Θα περάσει αέρα η Γαλλία απ’ την Αυστραλία” λέγανε (και λέγαμε)… 

5 μπαλάκια θα πετάξει η Γερμανία στο Μεξικό“, λέγανε (και λέγαμε)…

Ποια Ισλανδία μωρέ; Χατ-τρικ σβηστός θα κάνει ο Μέσι“, λέγανε (και λέγαμε)…

Τέλεια. Οι προβλέψεις σας, αλλά και οι δικές μας για το ποιες ομάδες θα “πρωταγωνιστήσουν” στο Μουντιάλ πέσανε ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ έξω, καθώς όπως φάνηκε απ’ την πρώτη αγωνιστική, σ’ αυτό το παγκόσμιο δεν υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ. Όποια ομάδα το “καβαλήσει” και παίξει με μεγαλύτερο “τουπέ”, τότε είναι καταδικασμένη στην αποτυχία της. Βλέπεις, αυτό είναι και το πρώτο πράγμα που μας δίδαξε η πρώτη βδομάδα στη Ρωσία. Ωστόσο, δεν είναι το μόνο δίδαγμα που πήραμε, αφού τα ματάκια μας είδανε κι άλλα πράγματα. Άλλα που μας ξάφνιασαν κι άλλα που λίγο ή πολύ τα περιμέναμε.

Έχουμε και λέμε.

1. Το “μάζεμα” σκουπιδιών απ’ τους Ιαπωνέζους και τους Σενεγαλέζους.
Κι όμως υπάρχει ελπίδα και δεν είναι όλοι σαν τους Άγγλους ή τους Ρώσους ξέρω ‘γω (δεν έχω κάτι προσωπικό με τα παιδιά) να ξερνάνε από ‘δώ κι από ‘κει και να κάνουν ταναπού πετάνε σκουπίδια σ’ όλο το γήπεδο. Υπάρχουν και κάτι υπέροχοι τύποι σαν τους Ιάπωνες και τους Σενεγαλέζους, που όχι μόνο δεν ρίχνουν σκουπίδι κάτω, αλλά μαζεύουν και τα απορρίματα των υπολοίπων. Respect.

https://www.youtube.com/watch?v=Df1AfxVUC3A


2. Το “χέρι του Θεού” παρέμεινε αναλλοίωτο στο χρόνο… 32 χρόνια μετά!
Αργεντινή – Ισλανδία και το πλάνο του σκηνοθέτη καρφώνεται στο χέρι του Θεού, το οποίο εντελώς τυχαία ακουμπάει και ξύνει την μύτη του Θεού. Εντάξει, το ‘χει ένα κρύο στη Ρωσία εδώ που τα λέμε, μπορεί να του ‘ρθε και κρύωμα του Ντιεγκίτο, αλλά πάρε κι εσύ καμιά ζακέτα ρε άνθρωπε.

https://www.youtube.com/watch?v=x2eHy7axYf0


3. Ο Σαλάχ είναι η πιο συμπαθητική φάτσα ΕΒΕΡ.
Αυτό.


4. Ενενήπτα λεπτά που ο Λεβ δεν μας έκανε να “αηδιάσουμε”.
Ίσως να φταίνε και τα πλάνα του σκηνοθέτη που δεν εστίασαν τόσο πολύ πάνω του. Δεν ξέρω. Για το μόνο που είμαι σίγουρος είναι ότι για καλή μας τύχη δεν είχαμε τα ίδια ντράβαλα που ‘χαμε στο τελευταίο Euro. Έλα, έλα, που δεν ξέρεις για ποιο πράγμα μιλάω… Στο έκανα και gifάκι για να το θυμηθείς καλύτερα.


