Κέα ή Τζια, όπως και να αποκαλείς το κοντινότερο στην Αθήνα κυκλαδονήσι (μία ώρα με πλοίο από το Λαύριο), το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να το επισκεφτείς. Είναι οι υπέροχες παραλίες του που συνδυάζουν το παραδοσιακό κυκλαδίτικο στοιχείο (ξερά βουνά στο πιο ψηλό σημείο) με την έντονη βλάστηση (πιο χαμηλά, κοντά στη θάλασσα), οι «κρυφές» ακτές με τα γαλαζοπράσινα νερά, τις οποίες προσεγγίζεις μόνο μόνο με σκάφος (δεν είναι τυχαίο που πολλοί Αθηναίοι και όχι μόνο προτιμούν να νοικιάζουν από Αθήνα ένα σκάφος και να ταξιδεύουν με αυτό έως το νησί προκειμένου να δένουν στις πιο δυσπρόσιτες παραλίες) και τα γραφικά στενάκια που σε ταξιδεύουν.

Αγαπημένος προορισμός ακόμα και για μονοήμερη, η Κέα (παλαιότερα την έλεγαν Υδρούσα) μπορεί να σε κάνει να περάσεις καλά ακόμα και μέσα σε «10 ώρες», γι’ αυτό σου παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες παραλίες για να κάνεις την βουτιά σου, ταβερνάκια για καλό φαγητό και μέρη για να φας το γλυκό σου!

Που θα κολυμπήσεις στην Κέα

Οι παραλίες στην Κέα φημίζονται για τα κρυστάλλινα νερά τους και το μοναδικό συνδυασμό του κυκλαδίτικου τοπίου με τα καταπράσινα φυτά. Αν βρεθείς στο νησί αξίζει να κάνεις την βουτιά σου σε μία από τις παραλίες και να απολαύσεις τα νερά και την υπέροχη θέα.

Παραλία Κούνδουρος

Μετά από μία διαδρομή με αρκετές στροφές αλλά ωραία θέα, καταλήγεις σε μία από τις ομορφότερες και δημοφιλέστερες παραλίες της Κέας.

Η παραλία Κούνδουρος, η οποία μάλιστα τα τελευταία χρόνια βραβεύεται αδιαλείπτως με Γαλάζια Σημαία, ξεχωρίζει για τα πεντακάθαρα νερά της, τα οποία σε προκαλούν να κάνεις τα πιο εντυπωσιακά σου μακροβούτια ή ακόμα και snorkelling αν έχεις μαζί σου μάσκα, πέδιλα και αναπνευστήρα.

Το τοπίο είναι μαγικό, με τους ανεμόμυλους που στέκουν λευκοί και εντυπωσιακοί στους γύρω λόφους.

Οι μεγάλοι βράχοι τριγύρω δημιουργούν μικρούς φυσικούς κολπίσκους, τους οποίους μπορείς να ανακαλύψεις περπατώντας τριγύρω και να απλώσεις την πετσέτα σου στο σημείο που σου αρέσει περισσότερο.

Στον Κούνδουρο θα συναντήσεις και το all day beach bar «Porto Koundouros», το οποίο συνδυάζει την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αισθητική με Tiki πινελιές, για να αράξεις σε κάποια από τις ξαπλώστρες του, να δοκιμάσεις κάποιο από τα smoothies τους ή τα cocktails τους και να φας κάποιο από τα snacks ή τα πρωινά με την εντυπωσιακή εμφάνιση σε περίπτωση που πεινάσεις.

Και αν θέλεις να απολαύσεις την εμπειρία της κατάδυσης, να κάνεις snorkeling ή κάποιο άλλο θαλάσσιο σπορ, μπορείς να πας στο Κουνδουράκι, που απέχει δέκα λεπτά με τα πόδια από την κεντρική παραλία.

Παραλία Γιαλισκάρι

Η πιο κοντινή παραλία στην Κορησσία, το λιμάνι της Κέας, είναι η Γιαλισκάρι, στην οποία μπορείς να φτάσεις ακόμα και με τα πόδια, αφού βρίσκεται μόλις 1 χιλιόμετρο μακριά.

Αν κοιτάξεις από ψηλά τη θάλασσα με τα πεντακάθαρα νερά που καταλήγουν στην χρυσή αμμουδιά και το μικρό δάσος από πίσω με τα πανύψηλα αλμυρίκια και τους ευκαλύπτους, που δημιουργούν φυσική σκιά, θα συνειδητοποιήσεις γιατί αξίζει να κάνεις εκεί τη βουτιά σου.

