Παδιά ΟΚ, όσο επικίνδυνη και αν μπορεί να γίνει μια έκρηξη ηφαιστείου, υπάρχει κάτι το μαγευτικό στην όλη εικόνα. Μη μας παρεξηγείτε, αλλά το βίντεο που ανακαλύψαμε στο Modern Met μας φάνηκε απόκοσμο αλλά εντυπωσιακό. Είναι σαν μια εικόνα από άλλο κόσμο. Φλεγόμενες ροές λάβας βγαίνουν από τον κρατήρα και όλο αυτό είναι κάπως συναρπαστικό. 

Ως ένα από τα πιο ενεργά (και διάσημα) ηφαίστεια στον κόσμο, το Κιλαουέα αποτελεί μια συνεχόμενη απειλή για τους κατοίκους της Χαβάης. Η USGS (Γεωλογικές Έρευνες Ηνωμένων Πολιτειών) προσφέρει συνεχόμενη ζωντανή ροή από το ηφαίστειο Κιλαουέα το οποίο εξερράγη στις αρχές του Ιουνίου. 

Με μακρά ιστορία δραστηριότητας, το Κιλαουέα εξερράγη στις 7 Ιουνίου. Μέχρι το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι αρχικές ροές λάβας ήταν μεταξύ 13 και 30 πόδια ψηλές και κάλυψαν περίπου 370 στρέμματα του πυθμένα του κρατήρα. Αυτό ώθησε το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης (HVO) να αναβαθμίσει το επίπεδο συναγερμού του ηφαιστείου σε κόκκινο. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, υποδεικνύει πιθανότητα αρκετών κινδύνων. 

Το ηφαιστειακό νέφος που βγαίνει από τον κρατήρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας για τους ανθρώπους και τα ζώα, καθώς και ζημιές στις καλλιέργειες. Από τις 12 Ιουνίου, το επίπεδο συναγερμού έχει μειωθεί, σε πορτοκαλί. Λιγότεροι κίνδυνοι με λίγα λόγια. 

Στα καλά νέα, η έκρηξη περιορίζεται στον κρατήρα μέσα στην καλντέρα του Κιλαουέα, και δεν αποτελεί άμεση απειλή για τις κατοικημένες περιοχές. Αυτό έχει εμπνεύσει πολλούς τυχοδιώκρες να συρρέουν στην περιοχή για να θαυμάσουν το φαινόμενο. Θεωρείται κάτι σαν ιερό συμβάν από τον ιθαγενή πολιτισμό της Χαβάης, γεγονός που σημαίνει πως όποιος επισκέπτεται το σημείο θα πρέπει να δείχνει απόλυτο σεβασμό. 

Για όσους ελπίζουν να παρακολουθήσουν την έκρηξη να εκτυλίσσεται όσο αράζουν στον καναπέ τους και δεν βρίσκουν τίποτα ενδιαφέρον στο Netflix, το  Kīlauea Volcano Live Stream προσφέρει μερικά συναρπαστικά πλάνα, τα οποία γίνονται ακόμα συναρπαστικότερα πολύ νωρίς το πρωί, με την ανατολή του ήλιου και αργά το απόγευμα, προς το σούρουπο. Αφήνουμε ένα link εδώ, έτσι για να υπάρχει. 

Οι εικόνες, πάντως, είναι απόκοσμες: