Πριν κάποια χρόνια αν μας έλεγε κανείς ότι ο MVP του NBA θα ήταν Έλληνας και το νούμερο 5 της παγκόσμιας βαθμολογίας του τένις επίσης από την χώρα μας, μάλλον θα τον περνάγαμε για τρελό. Ωστόσο χάρη στον Γιάννη Αντετοκούμπο και τον Στέφανο Τσιτσιπά, μπορούμε να κορδωνόμαστε ελεύθερα ότι το πετύχαμε και αυτό. Μέχρις εδώ όλα καλά, όταν μπαίνουν στην κουβέντα το ελληνικό dna του πρωταθλητή και άλλα τέτοια τραγελαφικά, καλό είναι να μαζευόμαστε λίγο και να σκεφτούμε, πριν ξεστομίσουμε το οτιδήποτε. Σήμερα ο Στέφανος Τσιτσιπάς γίνεται 21 ετών και θα ήθελα να του ευχηθώ να είναι γερός μακριά από τραυματισμούς και να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπά με πάθος. Το τένις για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ένα από τα πλέον δύσκολα αθλήματα σε ατομικό επίπεδο. Για πολλούς ίσως και το δυσκολότερο. Προσωπικά δεν σκάμπαζα και πολλά από την αντισφαίριση και όπως οι περισσοτεροι Έλληνες, έχω να θυμάμαι τις περιγραφές του Χατζηγεωργίου στην δημόσια τηλεόραση, την Λένα Δανιηλίδου (που έφτασε μέχρι το νουμερο 14 της παγκόσμιας λίστας κάποια περίοδο) και τον κουμπάρο Μάρκο Παγδατή που μας δίδαξε πρώτος πως να ριχνεις σωστά αυτό το κίτρινο μπαλάκι.

​Όλα αυτά μέχρι που έσκασε μύτη ένας πιτσιρικάς που λέγανε όλοι πως θα αφήσει εποχή. Το όνομα αυτού Στέφανος Τσιτσιπάς και τον Ιούλιο του 2016, σε ηλικία 18 ετών φιγουράρει στο νούμερο 1, της κατηγορίας juniors παγκοσμίως. Στο τέλος του Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς σκαρφαλώνει στο νούμερο 200 στην παγκόσμια κατάταξη. Κάπου εκεί ξεκινά η εκτόξευση. Άνοδος θέσεων (Σε ένα χρόνο βρέθηκε στο νούμερο 87), νίκες επί σπουδαίων αντιπάλων, συνεντεύξεις, συμβόλαια, χρήματα και δόξα. Τον είδα με εξαιρετική συμπάθεια, καθώς κάθε άνθρωπο που κυνηγά το όνειρο του και το καταφέρνει, τον θαυμάζω. Κέρδισε μαλιστα έξτρα πόντους, όταν εξέφρασε δημόσια την υποστήριξη του στην αγαπημένη μου ΑΕΚ. H πορεία προς την κορυφή συνεχίστηκε, μέχρι που σκάσανε μύτη κάποια περίεργα αρχαιόελληνικά tweets έπειτα από ορισμένες νίκες του.

Είμαι καχύποπτος απέναντι σε οτιδήποτε φέρει τον μανδύα της ανωτερότητας των Ελλήνων, ακολουθώντας τα περήφανα χνάρια των αρχαίων Ελλήνων! Θα ξηγηθώ πάραυτα. Οι πρωταθλητές τέτοιου επιπέδου κρίνονται από όσα πετυχαίνουν στο γήπεδο τους. Φέρουν μαζί τους ωστόσο κάτι σπουδαίο και βαρύ. Γίνονται πρότυπα για όσα παιδιά κλωτσάνε μια τρύπια μπάλα στο Μενίδι, όσα ντριπλάρουν με μια άλλη μπάλα ξεφούσκωτη σε ένα γηπεδακι της Νίκαιας και όσους στερούνται από το χαρτζιλίκι τους για να αγοράσουν μια καλύτερη ρακέτα. Έχουν ευθύνη απέναντι σε αυτούς, να αποδείξουν πως η δουλειά και το ταλέντο είναι η βάση της επιτυχίας, μα η ψυχή το ήθος και η ενσυναίσθηση της εποχής σε κάνουν πραγματικά σπουδαίο άνθρωπο αρχικά και έπειτα αθλητή. 