5. “Against Modern Football”, ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ, αλλά γουστάρουμε και το VAR. Πώς να το κάνουμε;
Αν υπάρχει ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει (εκτός από το κλασικό που τελειώνει σε δολοφόνοι) είναι και το “Against Modern Football”. Ξενερώνουμε που ‘χει γίνει έτσι το ποδόσφαιρο, στραβώνουμε που οι παίκτες πρώτα κοιτάνε την τσέπη και μετά το έμβλημα, ωστόσο στο VAR δεν χωράει αυτό το σύνθημα και δεν ξενερώνουμε με την είσοδό του στα γήπεδα, καθώς έχουν κάνει τόσα “εγκλήματα” οι διαιτητές κατά καιρούς στο Μουντιάλ που αυτό το μαραφέτι μόνο καλό μπορεί να μας κάνει. Εκτός κι αν πέσει λαδωματάκι κι εκεί, οπότε μπλέξαμε…


6. Οι Σαουδάραβες παίζουν “τίκα τάκα” σαν την Μπαρτσελόνα (ή κάπως έτσι ξέρω ‘γω και ξέρω ‘γω εντάξει).
Ώπα, περίμενε. Μόνο εγώ ξετρελάθηκα με το ανούσιο passing game των Σαουδαράβων; Με τις πολλές πάσες γύρω απ’ το κέντρο και την καμία τελική στην εστία; Μην μασάτε ρε Σείχηδες. Εμείς θα σας γουστάρουμε ακόμα κι αν σας πάρει καμιά χιλιετία μέχρι να βρείτε δίχτυα. Όλα είναι στο μυαλό ξέρω ‘γω και ξέρω ‘γω εντάξει.


7. Ο Στέρλινγκ είναι ξάδελφος του Νεϊμάρ.
Στυλ και φινέτσα; Έχουνε. Ταλέντο και τεχνική; Έχουνε και απ’ αυτά. Τι τους λείπει όμως; Μμμμμ η ομαδικότητα ίσως; Μμμμ ίσως αυτό το “εγώ” που μπαίνει πάνω απ’ το “εμείς”; Κρατάνε πολύ ώρα την μπάλα, δεν δίνουν πάσες, χάνουν τα ΑΧΑΣΤΑ, κάνουν ντρίπλες χωρίς αποτέλεσμα και παίζουν με υφάκι. Θα μου πεις “μα και ο Ρονάλντο το ίδιο κάνει“. Συμφωνώ, αλλά ο Ρονάλντο είναι κι ένα λέβελ πιο πάνω, πώς να το κάνουμε δηλαδή; 

ΚΟΥΡΑΣΑΝ ΤΑ ΤΣΑΛΙΜΑΚΙΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΛΕΜΕ.


8. Οι Ισλανδοί ήρθαν για να μείνουν!
Σκληρή άμυνα, “τσαγανό” και μια ομαδικότητα που σπανίζει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Δεν ξέρουμε πόσο θα προχωρήσουν βέβαια οι “Βίκινγκς”, αλλά απ’ ότι έδειξαν και στα ενενήντα λεπτά με την Αργεντινή, δεν κατέβηκαν για να εκδρομούλα στη Ρωσία. Ιφ γιού νόου γουάτ άι μιν.


9. Ο Ρονάλντο μάλλον περνάει εφηβεία…
Αν γνωρίζεις ήδη την πασίγνωστη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον, τότε δεν χρειάζεται να κάτσω στο αιτιολογήσω. Θα το ‘χεις καταλάβει και μόνος σου. Όσο εμείς γερνάμε, ο Ρονάλντο ξαναγίνεται έφηβος. Χατ Τρικ με Ισπανία, χρυσό γκολ με Μαρόκο και εντάξει, όσο και να μας τη δίνει πολλές φορές το “μπλαζέ” υφάκι του, δεν γίνεται να μην παραδεχτούμε το αυτονόητο:

ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΓΛΕΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΓΤΣΣ; 


10. Ο Μέσι δυσκολεύεται να αποβάλλει το άγχος που έχει με την Αργεντινή.
Αφήστε το παιδί να παίξει ρε και μην του φορτώνεται το “βάρος” (#διπλής) του να φτάσει και να ξεπεράσει το μεγαλείο του Μαραντόνα. Ποδοσφαιριστής είναι, όχι μηχανή. Μέχρι και πέναλτι έχασε δηλαδή. Κουράγιο Λιονέλ. Είμαστε μαζί σου.


Bonus: Ο τερματοφύλακας της Σαουδικής Αραβίας βγαίνει πιο ΣΥΧΝΑ και από πρωτοετή φοιτητή στο Γκάζι.