Η μπριζόλα, είναι γνωστό ότι είναι ένα από τις αγαπημένες λιχουδιές ΟΛΩΝ! Όταν καταφέρεις να την κόψεις και να την ψήσεις σωστά, δεν παίζεται. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια καλή γαρνιτούρα, η οποία να μην έχει ιδιαίτερα έντονη γεύση ώστε να μπορείς άνετα να γευτείς την νοστιμιά και τους χυμούς της.

Εκτός από τις all time classic πατάτες τηγανιτές, υπέροχο συνοδευτικό είναι μια ωραία πατατοσαλάτα με μαγιονέζα, λίγο χοντροτριμμένο καρότο, καπαρόμηλα, ροδέλες κρεμμυδιού και φρέσκο χοντροτριμμένο πιπέρι.

Και μια και πιάσαμε αυτήν την κουβέντα, εξαιρετικά είναι και τα ψητά λαχανικά, ντρεσαρισμένα με ελαιόλαδο, βαλσάμικο και ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω, με μια υποσημείωση εδώ: να ψηθούν σε δυνατή φωτιά γιατί τα θέλουμε ψημένα και όχι βρασμένα. Ααα! Και όχι το ένα επάνω στο άλλο!

Τι γίνεται όμως όταν έρχεται η ώρα που θες στην μπριζόλα ή στο φιλέτο να βάλεις μια σαλτσούλα από πάνω, έστω και αν έτσι το γεύμα σου γίνεται πιο βαρύ ή λιπαρό; Κακά τα ψέματα, το βουτυράκι, η κρέμα γάλακτος ή το blue cheese, δεν είναι και τα πιο αθώα υλικά αλλά, μια στο τόσο, χαλάλι τους· δίνουν συναρπαστικό αποτέλεσμα.

Και επειδή είμαστε πολύ τέτοιοι τύποι, τσέκαρε δύο, τρεις “αμαρτωλές” σαλτσούλες:

Sauce a la crème με πράσινο πιπέρι

Εάν κάναμε την μπριζόλα στο τηγάνι, χρησιμοποιούμε το ίδιο σκεύος, χωρίς να το σκουπίσουμε, με τα κατάλοιπα του τηγανίσματος. Ρίχνουμε μέσα  ¾ φλυτζανιού μοσχαρίσιο ή άλλο ζωμό και, βράζοντας ελαφρά για 3-4 λεπτά σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία, ξύνουμε τον πάτο του τηγανιού να ξεκολλήσουν τα ξεροψημένα τρίμματα που είναι όλο νοστιμιά, μέχρι να γίνει λίγο πιο πυκνός.

Προσθέτουμε λίγο κονιάκ -ανάλογα πόσο θέλουμε να “ακούγεται”-, ¾ φλυτζανιού κρέμα γάλακτος, μια καλή κουταλιά πράσινο πιπέρι άλμης, αφού το στραγγίσουμε καλά και το συνθλίψουμε λίγο για να βγάλει το άρωμά του.

Όσο διαρκεί αυτή η διαδικασία, 3-4 λεπτά, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να μη μας κολλήσει. Λίγο πριν δέσει η σάλτσα, βάζουμε την μπριζόλα στο τηγάνι, τη γυρίζουμε μια φορά μαγειρεύοντας 2-3 λεπτά ακόμα, και σερβίρουμε.

Steak butter sauce

Ξεκινώντας, φροντίζουμε το τέλειωμα του μαγειρέματος της μπριζόλας και το τελείωμα της προετοιμασίας της sauce, να είναι ταυτόχρονα.  

Σε ένα τηγάνι βάζουμε 250 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου, και το λιώνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. σκόρδο λιωμένο (κατά προτίμηση ψημένο, διαφορετικά ½  κ.σ.), 1 κ.γ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 κ.γ. ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σε μερικά λεπτά και αφού τα μυρωδικά έχουν βγάλει τα αρώματά τους απομακρύνουμε το τηγάνι από την φωτιά. Προσοχή να μην κάψει πολύ το βούτυρο και αρχίσει να καπνίζει.

Αλείφουμε τις ψημένες μπριζόλες με γενναία ποσότητα ζεστού αρωματικού βουτύρου και τις αφήνουμε 4-5 λεπτά να ισορροπήσουν και να τραβήξουν νοστιμιά. Αν έχουμε ετοιμάσει και μερικές jacket potatoes, τις αρωματίζουμε και αυτές με το μυρωδάτο βούτυρο.

Blue cheese sauce με μανιτάρια  

Εάν ψήσουμε τις μπριζόλες στη σχάρα, τα ζουμάκια που έχουν μαζευτεί στο από κάτω ταψάκι τα κρατάμε για να τα βάλουμε στην σάλτσα. Εάν τις κάνουμε στο τηγάνι, συνεχίζουμε και κάνουμε τη σάλτσα σε αυτό, χωρίς να το ξελύνουμε. Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. μαλακό βούτυρο, προσθέτουμε 1 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι και 200 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες και τα σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά προέχοντας να μην μας μαυρίσουν.

Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και προσθέτουμε ½ φλ. γάλα, 1 μέτρια κ.σ. μουστάρδα, 1 πρέζα θυμάρι και 4 κ.σ. τυρί κρέμα. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και, πριν δέσει καλά η σάλτσα προσθέτουμε τις μπριζόλες για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Ωραίο συνοδευτικό για αυτή τη σάλτσα είναι το βρασμένο μπασμάτι ανακατεμένο  με μπόλικο αγριόρυζο.