Σήμερα ήρθε η ώρα να καταλάβεις πόσο τυχερός είσαι Έλληνα φίλαθλε και Έλληνα οπαδέ, και είμαστε σίγουροι ότι θα εκτιμήσεις κι άλλο την ομάδα σου. Εκτός κι αν είσαι από την Ξάνθη, οπότε ίσως μας μισήσεις. Αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να σ’ αγαπάμε ακόμα, και ν’ αγαπάμε και την υπέροχη πόλη, αλλά και ομάδα σου. 

Έχουμε και λέμε. Ολυμπιακός; Ένας προσεγμένος δαφνοστεφανωμένος έφηβος στο σήμα… και όλα φίνα! Παναθηναϊκός; Εξαίρετο το τριφύλλι σας κύριοι. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ; Δικέφαλοι στην “πένα” και όλα όμορφα και ωραία. Και γενικά ρε παιδί μου, εδώ στην Ελλάδα πρέπει να καμαρώνουμε για τα εμβλήματά μας. Στην πλειοψηφία τους είναι εξαίρετα!

Ωστόσο, δεν συμβαίνει με όλα τα σήματα αυτό. Υπάρχουν και μερικοί φίλαθλοι και οπαδοί άλλων ομάδων, που όταν πάνε να φιλήσουν-προσκυνήσουν το έμβλημά τους διστάζουν λίγο, αφού ο καλλιτέχνης τα έκανε λίγο “ταναπού”, όταν τα σχεδίαζε.

Τσέκαρε και θα καταλάβεις. Α, και πού ‘σαι; Μην ξεχαστείς και στο τέλος ψήφισε και στο POLL μας.

Χερενφέιν

Kαρδούλες εδώ. Καρδούλες εκεί. Καρδούλες και παρά πέρα. Όχι, δεν μιλάμε για τη συνομιλία που ‘χεις με την κοπέλα σου στο μέσεντζερ, αλλά για την Ολλανδική “Χερενφέιν”. Υποθέτω ότι οι ποδοσφαιρόφιλοι θα την γνωρίζουν απ’ το στοίχημα, αφού οι πορείες της στην Ευρώπη είναι ελάχιστες, ενώ οι ψιλοάσχετοι με το άθλημα θα την ξέρουν, επειδή εκεί έπαιζε ένα φεγγάρι το καμάρι μας ο Γιώργος ο Σαμαράς. Μπορεί να ‘ναι μια απ’ τις λαοφιλέστερες ομάδες στην Ολλανδία, ωστόσο οφείλεις να το παραδεχτείς κι εσύ φίλε Ολλανδέ. Δεν είναι έμβλημα αυτό ρε φίλε. Πιο πολύ σε σήμα της Λάκτα μοιάζει ξέρω ‘γω…

*Και ναι, το παρατσούκλι της μπορεί να είναι “νούφαρα”, αλλά αν αυτά είναι νούφαρα, τότε εγώ είμαι ο Γιώργος Σαμαράς.


Μπάγερν Μονάχου

Σεβόμαστε Μπάγερν για την τεράστια ιστορία της (αν και την αντιπαθούμε λιγάκι…). Δεν θέλουμε σε καμία των περιπτώσεων να τα “σπάσουμε” με τους μπόλικους πιστούς οπαδούς που ‘χει και στη χώρα μας, αλλά θέλαμε να το βγάλουμε από μέσα μας. Ναι, το καταλαβαίνουμε ότι είναι η σημαία της Βαυαρίας, αλλά τι φάση αυτοί οι ψυχεδελικοί ρόμβοι-σεμεδάκι μες στη μέση του εμβλήματος ρε διάολε; Για μια απ’ τις ιστορικότερες και πιο επιτυχημένες ομάδες του κόσμου μιλάμε, και όχι για τον Αστέρα Κολοκοτρωνιτσίου με τερματοφύλακα τον Χάρη Ρώμα.


Σκόντα Ξάνθη

Τι ενώνει τον Δημόκριτο, μ’ ένα σήμα αυτοκινήτου και μία μπάλα; Μα φυσικά… η τεράστια Σκόντα Ξάνθη. Που μπορεί εδώ και δυο χρόνια να λέγεται μόνο Ξάνθη και να ‘χει βάλει στην “απ’ έξω” τον χορηγό, αλλά τις καλές εποχές που μεσουρανούσε ανάμεσα σε 8η και 10η θέση, τον είχε πρώτη μούρη στο σήμα της. Και φαντάσου δηλαδή, ότι δεν είναι μια ομάδα που την δημιούργησε εξ’ ολοκλήρου η Skoda, βλέπε Λειψία που ουσιαστικά την δημιούργησε η Red Bull γι’ αυτό και την έχει και στο logo της, αλλά για μια αντιπροσωπεία της Skoda που αγόρασε την ομάδα και κόλλησε και το σήμα της δίπλα στον Δημόκριτο. Ε, ναι, επειδή πάντα δίπλα από έναν προσωκρατικό φιλόσοφο ταιριάζει ένα γρήγορο αμάξι με μπόλικα άλογα.

