Δεν θα κάτσω να ασχοληθώ καν με τους τύπους εκείνους που κοκορεύονται ότι έχουν 4.000 φίλους στο Facebook. Δεν τους συμπαθώ, πώς να το κάνουμε; Και δεν είναι επειδή έχουν 3.300 φίλους περισσότερους από εμένα. (Όοοοχι. Καθόλου δεν είναι αυτό…) Είναι που είμαι άνθρωπος του μέτρου και της έρευνας. Μία από τις οποίες είχε αποφανθεί πριν από μερικά χρόνια ότι κανείς δεν μπορεί να διαχειριστεί περισσότερες από 150 διαδικτυακές φιλίες. Δεν τα λέω εγώ, η επιστήμη τα λέει. Γατάκι social persona…

Κι αν ο αριθμός 150 αφορά στο ταβάνι της διαδικτυακής μας ζωής, φανταστείτε τι γίνεται στην πραγματική. Εκεί, προφανώς, ο αριθμός μειώνεται δραματικά και –βάσει προσωπικής εμπειρίας- υπολογίζω πως οι “κολλητοί” ενός άντρα συνήθως μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Για γυναίκες κολλητές, δεν το συζητάμε καν (ή, για να είμαστε δίκαιοι, θα το συζητήσουμε σε μελλοντικό άρθρο, γιατί έχει μπόλικο ζουμί η υπόθεση), οπότε οι αδερφοί σου από άλλη μάνα συνήθως προσομοιάζουν σε μπασκετική πεντάδα, με την οποία κατεβαίνεις στο παρκέ της ζωής για να παίξεις τον αγώνα των ονείρων σου. Πάμε να δούμε ένα-ένα τα μέλη της;
 

1 Ο Playmaker (Άσσος)

Ο οργανωτής, ο εγκέφαλος, ο βιρτουόζος του σχεδιασμού. Ο άνθρωπος που δεν αφήνει τίποτα στη τύχη και κανονίζει τα πάντα για την παρέα. Από το πού θα μπεκρουλιάσετε το βράδυ, σε ποιανού το σπίτι θα μαζευτείτε για κανά πόκερ ή για playstation μαραθώνιο, μέχρι τα αεροπορικά και τα ξενοδοχεία για εκείνο το must αντροτάξιδο στο Άμστερνταμ. Προσφέρει τα πάντα στο πιάτο, πολλές φορές και μασημένα… Χωρίς αυτόν, γρανάζι δεν γυρνά (και η μπάλα δεν τσουλά…).


2. Ο Shooting Guard (Δυάρι)

Είναι το στήριγμα του playmaker, ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να τον νιώσει κι αραιά και πού βάζει ένα χεράκι στην οργάνωση του μπάχαλου που περιβάλλει οτιδήποτε σχετίζεται με την καθημερινότητα της αντροπαρέας. Θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε και ως τον άνθρωπο-κλειδί της παρέας, ο αεικίνητος εργάτης, εκείνος που έχει τη λύση για τα πάντα-όλα. Ο άνθρωπος, βρε αδελφέ, που θα πάρει πάνω του το κρίσιμο τρίποντο που θα δώσει τη μεγάλη νίκη.

 

3.  Ο Small Forward (Τριάρι)

Για να μην τα πολυλογούμε, εδώ έχουμε να κάνουμε με τον ανθρωπότυπο που παίρνει την μπάλα στα χέρια του όταν όλοι οι άλλοι έχουν πάθει κοκομπλόκο. Αυτός που θα τολμήσει την διείσδυση (aka: το πρώτο βήμα για να έρθει κοντά η παρέα με τις ομορφούλες που χαμογελάνε στην άλλη άκρη της μπάρας) για να καρφώσει τη μπάλα με τσαμπουκά στη στεφάνη. Κυρίες και κύριοι, σας παρουσιάζουμε τον Wingman! (Αν δεν ξέρεις ποιος είναι ο Wingman, σκάσε πρώτα μια υποτιμητική φάπα στον εαυτό σου και αμέσως μετά ενημερώσου από την εξαιρετική ανάλυση του Μπόβολου για το θέμα).

 

 

4. O Power Forward (Τεσσάρι)

Κάθε παρέα έχει το ντούκι της. Τον τύπο που λιώνει σε γυμναστήρια και γενικά σε κάθε αθλητική δραστηριότητα που μπορεί να κάνει τους μυς του να ασφυκτιούν ακόμη περισσότερο στο t-shirt του (το οποίο παρεμπιπτόντως αρχίζει να φοράει επιδεικτικά από τα μέσα Μαρτίου, στην πρώτη υποψία ηλιαχτίδας). Όσο κερδίζει σε όγκο και δύναμη, άλλο τόσο χάνει σε εξυπνάδα, ωστόσο άπαντες τον αγαπάνε και τον έχουν ανάγκη… Δεν τον θέλουν, άλλωστε, για να λύνουν εξισώσεις δεύτερου βαθμού, αλλά για να κρατάει ψηλά τη σημαία της ομάδας στα δύσκολα (βλ. χωρίς λόγο τσαμπουκάδες στο μπαράκι μετά από χωρίς λόγο κρεπάλιασμα).

 

5. Ο Center (Πεντάρι)

Μπορεί να είναι ψηλός και άχαρος, αλλά θα είναι πάντα εκεί για να σου κάνει σκριν και να σε βοηθήσει να συνεχίσεις τις ντρίπλες σου. Βράχος πραγματικός, είναι ο ακουστικός εκείνος τύπος που μπορεί να ξοδέψει ώρες από τη ζωή του προκειμένου να σε ακούσει και να σε βοηθήσει να αποφύγεις τα σκληρά μαρκαρίσματα της ζωής. Ο μέντορας και προστάτης της παρέας που -παρέα με το Τεσσάρι- θα ρίξει και τις… τάπες του σε οποιονδήποτε τολμήσει να μπει στη ρακέτα σας.