Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας και θα αντικαταστήσει πολλές από τις θέσεις εργασίας μας. Σε κάποιες εταιρείες αυτό έχει γίνει ήδη. Κατά μία άποψη, οι μηχανές είναι κατάλληλες για να αναλάβουν αυτοματοποιημένες εργασίες και οι άνθρωποι θα παραμείνουν σημαντικοί στις δημιουργικές προσπάθειες. Αλλά. Πλέον, κάνουν και τέχνη. Σοβαρή τέχνη.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η τέχνη στην πιο ισχυρή της μορφή επικοινωνεί αφηρημένες ιδέες και συναισθήματα, η AI δεν χρειάζεται να κατανοεί ιδέες ή να βιώνει συναισθήματα για να παράγει ουσιαστικό και επιβλητικό έργο. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε όμως ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι και θα είναι όλο και περισσότερο ένα ισχυρό εργαλείο για τους καλλιτέχνες, παρά την κόντρα τους. Άλλωστε, οι ίδιοι την χρησιμοποιούν για να περάσουν την ώρα τους και να ποστάρουν στο Instagram να πάρουν καμία καρδούλα παραπάνω.

Σύμφωνα με το ChatGPT, «η τέχνη είναι ένα μέσο δημιουργικής έκφρασης που διεγείρει τις αισθήσεις, απασχολεί το μυαλό και εμπλουτίζει τις πολιτιστικές και πνευματικές μας εμπειρίες». Και ενώ αυτός μπορεί να είναι ο στόχος για διάφορα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούν έργα “τέχνης”, όταν κάτι πάει λάθος, τότε πάει πολύ λάθος. Για την ακρίβεια, έρχεται η καταστροφή και αυτή η καταστροφή, προκαλεί γέλιο.

Για χάρη της νέας εποχής και της νέας τέχνης που παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη, βρήκαμε στο διαδίκτυο μερικές από τις πιο ξεκαρδιστικές αποτυχίες της τεχνολογίας που έχουν δει ποτέ ανθρώπινα μάτια στις συσκευές που κρατάτε από το πρωί μέχρι το βράδυ στα χέρια σας.