«Λέμε να πάμε Βουκουρέστι», ήταν η δήλωση του φίλου μας σε έναν απογευματινό καφέ που είχαμε βρεθεί όλοι μαζί. Ένας προορισμός που σε βάζει αρχικά σε σκέψεις για το αν θέλεις να πας (έχεις άλλες πόλεις σε προτεραιότητα), αλλά τελικά η ανάγκη για ταξίδι σε συνδυασμό με τα οικονομικά εισιτήρια, κερδίζουν κατά κράτος. Χωρίς να έχει ξημερώσει ακόμα -η μοναδική φορά που δεν μας νοιάζει να χτυπάει το ξυπνητήρι από τις 4 το πρωί-, πήραμε βαλίτσες, φορέσαμε τα ζεστά μας, ήπιαμε τις απαραίτητες τζούρες ζεστού καφέ και ετοιμαστήκαμε ψυχολογικά (εγώ δηλαδή) για να μπούμε στο αεροπλάνο. 

Το Βουκουρέστι μας καλώς όρισε με βροχή, σε αντίθεση με τον αποχαιρετισμό της Αθήνας που ο ήλιος έλαμπε. Το αεροδρόμιο ήταν γεμάτο από κόσμο. Πολύ κόσμο. Πήραμε το τρένο για να φτάσουμε στο ξενοδοχείο -με κάποια δυσκολία μιας και οι άνθρωποι εκεί δεν γνώριζαν αγγλικά, αλλά ο κόσμος όταν θέλει να συνεννοηθεί θα βρει τον τρόπο-, χαζεύοντας ως σωστοί τουρίστες έξω από τα παράθυρα. Το θέαμα ήταν κάπως απόκοσμο. Οι αναφορές στο κομμουνιστικό καθεστώς του Νικολάε Τσαουσέσκου που διήρκησε μέχρι το 1989, ήταν εμφανείς. Ένιωθες σαν να είσαι σε κάποιο δυστοπικό μέρος, όπου οι άνθρωποι το είχαν παρατήσει για χρόνια. 

Φτάνοντας στην στάση μας, με τις ψιχάλες να πέφτουν στο πρόσωπό μας, αλλά χωρίς να μας ενοχλούν (στα ταξίδια δεν μας ενοχλούν για κάποιο λόγο), φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας. Ένα υπέροχο ξενοδοχείο στην παλιά πόλη του Βουκουρεστίου, όπου τα κτίρια εξακολουθούσαν να έχουν το παλιό στοιχείο. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα όμως για μια νέα εποχή στο Βουκουρέστι ή όπως το αποκαλούν «το Παρίσι» της Ανατολικής Ευρώπης. Διαθέτει πλέον μοντέρνα στοιχεία, με όμορφη αρχιτεκτονική που τη ζήλευες. Όλοι οι δρόμοι είναι προσεγμένοι και καθαροί. Δεν έβλεπες ούτε ένα μικρό σκουπίδι κάτω.

Το Βουκουρέστι ήταν υπέρ του δεόντως ένα ωραίο ταξίδι, με πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να κάνεις και να δεις. Δεν είναι τυχαίο που έχει ζήτηση τα τελευταία χρόνια. Αν λοιπόν σε ενδιαφέρει να προγραμματίσεις ένα ταξίδι οικονομικό, τότε σου δίνω 5 λόγους που πρέπει αυτή η πόλη να μπει στη λίστα σου.

Για το διάσημο βιβλιοπωλείο Cărturești Carusel

Το Cărturești Carusel είναι ένα καλαίσθητο βιβλιοπωλείο που στεγάζεται σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα. Βρίσκεται στην παλιά πόλη του Βουκουρεστίου και είναι must-visit. Είναι πολύ γνωστό, καθώς είναι εμπλουτισμένο με 10.000 βιβλία, ενώ στον τελευταίο όροφο διαθέτει και καφέ. Μπαίνοντας μέσα, χάνεσαι. Δεν ξέρεις που να στραφείς, οπότε το παίρνεις από την αρχή. Σίγουρα μια ώρα θα την ξοδέψεις εκεί (και παραπάνω αν είσαι λάτρης των βιβλίων). 

