Αν ονειρευτήκατε ποτέ να αφήσετε τα πάντα και να ανακαλύψετε ξανά τη ζωή σας σε ένα απομακρυσμένο νησί, τώρα ίσως είναι η ευκαιρία σας. Η Ιρλανδία έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα το οποίο θα παρέχει γενναιόδωρα κίνητρα και μετρητά σε άτομα που επιλέγουν να μετακομίσουν σε μία από τις υπεράκτιες κοινότητες της χώρας.

Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της πολιτικής της χώρας “Our Living Islands”, μέσω της οποίας η ιρλανδική κυβέρνηση στοχεύει να ενισχύσει τον πληθυσμό των νησιών της Ιρλανδίας. “Ο στόχος αυτής της πολιτικής είναι να διασφαλίσει ότι βιώσιμες, ζωντανές κοινότητες μπορούν να συνεχίσουν να ζουν – και να ευδοκιμούν – στα υπεράκτια νησιά για πολλά χρόνια ακόμα”, λέει η κυβέρνηση. Ακούγεται σαν η ΠΙΟ ιδανική απόδραση, αλλά υπάρχουν μερικές προϋποθέσεις που πρέπει να γνωρίζετε.

Τι χρειάζεται να ξέρετε;

Το πρόγραμμα “Our Living Islands” βοηθά τις κοινότητες σε 30 νησιά που δεν συνδέονται με την ηπειρωτική χώρα με γέφυρες. Ως μέρος του έργου, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας θα πληρώσει πάνω από 80.000 ευρώ σε νέους κατοίκους υπεράκτιων κοινοτήτων. Ωστόσο, δεν πρόκειται να μετακομίσετε σε ένα άνετο εξοχικό σπίτι στο νησί και να δείτε μια τραπεζική κατάθεση την επόμενη μέρα. Οι υποψήφιοι κάτοικοι πρέπει να αγοράσουν και να κατέχουν ακίνητο σε ένα από τα νησιά. Το κτίριο πρέπει να έχει κατασκευαστεί πριν από το 1993 και να είναι κενό για τουλάχιστον δύο χρόνια.Υπάρχουν επίσης κανόνες σχετικά με τη χρήση των μετρητών μόλις χορηγηθούν. Τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οικοδομικές εργασίες, όπως τοποθέτηση μόνωσης, δομικές βελτιώσεις και αναδόμηση.Οι επιχορηγήσεις “Our Living Islands” είναι μια επέκταση ενός συστήματος που ήδη εφαρμόζεται στην ηπειρωτική Ιρλανδία που ονομάζεται “Croí Cónaithe”.

Αρκετές άλλες κοινότητες σε όλη την Ευρώπη έχουν ξεκινήσει προγράμματα για να προσελκύσουν νέους κατοίκους. Στην Ιταλία και την Ισπανία ειδικότερα, οι αγροτικές πόλεις και χωριά χρησιμοποιούν κίνητρα σε μετρητά για να ενισχύσουν τον πληθυσμό τους που μειώνεται. Η κατάλευκη πόλη Presicce-Acquarica στη νότια ιταλική περιοχή της Απουλίας θα πληρώσει τους νέους κατοίκους έως και 30.000 ευρώ για να κάνουν τη μετακόμιση.