Πλάι στον Σηκουάνα, μια ηλιόλουστη μέρα, την πρώτη του Μαρτίου στα 1980, ήρθε στη γη εκείνος που θα μας έκανε χρόνια μετά να τον δοξάσουμε όσο κανέναν άλλον. Η πρώτη μέρα της άνοιξης εκείνης της χρονιάς, έφερε στις ζωές μας έναν ποδοσφαιριστή που έμελλε να σημαδέψει μια ολόκληρη γενιά ποδοσφαιρόφιλων γενικά αλλά και φίλων των  Laval, Liverpool, Lens, Charlton Athletic, Portsmouth, Rennes, Birmingham City, Monaco, Marseille και Seattle Sounders FC ειδικότερα. Εκείνη την ημέρα, ο Τζίμι ο Τραορέ ο Μεγαλοπρεπής πάτησε το ποδαράκι του στη γη και τίποτα πια δεν ήταν ίδιο.

Αν δεν γνωρίζεις τον Τζίμι Τραορέ, προφανώς δεν ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο και σε αυτές τις γραμμές μάλλον σε έχω αποχαιρετίσει από το κείμενο. Αν πάλι ασχολείσαι με το λαοφιλέστερο των αθλημάτων και δεν τον έχεις ακούσει ποτέ, τότε κάτι κάνεις λάθος και ήρθε η στιγμή να το διορθώσεις.

Για να καταλάβεις, ο Τζίμις ο Τραορέ είναι ο τύπος που σκόραρε το 50% των γκολ της επαγγελματικής του καριέρας με αυτό τον τρόπο…

Δύο γκολ έβαλε στην καριέρα του ο τεράστιος (1,91) και το ένα ήταν αυτό που είδες παραπάνω. Και αν είσαι ακόμη δύσπιστος και σκέφτεσαι πως αυτό μπορεί απλά να έτυχε, πρέπει να σε ενημερώσουμε πως ο Τζιμάκος έχει καταφέρει και κάτι απείρως δυσκολότερο. Για τσέκαρε…

https://www.youtube.com/watch?v=bCxjcS7tsQs

Ναι φίλε μου. Ο Τζιμάρας φρόντιζε για το θέαμα και στις δύο πλευρές του γηπέδου και λίγους μήνες πριν σηκώσει την κούπα του Champions League όντας βασικός και αναντικατάστατος στον τελικό της Κωνσταντινούπολης, μας χάρισε το ομορφότερο αυτογκόλ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Τακουνάκι με ταυτόχρονη ντρίπλα 360° σαν αυτές που έκανε ο Ζιντάν (όχι με τόση επιτυχία βέβαια).

Εσύ τώρα μπορεί να κοροϊδεύεις και να νομίζεις ότι κάνουμε πλάκα εδώ πέρα, αλλά υπήρξε μια εποχή που κάποιοι άνθρωποι (όπως ο γράφων) ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο μόνο για κάποιους τύπους σαν τον Τζίμι τον Τραορέ. Όπως οι γραφικοί της καρδιάς μας.

Στην εκπληκτική του καριέρα, ο Τζιμάκος έχει αγγίξει την αθανασία φορώντας κάποιες από τις πιο βαριές φανέλες τις Ευρώπης. Ωστόσο με τη συμμετοχή του στον πιο διαολεμένο τελικό Champions League της ιστορίας και την απόκρουσή του πάνω στη γραμμή στο σουτ του Σεβτσένκο, κέρδισε επάξια τη θέση του στον ποδοσφαιρικό παράδεισο και μάλιστα αρκετά κοντά στον Μεγαλοδύναμο.

Ο Τζίμαρος είναι ένας από αυτούς που ομόρφυναν το ποδόσφαιρο της εποχής μας. Έχει κερδίσει Τσάμπιονς Λιγκ, κύπελλο Αγγλίας, Λιγκ Καπ και κύπελλο Γαλλίας αποδεικνύοντας σε όλους πως ναι, το ταλέντο αρκεί για να γίνεις επιτυχημένος. Με μπόλικο από δαύτο, ο Τζίμαρος έκανε καριέρα βγάζοντας τη γλώσσα σε όσους τον λοιδώρησαν.

​Δύο φορές η καρδιά μας κόντεψε να σπάσει από τη χαρά. Την πρώτη, το 2009, υπήρξε η πληροφορία πως ο πολύπειρος μπακ έχει προταθεί στον Παναθηναϊκό και εξετάζεται ως λύση από τους πράσινους. Το τριφύλλι επέλεξε κάποιον Βαβζίνιακ στη θέση του και πλήρωσε πολύ ακριβά αυτό το λάθος. 3,5 χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2012, ο Πλατανιάς έφτασε μία ανάσα πριν την απόκτησή του, αλλά δυστυχώς την τελευταία στιγμή η μεταγραφή χάλασε και δεν ανασάναμε ποτέ και οι απανταχού λάτρεις του καλού ποδοσφαίρου έπεσαν σε κατάθλιψη.

Μπορεί να μην ήρθες ποτέ στην πατρίδα μας, μπορεί να μην ευτυχίσαμε να σε δούμε με τη φανέλα κάποιας ελληνικής ομάδας, αλλά πρέπει να ξέρεις ω Τζιμάκο, ότι εδώ, σε αυτή τη μικρή γωνιά της Ευρώπης, θα έχεις πάντα ένα απάγκιο για τις θυελλώδεις μέρες κάθε δύσκολου χειμώνα.

Χρόνια πολλά Τζίμι Τραορέ. Thanks for the memories…