Γιουβέντους

Να ‘μαστε αντικειμενικοί. Το σήμα της Γιουβέντους, πριν αντικατασταθεί μ’ αυτό το κάτι σαν “κόκκαλο παπουτσιών” (ιφ γιού νόου γουάτ άι μιν) ήταν μες στα καλύτερα παγκοσμίως. Να τα λέμε όλα. Είχε τον ταύρο της, είχε το στέμμα της, είχε δηλαδή ό,τι πρέπει να ‘χει μια “μεγάλη κυρία” σαν την Γιούβε. Ωστόσο, κάποιος που μάλλον δεν την συμπαθούσε και τόσο, είπε να το καταστρέψει μια για πάντα και αντί οι οπαδοί της να κατέβουν σε διαμαρτυρίες γι’ αυτό το αίσχος, εκείνοι είπαν και ευχαριστώ από πάνω. Αλλά εδώ άφησαν τον Μπουφόν να φύγει και πήραν τον Ρονάλντο… τι να λέμε τώρα μωρέ;

Σασουόλο

Αλλά και αυτή η ιστορική ομάδα της Ιταλίας που ακούει στ’ όνομα “Σασουόλο” και μας έχει στείλει στον κουβά ουκ ολίγες φορές, έχει ένα βίαιο για την όραση σήμα. Πώς να το κάνεις δηλαδή; Ναι, δε λέω, τη δικαιολογούμε που το έμβλημά της θυμίζει κάτι από ομάδα που κατεβαίνει σε αγώνα 5χ5 στην Επαρχία, καθώς δεν το ‘χει αλλάξει ποτέ από τη μέρα ίδρυσή της, αλλά ρε συ Σασουολιώτη το καταλαβαίνω ότι θες να συμβολίσεις τους τρεις λόφους της πόλης σου κλπ κλπ, αλλά γιατί το ζωγραφίζεις σαν σκίτσο του Μίλο Μανάρα;

*Δώσε βάση πάνω αριστερά και θα καταλάβεις. Γύρω γύρω μέλισσες και στον π@#$% λουλούδια ρε μάγκες.


Βάασλαντ – Μπέβερεν

Θες κακό και ψυχεδελικό σήμα; Ε, να, πάρε το έμβλημα της Μπέβερεν και κάνε το κορνίζα. Γιατί έχει τα λιοντάρια της, έχει το στέμμα της, αλλά έχει και στη μέση ένα τεράστιο “Χ” λες και μ’ αυτόν τον τρόπο θέλει να ακυρώσει το έμβλημά της και να δημιουργήσει κάτι καινούριο. Μίζερο. Μαλακία παίχτηκε στο Power Point. Προχωράμε.


Βικτόρια Πλζεν

Πιο πολύ σε τεστ αχρωματοψίας φέρνει αυτό, παρά σε έμβλημα ομάδας. Περιλαμβάνει λιγότερα χρώματα απ’ αυτά που έχει το Ουράνιο Τόξο (όχι η εκπομπή), ενώ στη μέση πετάει και μια μπάλα, έτσι για να δείξει ο καλλιτέχνης-σχεδιαστής ότι στο Πλζεν παίζουνε και μπάλα που και που και δεν ζωγραφίζουν άσχημα σήματα μόνο.

Bonus: Ντέρμπι

Το ξέρουμε ότι θα φάμε ξύλο που ακουμπάμε μια ομάδα που ιδρύθηκε το 1884, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς, όταν βλέπουμε τους ποδοσφαιριστές να σκοράρουν και να φιλάνε με πάθος αυτό το κριάρι που ‘ναι σχεδιασμένο σε paint. Θα μου πεις ότι και η Κολωνίας έχει κριάρι, ναι έχεις δίκιο, αλλά τουλάχιστον η Κολωνία έχει κανονικό σήμα που πάνω του ακουμπάει το κριάρι. Και το κριάρι έχει και μούσι, δεν είναι ψεύτικο σαν το δικό σας εκεί στο Ντέρμπι.