αγγλάρας με τους περισσότερους haters, κατάφερε να κερδίσει επάξια αυτόν τον τίτλο, αποδομώντας τον χριστιανισμό στο παρακάτω βίντεο.
 
https://www.youtube.com/watch?v=fvLha2OaHkA

 

Δωράκι, η Κατερίνα Βρανά, γιατί είναι μία από τις γαμάτες παρουσίες στο ελληνικό stand up comedy, ενώ της αξίζει το respect γιατί κάνει παραστάσεις και στα Ελληνικά και στα Αγγλικά! Αν δεν υπήρχε ο Ζαραλίκος, θα ήταν το Νο.1.

 
 
Ευχαριστούμε το standuparchive.gr για την καταπληκτική δουλειά που κάνει τόσα χρόνια με την επιλογή μικρών και μεγάλων stand up διαμαντιών. Επίσης, μεγάλο respect στους θεούληδες που υποτιτλίζουν χωρίς κανένα οικονομικό όφελος για να απολαμβάνουμε εμείς.