Για πρώτη φορά, από το 2015, η Disney δεν ήταν ο παγκόσμιος ηγέτης στο box office, με την Universal να την εκθρονίζει και να αναλαμβάνει τα ηνία του τιμονιού με τις υψηλότερες εισπράξεις του 2023. Αυτό συνέβη χάρη στην μεγάλη επιτυχία της ταινίας ‘Oppenheimer’, αλλά και τις ταινίες ‘The Super Mario Bros. Movie’ και ‘M3GAN’.

Όπως διαβάζουμε στο Variety, η Universal κατάφερε να κλείσει το έτος με 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σε πωλήσεις εισιτηρίων, και έχει κάθε λόγο να γιορτάζει αυτή τη νίκη. Αντ’αυτού, η Disney βρέθηκε στη δεύτερη θέση, καθώς οι 17 ταινίες που κυκλοφόρησε, ανάμεσά τους οι ‘Guardians of the Galaxy Vol. 3’, ‘Indiana Jones and the Dial of Destiny’ και ‘The Little Mermaid’, την έκαναν να κλείσει την χρονιά με 4,82 δισ. δολάρια παγκοσμίως. Το στούντιο δαπάνησε πολλά εκατομμύρια για τις παραγωγές αυτές, όπως και για το ‘The Marvels’ που δεν μεταφράστηκαν, όμως, σε εισπράξεις.

Επιπλέον, η Disney κυκλοφόρησε επτά λιγότερες ταινίες από την Universal, την προηγούμενη χρονιά, ενώ όπως εξήγησε, είχε τους περισσότερους τίτλους από οποιοδήποτε στούντιο στο Top 10. Όμως το αποτέλεσμα είναι πως δεν είχε μία από τις τρεις κορυφαίες ταινίες – αυτές ανήκουν στην Warner Bros. με την ‘Barbie’ που συγκέντρωσε 1,4 δισ. δολάρια, στην Universal με το ‘Super Mario Bros.’ με 1,3 δισ. δολάρια και το ‘Oppenheimer’ με 950 εκατ. δολάρια. 

Είναι, επίσης, η πρώτη φορά από το 2014 (με εξαίρεση το 2020 και το 2021 που είχαμε την πανδημία) που καμία από τις ταινίες της Disney δεν ξεπέρασε το σημείο αναφοράς του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Η Disney παραμένει πράγματι μια δυναμική παρουσία στο box office, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότερες ταινίες για το 2023 απέτυχαν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Για του λόγου το αληθές, ο μόνος ξεκάθαρος θρίαμβος της, ήταν το ‘Guardians of the Galaxy Vol. 3’ με 845 εκατ. δολάρια. Ακόμα και τα ριμέικ που είδαμε δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, γι’αυτο και το στούντιο παραχώρησε το στέμμα του box office στη Universal.

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλές από τις μέτριες νίκες της Disney, ακόμα και οι αποτυχίες, είναι επιτυχία για τους αντιπάλους της. Είναι το πρόβλημα που έχει το στούντιο με τις ακριβές παραγωγές, που αναφέραμε και παραπάνω. Συνήθως ο προϋπολογισμούς αγγίζει τα 200 ή ακόμα και τα 250 εκατ. δολάρια, επομένως το στούντιο θέτει υψηλούς φραγμούς στο κομμάτι της κερδοφορίας. Από την άλλη, η Universal άντεξε μερικές αστοχίες, αλλά καμία δεν ήταν τόσο επώδυνη. Για παράδειγμα, η κωμωδία «Ρένφιλντ» έφτασε τα 26 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, το «Book Club: The Next Chapter» δεν κατάφερε να συγκεντρώσει, επίσης, τα 30 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και το κινούμενο σχέδιο «Ruby Gillman, Teenage Kraken» είχε μόλις 45 εκατομμύρια δολάρια.

Ενώ η Universal και η Disney έδιναν τη μάχη τους για την κορυφή, η διαφορά που τις χώριζε με τα υπόλοιπα στούντιο ήταν μεγάλη. Η Warner Bros. κατέκτησε την τρίτη θέση με 3,84 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως – με κορυφαίες ταινίες τις ‘Barbie’, ‘The Nun II’ και ‘Wonka’. Η Sony και η Paramount δεν έχουν αναφέρει τα τελικά έσοδα για το 2023, αλλά κάθε στούντιο φέρεται να έφερε 2 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, ολοκληρώνοντας την πρώτη πεντάδα.