Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι πλέον στο Netflix. Κάμποσες εβδομάδες πριν τα Όσκαρ, με 11 υποψηφιότητες, και έχοντας ήδη στη φαρέτρα του βραβεία για το Poor Things, η δημοτικότητα του Γιώργου Λάνθιμου έχει πέρασει σε άλλη διάσταση. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Έλληνας σκηνοθέτης πετυχαίνει ένα υψηλό νούμερο σε υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ, αφού και η Ευνοούμενη (The Favorite) είχε συγκεντρώσει συνολικά 10. Και αυτή την ταινία -αν δεν την έχεις δει- έχεις την ευκαιρία να την απολαύσεις, αφού το Netflix την πρόσθεσε στη βιβλιοθήκη του.

Η «Ευνοούμενη», με πρωταγωνίστρια ξανά την Έμα Στόουν (και όχι μόνο), κατέκτησε μια σειρά από σημαντικά βραβεία, όπως το Όσκαρ Α’ Γυναίκειου ρόλου, τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας ερμηνείας, τον Αργυρό Λέοντα στο 75ο Φεστιβάλ Βενετίας και επιπλέον 8 βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Ήταν έτσι κι αλλιώς μια σπουδαία επιτυχία του Λάνθιμου, η οποία συνεχίζεται με τον καλύτερο τρόπο με το Poor Things. 

Το Netflix φυσικά και θα έφερνε μια ταινία του Λάνθιμου, να εκμεταλλευτεί και τη φήμη του άλλωστε, με την «Ευνοούμενη» να σκαρφαλώνει αμέσως στην κορυφή του ελληνικού Τοp10. Να, και κάτι που δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση. Στην «Ευνοούμενη» πρωταγωνιστούν μια σειρά από δυνατά ονόματα όπως η Ολίβια Κόλμαν, στο ρόλο της Βασίλισσας Άννας της Μεγάλης Βρετανίας, η Ρέιτσελ Βάις στο ρόλο της δούκισσας του Μάρλμπορο Σάρα Τσώρτσιλ και, φυσικά, η Έμα Στόουν στο ρόλο της Άμπιγκεϊλ Χιλ, ξαδέρφης και αντίζηλου της Σάρα.

Η υπόθεση της ταινίας «Ευνοούμενη» που έχει βρεθεί στην κορυφή του ελληνικού Netflix

Να αναφέρουμε αρχικά πως η «Ευνοούμενη» βασίζεται στην ιστορία της Βασίλισσας Άννας, που ήταν η πρώτη βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας. Μετά από 17 εγκυμοσύνες που κατέληξαν σε αποβολές, καθώς και τον πρόωρο θάνατο του συζύγου της, η Βασίλισσα Άννα έμεινε από πολύ μικρή ηλικία, μόνη.

Στην ταινία «Ευνοούμενη» βρισκόμαστε στον 18ο αιώνα, με την Αγγλία να μάχεται εναντίον της Γαλλίας. Η Βασίλισσα Άννα βρίσκεται στον θρόνο και η παιδική της φίλη, Δούκισσα του Μάρλμπορο, Σάρα Τσώρτσιλ, κυβερνά τη χώρα στη θέση της, μιας και η πρώτη έχει εύθραυστη υγεία. Όλα αλλάζουν όταν η ξαδέρφη της Σάρα, Άμπιγκεϊλ Χιλ, η οποία στο παρελθόν έχασε τον τίτλο και την περιουσία του πατέρα της, από κακή διαχείριση, εμφανίζεται στο Παλάτι ζητώντας εργασία. Εκείνη δέχεται να την βοηθήσει και της δίνει μια θέση στο υπηρετικό προσωπικό.

Όμως η παλιά ζωή δεν ξεχνιέται και η Άμπιγκεϊλ σύντομα θα επιχειρήσει να τα πάρει όλα πίσω και να επιστρέψει στα μεγαλεία. Όταν της δίνεται, δε, η ευκαιρία να γνωρίσει την Βασίλισσα Άννα, εκμεταλλεύεται πλήρως το ότι καταφέρνει να της καταπραΰνει τον πόνο, χρησιμοποιώντας βότανα. Την ίδια ώρα, η Σάρα, η οποία και ερωτική σχέση με την Βασίλισσα Άννα, δεν καταφέρνει να την επισκεφθεί όσο θα ήθελε, μιας και βρίσκεται στις επάλξεις για ζητήματα του κράτους. Έτσι η Άμπιγκεϊλ καλύπτει αυτό το κενό στην καρδιά της Βασίλισσας Άννα και καταλήγει να γίνεται η πρώτη κυρία των τιμών στο Παλάτι, με την Σάρα να προσπαθεί να το ανατρέψει.

Δες την τώρα στο Netflix: