Ποτέ δεν είναι κακή στιγμή για λίγο horror – ένα «τσικ» περισσότερο ίσως τώρα που πλησιάζει το Halloween. Ένα θρίλερ για να κάνει πιο… thrilling τις βραδιές μας. Κι ευτυχώς το Netflix είναι «εδώ» για μας. Με πληθώρα επιλογών σε ταινίες και σειρές που θα μας κρατήσουν στην τσίτα.

Για να κάνουμε πιο εύκολα (διάβαζε: πιο τρομακτικά) τα πράγματα, ερχόμαστε να σας βοηθήσουμε στο «τι να δω» με 10 προτάσεις για σας που αγαπάτε αυτό το είδος. Πέντε ταινίες, πέντε σειρές. Για την ισορροπία.

Οι 5 καλύτερες σειρές τρόμου του Netflix αυτή τη στιγμή

The Haunting of the Hill House

Μάικ Φλάναγκαν. Ό,τι και να κάνει αυτός ο άνθρωπος είναι εγγύηση. Αυτές τις μέρες όλος ο κόσμος μιλάει για το The Fall of the House of Usher ως μία από τις καλύτερες σειρές του 2023.

Haunting on Bly Manor, Midnight Club είναι επίσης σούπερ επιλογές, όμως είναι γενικώς αποδεκτό πως το The Haunting of the Hill House (θα) είναι πάντα η βάση σύγκρισης στο CV του 45χρονου Αμερικανού σκηνοθέτη. Ο πήχης μπήκε ψηλά, πολύ ψηλά. Αριστούργημα του είδους.

Δεν υπάρχει στιγμή κοιλιάς σε μια σούπερ σφιχτοδεμένη και μεστή σειρά. Δεν σε αφήνει στιγμή σε ησυχία, δεν κάνεις διάλειμμα ούτε για τουαλέτα. Σαν το μικρό φαντασματάκι τριγυρνάς.

Kingdom

Έχουν βγει πολλές σειρές και ταινίες με ζόμπι. Καμία, νομίζουμε, δεν μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τούτο το διαμάντι από τη Νότια Κορέα. Το πάει σε άλλο επίπεδο, όπως μόνο θαρρούμε εκεί στην Ασία μπορούνε.

Δράμα εποχής, φαντασία και τρόμος στα καλύτερά τους. Οι 2 κύκλοι (πότε επιτέλους θα βγει ο 3ος; ) βλέπονται χωρίς να μπορείς να βγάλεις τα μάτια σου από την οθόνη. Ενώ το θέμα «αιμοδιψείς νεκροζώντανοι» είναι πολύ κοινό, το Kingdom βγάζει φρεσκάδα και διαφορετικότητα σε κάθε του πλάνο. Μια μοναδική ατμόσφαιρα, μια ξεχωριστή αφήγηση.

All Of Us Are Dead

Κι αν αγαπάτε το Korean Zombie στιλ, ρίξτε και ένα βλέφαρο στο All Of Us Are Dead. Ναι, ναι, ξέρουμε, είπαμε πως τίποτα δεν συγκρίνεται με το Kingdom.

Αλλά αμέσως μετά σε κλίμακα… ζομπολογίας είναι αυτή η σειρά. Την απολαμβάνεις στο απόλυτο, σε ενθουσιάζει παρά τα κλισέ του είδους, έχει αυτό το «κάτι»! Ο,τι πρέπει για Halloween.

Marianne

Feeling, θρησκευτικά στοιχεία και κλίμα είναι αυτά που σε κάνουν κυρίως να στριφογυρίζεις στην καρέκλα σου ενόσω παρακολουθείς, με αμείωτη ένταση, τούτη τη σειρά που μας έρχεται από τη Γαλλία. Από τις πιο τρομακτικές των τελευταίων ετών, δίχως αμφιβολία.

Το story, βάσει επίσημης σύνοψης, έχει ως εξής: «Επιστρέφοντας στη γενέτειρά της, μια διάσημη συγγραφέας ιστοριών τρόμου ανακαλύπτει ότι το εφιαλτικό πνεύμα των ονείρων της καταδυναστεύει τον πραγματικό κόσμο».

Το Netflix μας συμβουλεύει να τη δούμε με παρέα και να κλειδώσουμε την πόρτα. Netflix, σε ακούμε, εμείς πάντα σε ακούμε είτε είναι Halloween είτε όχι.

Ratched

Υπάρχει διχογνωμία για το Ratched. Άλλοι το λατρεύουν, άλλοι… λατρεύουν να το μισούν. Εμείς θα σας προτείνουμε, αν δεν το έχετε δει, να αποκτήσετε άποψη από πρώτο χέρι.