Οι αξίες που πρεσβεύει ο αθλητισμός δεν περιορίζονται στους λίγους, εκλεκτούς, ταλαντούχους, τυχερούς, παιχταράδες που θα ανέβουν στο βάθρο και θα φορέσουν μετάλλιο στο στήθος. Οι αξίες του αφορούν, όσους παίζουν στα γηπεδάκια, στήνουν τέρματα ανάμεσα σε κάδους σκουπιδιών σε φτωχογειτονιές, σουλατσάρουν με την μπάλα αγκαλιά στις αυλές των σχολείων. Άφορούν όλους μας και σίγουρα ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος όταν οι αθλητές τέτοιου βεληνεκούς, αντί να διαφήμιζαν αποσμητικά και σαμπουάν μαλλιών, μιλάγανε για την φτώχεια, τον ρατσισμό, την κοινωνική ανισότητα, τα δεινά του πολέμου και τον σεξισμό. Πολλοί του την έπεσαν δικαιολογημένα του Τσιτσιπά για τις αρχαιοελληνικές αναλύσεις, ενώ βρέθηκαν και αρκετοί ακροδεξιών πεποιθήσεων να τον υπερασπιστούν μεταξύ άλλων.

Μέχρι να καταλαγιάσει ο ντόρος για τα συγκεκριμένα, επανήλθε στην δημοσιότητα ο Στέφανος με άλλο ένα tweet, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο ατόπημα του. Ένα σεξιστικό tweet που θύμησε άλλες εποχές και προκάλεσε σειρά από αντιδράσεις! Μετά το δικαιολογημένο κράξιμο που έπεσε ο  Έλληνας τενίστας έσπευσε να το κατεβάσει, δίχως να ζητήσει συγγνώμη από το γυναικείο φύλο το οποίο και έθιξε. Θα ξεκινήσουν τώρα χορό οι εύθικτοι φίλοι μας. Ένα λάθος έκανε το παιδί και πέσατε να το φάτε, μια μαλάκια έκανε ο άνθρωπος και τον ρίξατε στον Καιάδα εσείς οι κριτές των πάντων, αποτυχημένο χιούμορ βρε αδερφέ.

Οι δικαιολογίες είναι πάντα εύκολες και πολλές, όμως το γεγονός ότι ο Τσιτσιπάς επέλεξε την οδό του κρύβω κάτω από το χαλί το σπασμένο βάζο τώρα που δεν με βλέπουν δεν τον τιμά. Σε αυτούς τους χιλιάδες που τον ακολουθούν, τον τιμούν και τον χειροκροτούν, οφείλει να αναγνωρίσει το λάθος του και να μην κρυφτεί πίσω από το δάχτυλο του! Άσφαλτος δεν υπήρξε κανείς που λέει και η Άντζελα, όμως το Δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, για να σπικάρουμε και μια αρχαία ρήση απο αυτές που αρέσουν στον Στέφανο. 

Είναι κριμά λοιπόν εκεί που με έχεις στα τραπέζια πάνω να φωνάζω κοιτά Ναδάλ, τι βγάζει το Προάστιο Καρδίτσας (τόπος καταγωγής του Έλληνα αθλητή) ή Φέντερερ πες αλεύρι ο Τσιτσιπάς σε γυρεύει, από την άλλη να ξενερώνω την ζωή μου, όταν αναπαράγαγεις σεξιστικά αστεία και κλείνεις το μάτι σε βαρεμένους αρχαιολάγνους, πατρίδοlovers! Είναι άλλωστε πιο σημαντικό ένα standing ovation για το ήθος σου και άλλο το μηρυκαστικό χειροκρότημα για μια νίκη σε λίγα μέτρα γήπεδο.