Του Γιώργου Κτενά.

Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας δημιουργεί ενδιαφέρουσες συζητήσεις με πολλές προεκτάσεις, καθώς το ποδόσφαιρο, στην πλήρη ανάπτυξή του, είναι κάτι περισσότερο από 90 λεπτά μπάλας τις Κυριακές. Η λειτουργία των επαγγελματικών σωματείων θυμίζει γερασμένα και δυσκίνητα θηλαστικά και, προφανώς, το ποδόσφαιρο ως άθλημα δεν βρίσκεται μόνο εκεί. Αλλά και σε άλλες δράσεις, όπως είναι για παράδειγμα το «Mondiali Antirazzisti» (σ.σ. Αντιρατσιστικό Μουντιάλ των οπαδών), διοργάνωση είχε αρχίσει από το 2005 στην Ιταλία και έχει ως στόχο την ανάδειξη της παιδικότητας του αθλήματος. Παρά τα εκατομμύρια των ευρώ μέσα στα οποία «χορεύει» το ποδόσφαιρο, δεν έχει χάσει τον βαθιά λαϊκό του χαρακτήρα και είναι κάτι παραπάνω από 90 λεπτά μπάλας.

Το 2017 το Αντιρατσιστικό Μουντιάλ έλαβε χώρα μεταξύ 4-8 Ιουλίου και ως κύρια επιδίωξη είχε την ανάδειξη της συλλογικότητας, των φυλετικών χαρακτηριστικών και της ποικιλότητας, με αποτέλεσμα να παραμείνει το σημαντικότερο γεγονός για το ώριμο οπαδικό κίνημα.

Για το συγκεκριμένο Μουντιάλ λίγοι γνωρίζουν πολλά και οι πολλοί γνωρίζουν λίγα. Αντίθετα με την προβολή του όμως, η συμμετοχή στο Αντιρατσιστικό είναι κάθε χρόνο και μεγαλύτερη. Με τις συλλογικότητες-ομάδες που δίνουν το «παρών», να φτάνουν στην Ιταλία από ολόκληρο τον πλανήτη. Στήνοντας μία γιορτή με αφετηρία το ποδόσφαιρο, που φιλοξενεί ανοιχτές συζητήσεις, συναυλίες, αγώνες άλλων αθλημάτων (όπως το βόλεϊ, το μπάσκετ κ.α) κ.λπ. Ένα ιδιόμορφο Μουντιάλ που διεξάγεται κάθε χρόνο, με σκοπό να φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους χωρίς να ελέγχει τα διαβατήρια ή τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Από τη φετινή διοργάνωση, που κατά γενική ομολογία ήταν η καλύτερη των 13 τελευταίων ετών, απουσίαζε η ελληνική παρουσία (παλαιότερα συμμετέχει η Προοδευτική Έκρηξη κ.α.), αλλά συμμετείχαν αμέτρητες ομάδες και χιλιάδες αθλητές, άντρες και γυναίκες.

 

Πρόκειται για παγκόσμια γιορτή, διεθνές εορταστικό ραντεβού ψυχαγωγίας, με αφετηρία το ποδόσφαιρο και όσους το αγαπάνε στην πλήρη προέκτασή του. Γιατί το ποδόσφαιρο είναι ένα χρήσιμο κοινωνικό εργαλείο που μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει το ώριμο οπαδικό κίνημα και να μην το εκμεταλλεύονται αποκλειστικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αντιρατσιστικό Μουντιάλ των οπαδών, λοιπόν, ή καπιταλιστικό Μουντιάλ των πολυεθνικών;