Ο Ράιαν Μέρφι (American Horror Story, Glee, Pose) ξέρει πολύ καλά τη δουλειά του και αυτή η σειρά εποχής, που εξερευνά τις συνθήκες στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αμερικής του 1947, είναι μια πραγματικά ανατριχιαστική (βασισμένο σε αληθινή) εμπειρία θέασης.

Αγωνία, σασπένς, δράμα, δράση, βία, ρομαντισμός και φυσικά, ανατροπές – τίποτα δεν λείπει.

Οι 5 καλύτερες ταινίες τρόμου του Netflix αυτή τη στιγμή

Ο Εξορκιστής

Δεν χρειάζονται συστάσεις για το πιο κλασικό horror φιλμ όλων των εποχών. Μόνο μια απαραίτητη επισήμανση: Το Netflix δεν θα το έχει για πολύ καιρό στην πλατφόρμα του. Ως τις 31/10, ανήμερα του Halloween, θα είναι εκεί για μας.

Ένα έχουμε να πούμε: Δεν χάνεται. Όσες φορές και να το δεις, φοβάσαι σαν την 1η φορά – ίσως και ακόμα περισσότερο. Μια θρυλική ταινία που βραβεύτηκε με 2 Όσκαρ και χαρακτηρίστηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Split

Ο σπουδαίος Νάιτ Σιάλαμαν σκηνοθετεί, ο Τζέιμς ΜακΑβόι δίνει ένα ερμηνευτικό ρεσιτάλ παίζοντας έναν φρενοβλαβή με 23 (!) διαφορετικές προσωπικότητες – spoiler έρχεται και η 24η

Η ακόμα πιτσιρίκα Άνια Τέιλορ-Τζόι δείχνει πόσο καλή θα γίνει, γενικώς τίποτα δεν περισσεύει σε αυτή τη θριλεράρα που συνδυάζει ό,τι χρειάζεται το είδος στις σωστές ποσότητες. Η ένταση διατηρείται αμείωτη ως το φινάλε.

A Quiet Place

Πόσο φρικιαστική μπορεί να είναι η σιωπή; Πώς η απουσία ήχου μπορεί να σε στοιχειώσει; Αυτή η ταινία είναι από την αρχή ως το τέλος μια πανίσχυρη εμπειρία.

Ο Τζον Κρασίνσκι σε διπλό ρόλο (ηθοποιός και σκηνοθέτης) μαζί με τη σύζυγό του, την σούπερ cool Έμιλι Μπλαντ μας προσφέρουν ένα από τα καλύτερα θρίλερ των τελευταίων ετών. Πρωτότυπο, διαφορετικό, ατμοσφαιρικό.

Άκρως υποβλητικό, εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη βωβή αφήγηση. Δεν θα είναι για πολύ καιρό ακόμα διαθέσιμο το A Quiet Place στο Netflix. Κατεβαίνει στις 6/11. Βάλτε τη σε λίστα προτεραιότητας. Μας λέτε «ευχαριστώ» αργότερα.

The Blair Witch Project

Είναι κομμάτι της ιστορίας του σινεμά. Με budget μόλις 60 χιλιάδων δολαρίων έπιασε 250 εκ. δολάρια στο παγκόσμιο box office. Ένα φαινόμενο για το οποίο όλοι συζητούσαν εκεί κοντά στο Millenium. Ένα από τα πλέον εμβληματικά θρίλερ που έχουν βγει ποτέ.

Το Blair Witch Project όρισε ένα ολόκληρο στιλ κινηματογραφικής αφήγησης, μέσω της ερασιτεχνικότητας (ας μας επιτραπεί η λέξη) των πλάνων. Πολλοί θεατές πίστεψαν πως όσα έβλεπαν ήταν αληθινά. Είναι μια σχολή που πηγαίνει πέρα από το θρίλερ. Το Halloween στο real τρόπον τινά life.

Gerald‘s Game

Ε, δεν θα μπορούσαμε να μην κλείσουμε με λίγο ακόμα Μάικ Φλάναγκαν – είμαστε φαν, φαίνεται μάλλον, ε; Πόσο μάλλον όταν εν προκειμένω αντλεί πρώτη ύλη από βιβλίο του μεγαλύτερου μάστορα του τρόμου παγκοσμίως, της Αυτού Εξοχότητας Στίβεν Κινγκ. Κανείς δεν πίστευε πως αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να μεταφερθεί στην οθόνη, αλλά να που όταν υπάρχει θέληση – και ταλέντο – υπάρχει και τρόπος.

Το Gerald’s Game έχει όλα όσα ζητάει κανείς από ένα θρίλερ. Κυρίως ένα φινάλε που σε αφήνει «παγωτό» και θα θυμάσαι για καιρό. Ένα αποπνικτικό έργο, ένα βαθιά εσωτερικό δράμα με μια φοβερή ερμηνεία από την υπέροχη Κάρλα Γκουτζίνο.

Πηγή: intronews.gr