Για την Αψίδα του Θριάμβου

Πρόκειται για αντίγραφο της Αψίδας του Θριάμβου στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι. Κατασκευάστηκε το 1878, στην οδό Kiseleff, στο βόρειο τμήμα του Βουκουρεστίου, όταν η Ρουμανία κέρδισε την ανεξαρτησία της. Κατασκευάστηκε εκ νέου το 1922, μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο αντικαστάθηκε το 1936, από τον Πέτρε Αντονέσκου, και είναι πλέον αυτή που δεσπόζει σήμερα. 

Για το Therme Bucuresti

Πάρα πολύς κόσμος στα Βαλκάνια, πηγαίνει ακόμα και για δύο ημέρες στο Βουκουρέστι, μόνο και μόνο για να επισκεφθεί τα θερμά λουτρά στο Therme Bucuresti. Ένας πλήρως οργανωμένος χώρος, ο οποίος δίνει συγκεκριμένα πακέτα. Στο εσωτερικό υπάρχουν 9 πισίνες, 6 σάουνες και νεροτσουλήθρες, ωστόσο η καλύτερη όλων είναι η εξωτερική πισίνα. Επιπλέον, εντός της κύριας πισίνας, λειτουργεί και το μπαρ, επομένως μπορείς να πιεις το κοκτέιλ σου ενώ βρίσκεται στα ζεστά νερά.  Τα πράγματα προφανώς τα αφήνεις σε lockers, ωστόσο θα χρειαστεί να έχεις μαζί σου πετσέτα. Μπορείς να δανειστείς κι εκεί, αλλά η τιμή ανεβαίνει. Να έχει στο νου σου μόνο ότι οι εργαζόμενοι εκεί είναι αρκετά αυστηροί και παρακολουθούν τα πάντα. Just saying.

Για το Κοινοβούλιο

Ή όπως είναι περισσότερο γνωστό «το Παλάτι του Λαού». Το Κοινοβούλιο τους είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο να σημειωθεί, και αρκετά επιβλητικό. Η ξενάγηση στο κτίριο που εγκαινίασε ο Νικολάε Τσαουσέσκου, με χιλιάδες εργάτες να εργάζονται για την κατασκευή του (όλοι από την Ρουμανία όπως απάντησε η ξεναγός σε ερώτηση ενός κυρίου), διαρκεί περίπου μία ώρα. Είναι από τα διάσημα αξιοθέατα στο Βουκουρέστι και αξίζει να το περπατήσεις. Αρκεί να μην μπερδέψεις την είσοδο και τρέχεις κάτι μέτρα μετά, όπως εμείς. 

Για το Excalibur

Δεν θα κλείσω με ένα ακόμη αξιοθέατο, αλλά με το καλύτερο εστιατόριο που υπάρχει στο Βουκουρέστι, το Excalibur. Είναι θεματικό καθώς παραπέμπει στην εποχή του Βασιλιά Αρθούρου, επομένως όλα μέσα είναι δομημένα με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να νιώθεις στον μεσαίωνα. Μεγάλα ξύλινα τραπέζια και καρέκλες, χαμηλός φωτισμός και ξύλα που καίγονται στο τζάκι να ακούγονται στα ηχεία. Το φαγητό δε, το τρως με τα χέρια, πράγμα που δεν είναι καθόλου ενοχλητικό, ενώ η τεράστια πιατέλα που είναι εντελώς value for money, θέλει πραγματική μάχη για να την τελειώσεις. 

Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτοί οι λόγοι. Το Βουκουρέστι έχει πολύ ωραία café, όπως αυτό που είναι αφιερωμένο στον Van Gogh, έχει ωραίους δρόμους για περπάτημα, έχει τρομερά κάστρα, όπως το Peleș (μένεις με το στόμα ανοιχτό), το εξίσου υπέροχο Brasov που έχει και την πινακίδα στην κορυφή σαν αυτή του Χόλιγουντ, το κάστρο του Κόμη Δράκουλα που το γυρνάς χωρίς ξεναγό αλλά και εξαιρετικά εστιατόρια που το ζεις, όπως το Caru’ cu bere, που έχει και χορευτές. Εδώ να σημειωθεί πως οι χορευτές αφού κάνουν το πρόγραμμα τους, μετά σηκώνουν τον κόσμο και χορεύουν όλοι μαζί.