Οι τελευταίες μέρες του Οκτώβρη δεν είναι απλά εκείνες οι μέρες που πρέπει να προσαρμοστείς στην αλλαγή της ώρας και στο ότι νυχτώνει πολύ νωρίτερα από όσο είχες συνηθίσει τους προηγούμενους μήνες. Αυτές οι μέρες για κάποιους από εμάς δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι μέρες που το Football Manager κάνει την εμφάνισή του στα PC μας. 

Αν δεν έχεις ιδέα, να σε πληροφορήσω πως είναι ένας από τους κορυφαίους τίτλους video games παγκοσμίως, ο πρώτος σε πωλήσεις στην Ελλάδα και αφορά στη διαχείριση ποδοσφαιρικών ομάδων. Ο λόγος για τον οποίο εκατομμύρια κόσμος καίγεται με αυτό το “παιχνίδι” είναι ο ακραίος ρεαλισμός του που όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται όλο και πιο έκδηλος. 

Χιλιάδες ομάδες στα social media σχολιάζουν και ασχολούνται με το παιχνίδι, παραμερίζοντας κάθε είδους διαφορές. Και στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοιες, με δεκάδες χιλιάδες μέλη που περιέργως έρχονται πολύ σπάνια σε αντιπαράθεση, αφού προέχει η αγάπη για το παιχνίδι και όλα τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Όλα αυτά μέχρι χθες που συνέβη αυτό…

Αυτές τις μέρες που κυκλοφόρησε η δοκιμαστική έκδοση του Football Manager κάποιοι παρατήρησαν μια νέα προσθήκη που δεν υπήρχε τις προηγούμενες χρονιές. Είδαν λοιπόν ότι εμφανίζονται στο παιχνίδι, δηλωμένοι gay ποδοσφαιριστές. Και επειδή όπως είπαμε το Football Manager βρίθει ρεαλισμού, οι ομάδες που είχαν στις τάξεις τους gay παίκτες κατέγραφαν μεγαλύτερα οικονομικά κέρδη από το νέο market pool που άνοιξαν στην lgbtq κοινότητα. 

Κάπως έτσι αρχίζει μια τεράστια συζήτηση για τη σκοπιμότητα της κίνησης. Ο Miles Jacobson, μπροστάρης της εταιρίας που βγάζει το Football Manager, εντυπωσιασμένος δηλώνει πως δεν περίμενε οι παίκτες να ανακαλύψουν τη νέα προσθήκη τόσο σύντομα.

Επίσημα, είναι η πρώτη φορά που ένα παιχνίδι βοηθάει την πραγματική ζωή να εξελιχθεί. Είναι μετρημένοι στα δάχτυλα ίσως και του ενός χεριού οι ποδοσφαιριστές που μίλησαν ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία τους, ενώ είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι υπάρχουν πάρα πολλοί ακόμη που απλώς δεν τολμούν να εκφράσουν δημόσια τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, αφού η ομοφοβία κυριαρχεί στο χώρο του ποδοσφαίρου. 

Ο Jacobson μίλησε γι’ αυτο στο BBC αναλύοντας το σκεπτικό της εταιρίας:

“Ένας από τους λόγους που αποφασίσαμε να εντάξουμε αυτή την προσθήκη είναι επειδή ΥΠΑΡΧΟΥΝ gay ποδοσφαιριστές. Γνωρίζουμε από τον αριθμό των αριθμό των επαγγελματιών παικτών ότι σίγουρα υπάρχουν παίκτες που δεν νιώθουν άνετα να μιλήσουν ανοιχτά. Το βρίσκω πολύ παράξενο ότι αυτό είναι ακόμα πρόβλημα στο ποδόσφαιρο, γι’ αυτό αποφασίσαμε να εντάξουμε αυτή την προσθήκη στο παιχνίδι για να δείξουμε στον κόσμο ότι το coming out δεν είναι και τόσο σπουδαία υπόθεση και μάλιστα μπορεί να βγει και σε καλό. Είναι τρελό το 2017 να υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να είναι ο εαυτός τους.”

Φυσικά υπάρχουν και οι φωνές του συντηρητισμού. “Θα κάνουν τα παιδιά μας αδερφές, προσπαθούν να μας το περάσουν με το ζόρι, ψήνομαι να μην το αγοράσω μόνο γι’ αυτό, έλεος μη βάζετε τα πολιτικά σας στο παιχνίδι μας” είναι μόνο μερικές από τις ατάκες που είδα να γράφονται στις ελληνικές σελίδες που ασχολούνται με το Football Manager. 

Και όσο αδιανόητο είναι να υπάρχουν άνθρωποι που κρύβονται το 2017, άλλο τόσο ηλίθιο είναι να νομίζεις ότι κάποιος θα γίνει gay επειδή το είδε σε ένα παιχνίδι. Το ίδιο ηλίθιο είναι να νομίζεις ότι δεν υπάρχουν gay ποδοσφαιριστές, το ίδιο ηλίθιο είναι να συντηρείται η ομοφοβία σε ένα τόσο μαζικό άθλημα όπως το ποδόσφαιρο. 

Αν έχεις παίξει έστω και ερασιτεχνικά, έχεις ακούσει πολλές φορές ότι το ποδόσφαιρο είναι “αντρικό” άθλημα, έχεις ακούσει ολόκληρες εξέδρες να περνάνε ένα χεράκι κάθε θυληκό μέλος της οικογένειάς σου, και έχεις δει να γίνονται live σεξιστικά σχόλια σε γυναίκες διαιτητές και επόπτες. 

Ε, λοιπόν κάτι αλλάζει. Κι αν είναι αυτό να γίνει με την πρωτοβουλία ενός video game, τότε με το καλό να μας έρθει. Κι αν γίνεται απλά για να δημιουργηθεί ντόρος γύρω από το παιχνίδι, τότε πολύ καλά έκαναν. Κι αν όλο αυτό έγινε για να προσελκύσουν νέο κοινό, ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ. Και κονομάνε και κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Άλλη μία φορά που το FM αποδεικνύει σε εμάς τους φανατικούς του ότι είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα παιχνίδι. 

Ρισπέκτ.