Mπορεί η Λίβερπουλ από χθες να γιορτάζει την ΕΠΙΚΟΤΕΡΗ πρόκριση στην ιστορία της, μετά τον τελικό στην Κων/πολη, αλλά σήμερα θυμάται και θρηνεί. 

Είναι μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες στην ιστορία. Μεγαλύτερη κι απ’ αυτή του Χέιζελ. Στις 15 Απριλίου του 1989 το Χίλσμπορο φιλοξενεί τον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας με αντιπάλους την Νότιγχαμ Φόρεστ και τη Λίβερπουλ.

Ποιος θα περίμενε αυτό που θα επακολουθούσε; Ενα τρομακτικό λάθος της αστυνομίας οδήγησε στο θάνατο 96 ανθρώπους, που “θάφτηκαν” κάτω από τους υπόλοιπους που μπήκαν μέσα επειδή άνοιξαν οι πόρτες… για όλους.

Η κατανομή των φιλάθλων, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ήταν εσφαλμένη και ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης επέτρεψε την είσοδο υπεράριθμων οπαδών της Λίβερπουλ στην εξέδρα Λέπιγκς λέιν, την βόρεια κερκίδα του σταδίου. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί τρομερή πίεση στους οπαδούς που μπήκαν πρώτοι στο στάδιο.

Κάποιοι πρόλαβαν να πηδήξουν στον αγωνιστικό χώρο του Σταδίου. Υπήρχαν, όμως, και αυτοί που δεν πρόλαβαν. Ως αποτέλεσμα 96 οπαδοί της Λίβερπουλ έχασαν την ζωή τους και 776 τραυματίστηκαν.

https://www.youtube.com/watch?v=_b_meAvT6Aw


Το εμετικό πρωτοσέλιδο της Sun
Μερικές μέρες μετά την τραγωδία, η Sun βγήκε στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο “The Truth”, «Η αλήθεια», γράφοντας ψεύδη και συκοφαντώντας τους οπαδούς της Λίβερπουλ, τους οποίους χαρακτήρισε χούλιγκαν, κατηγορώντας τους για την τραγωδία! Ενα από τα «χτυπήματα», ανέφερε πως οπαδοί της Λίβερπουλ έκλεψαν τα πορτοφόλια των θυμάτων, ενώ άλλοι ότι ούρησαν πάνω στους θαρραλέους αστυνομικούς!


H Παραδοχή
Οι ανακρίσεις δεν τέλειωναν ποτέ στο Νησί, σχετικά με την τραγωδία. Μέχρι που ήρθε η ομολογία. Ο αρχηγός της αστυνομίας στο Χίλσμπορο, Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ, παραδέχτηκε πως η δική του μοιραία απόφαση να ανοίξει τις θύρες και να επιτρέψει το πλήθος των οπαδών να μπει μέσα, ήταν εκείνη που οδήγησε στην τραγωδία.

https://www.youtube.com/watch?v=esyxX0iVnYc