Τώρα που τελειώνει ο Αύγουστος και επιστρέφουμε στη συνηθισμένη και ολίγον τι βαρετή καθημερινότητα, αποφάσισα να γράψω για το αγαπημένο μου ποδόσφαιρο! Την μπάλα που λένε και οι παλιοί οι μυημένοι, στον βασιλιά των σπορ, που άπαντες αντιλαμβάνονται ότι είναι πολλά περισσότερα από 22 μαντράχαλους (11 από τη μία ομάδα και 11 από την άλλη), να κυνηγούν ένα τόπι!

Κάπου στα τέλη του 2017 αρχές του 2018, η Ελλάδα βομβαρδίστηκε με ειδήσεις για το VAR! Αρκτικόλεξον που προκύπτει από το Video Assistant Referee και αποτελεί αναμφίβολα τη μεγαλύτερη αλλαγή που συνέβη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. Κάτσε αναπαυτικά, θα ρίξω υπότιτλους σε όσους δεν είχαν δει την προηγούμενη σεζόν. Σε όλες τις αμφισβητούμενες φάσεις πλέον και ειδικά σε αυτές που καιγόμαστε οι φίλαθλοι (πέναλτι, οφσάιντ, κόκκινες κάρτες, γκολ που έχουν περάσει ή όχι τη γραμμή), ο διαιτητής μπορούσε να συμβουλευτεί τον video-βοηθό του και να απεφανθή για την κάθε φάση. Όπως μπορεί να αντιληφθείς, το σύγχρονο ποδόσφαιρο αλλάζει, καθώς τίθεται στην υπηρεσία του το video, και πλέον ελπίζεις ότι θα ησυχάσουν όλοι αυτοί οι Νίκοι Ξανθόπουλοι της πιάτσας, που μηρυκάζουν βουρκωμένοι πως δεν μας δώκανε 2 πέναλτι, 3 κόκκινες στον αντίπαλο και 6 αράουτ που τα έδωσε ανάποδα ο μαλάκας ο λάινσμαν!

Κάποιοι ήρθαν να κατσουφιάσουν, πως έτσι το ποδόσφαιρο χάνει την ομορφιά του και πως η τεχνολογία θα βεβηλώσει τον βασιλιά των σπορ! Κούλαρε ποδοσφαιρόφιλε! Και στους αγώνες στίβου και κολύμβησης, από όταν μπήκε το Photo-finish, σώθηκαν πολλά σπίτια από τις αντιδικίες. Στο εθνικό μας σπορ το μπασκετάκι, τα replays στο τέλος του χρόνου των επιθέσεων, σώσανε πολλά διαιτητικά κεφάλια από πλαστικά μπουκάλια. Κάθετι που θα ικανοποιήσει, έστω σε έναν βαθμό, το ανικανοποίητο αίσθημα δικαίου ενός οπαδού, είναι καλοδεχούμενο.

Όλη την περσινή σεζόν, το VAR δοκιμάστηκε σε εθνικά πρωταθλήματα και διεθνείς διοργανώσεις της UEFA, μα εδώ μήτε που το είδαμε, παρότι καταναλώθηκε άπλετος, τηλεοπτικός, διαδικτυακός, αναγνωστικός και ραδιοφωνικός χρόνος περί αμφισβητούμενων φάσεων. Συνέβησαν διάφορα τραγελαφικά, προτού κάνει την επίσημη πρεμιέρα και σε μας. Στον περσινό τελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ αι τον ΠΑΟΚ, με την ομάδα της Θεσσαλονίκης να μας ρίχνει (έμας τους περήφανους Αεκτζήδες) τρίτη συνεχόμενη χρονιά στα αυτιά και να τσιμπάει το κυπελλάκι.

Εκεί λοιπόν, ο Τόρστεν Σίφνερ, άρχοντας της αναμέτρησης εκ Γερμανίας ζήτησε δις έλεγχο VAR, αφήνοντας δυσαρεστημένους τους οπαδούς του Δικεφάλου, αποφασίζοντας υπέρ του ΠΑΟΚ, όπως συνέβη και στην κανονική διάρκεια του παιχνιδιού. Οι πιο γκρινιάρηδες εξ’ αυτών, ξεκίνησαν τον VARΙκό εξάψαλμο για πουλημένα video, replay από τη Θεσσαλονίκη και ευρυζωνικές συνδέσεις κατευθείαν από το σπίτι του Ιβάν. Οι τρολιές δούλεψαν υπερωρίες, γλεντώντας τις άμοιρες οθονίτσες. O τελικός τελείωσε, πήγαμε διακοπές, επιστρέψαμε και μπήκαμε σε mood Super League, καθότι το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, είχαμε την 1η αγωνιστική του εθνικού πρωταθλήματος.

Τα όργανα λοιπόν που στην περίπτωση μας, μοιάζουν με κλαπατσίμπανα, αν μη τι άλλο ξεκίνησαν νωρίς. Στον αγώνα του Παναθηναϊκού και της Λαμίας, “έπαιξε” λιγούρα για τα παιδιά του VAR. Έτσι, παρήγγειλαν δίπιτα μιας και βρήκαν Αυγουστιάτικα σουβλατζίδικο και γίνανε θέμα, ιντερνετικώς, χαρίζοντας μας μια ακόμη καλτ στιγμή. Στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Αστέρα Τρίπολης όμως, σε ένα τράβηγμα φανέλας του επιτιθέμενου παίκτη της Τρίπολης από τον αμυνόμενο του Ολυμπιακού, ζητήθηκε πέναλτι και VAR για να διευκρινιστεί η αμφισβητούμενη φάση. Ο διαιτητής, έδειξε “παίζεται”, παίζοντας με τα νεύρα των Τριπολιτών και λοιπών αντιπάλων του Ολυμπιακού.

Μέσα σε όλους τους λόγους που είχαμε να τσακωνόμαστε οι ποδοσφαιρολάγνοι, βάλε ακόμη έναν. Τρεις αγώνες χρειάστηκαν, για να το βγάλουμε πουλημένο και αυτό. Ο ένας ελέγχει τη διαιτήσια, ο άλλος το πρωτάθλημα και πάει λέγοντας, διαιωνίζοντας την γκρίνια, χωρίς να κοίτα τελικά κανείς την καμπούρα του, χαρίζοντας δωρέαν “μυωπικά οπαδικά γυαλιά” και αισχρά συνθήματα που βεβηλώνουν τη μνήμη νεκρών, αναπήρων, γυναικών και παιδιών! Η Μάντσεστερ Σίτι, έμεινε εκτός ημιτελικού Τσάμπιονς Λιγκ, λόγω VAR και ήταν απλά μια Πέμπτη! Εδώ, βάζουμε σύνορα μέχρι τη Λαμία και παίζουμε ξύλο για ένα σκάρτο πέναλτι. Παιδιά, ποδόσφαιρο είναι και μας φανατίζει, μας πληγώνει, μας κάνει να γελάμε και να κλαίμε για ένα γκολ ή μια απόκρουση. Είναι σπουδαίο να δούμε το VAR, σαν μια βοήθεια για να γίνει αυτό το άθλημα λίγο πιο δίκαιο!

Μη VARάτε ρε παιδιά, μπαλίτσα είναι που έλεγε και μια ψυχή!