Αν θέλεις να απλώσεις την πετσέτα σου και να διαβάσεις το βιβλίο σου κάτω από τα δέντρα, θα επιλέξεις την δεξιά πλευρά της παραλίας, ενώ εάν θέλεις να απολαύσεις το ρόφημα σου αράζοντας σε μία ξαπλώστρα, τότε η αριστερή πλευρά είναι για εσένα. Εκεί θα βρεις το «EORA Seaside Escape & Restaurant», το οποίο προσφέρει καφέ, αναψυκτικό, ποτό και φαγητό.

Παραλία Οτζιάς

Κατά την αρχαιότητα λειτουργούσε ως λιμάνι φόρτωσης μίλτου, ενός πολύτιμου μεταλλεύματος που υπήρχε σε αφθονία στην περιοχή και χρησιμοποιούνταν, κυρίως σε εργαστήρια της Αθήνας, για τη δημιουργία των ερυθρόμορφων αγγείων. Ο λόγος για την Παραλίας Οτζιάς.

Στο εσωτερικό του κόλπου η παραλία αυτή δεσπόζει με τα καταγάλανα νερά της και αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Κέας.

Αν βρεθείς στο σημείο θα σου πρότεινα να επισκεφτείς και τα γραφικά εκκλησάκια του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Σώστη και να ατενίσεις την θέα από τον προαύλιο χώρο τους. Ααα και σημείωσε ότι κάθε χρόνο στις 7 Σεπτέμβρη οργανώνεται πανηγύρι στον Άγιο Σώζοντα. Αν σου αρέσουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις μπορείς να επιλέξεις την ημερομηνία αυτή για επίσκεψη στο σημείο.

Επιπλέον, ο Οτζίας είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού και είναι ιδανική είτε για εσένα που θέλεις να απλωθείς σε μια ανοργάνωτη ακτή (υπάρχει πολύς χώρος ελεύθερος) είτε για εσένα που η βουτιά στη θάλασσα συνδυάζεται με την οργάνωση του beach bar. Στο «Ammos Beach Bar Cafe Kea», μπορείς να βρεις καφέδες, αναψυκτικά και snacks.

Πού θα φας στην Κέα

Έκανες τη βουτιά σου, έμπλεξες τα πόδια σου στην άμμο, άραξες κάτω από κάποιο δέντρο ακούγοντας μουσική ή διαβάζοντας το βιβλίο σου και τώρα ήρθε η στιγμή που το στομάχι άρχισε να παραπονιέται; Ήρθε η ώρα του φαγητού και η Κέα, έχει αρκετά όμορφα μαγαζιά στα οποία θα βρεις νόστιμα πιάτα.

Το Στέκι του Στρογγύλη

Αν θέλεις να απολαύσεις μία από τις ομορφότερες θέες στο νησί, μπορείς να επισκεφτείς το «Στέκι του Στρογγύλη», μία παραδοσιακή ταβέρνα που λειτουργεί στην Κορρησιά από το 2005.

Η ψυχή σου ευφραίνεται ατενίζοντας τον κόλπο του Αγίου Νικολάου και η όρεξη σου ανοίγει από τις μυρωδιές που ξεπηδούν από την κουζίνα.

Φρέσκα ψάρια που έρχονται στο μαγαζί από τα καΐκια των ντόπιων και μαγειρευτά τόσο νόστιμα όσο αυτά που κάνουν οι μαμάδες μας.

Στις σπεσιαλιτέ τους η γαριδομακαρονάδα, που φέρνει τα αρώματα της θάλασσας στο πιάτο σου και το λεμονάτο αρνί. Στην υγεία σου μπορείς να πιεις και κρασί Τυρνάβου για να συμπληρώσεις ευχάριστα το γεύμα σου.

Το Στέκι

Ανάμεσα στα γραφικά στενάκια της χώρας, στον Άγιο Σπυρίδωνα δίπλα, θα βρεις το «Στέκι», μία οικογενειακή ταβέρνα με κυκλαδίτικη αισθητική, θέα στο νησί και γεύσεις από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα.

Στις σπεσιαλιτέ του θα βρεις το κουνέλι μπύρας, με ωραία αρώματα και καλοψημένο και το λεμονάτο κατσικάκι, που λιώνει στο στόμα, μαγειρεμένα με ντόπια υλικά.

Και επειδή κάθε τόπος έχεις τις γεύσεις του και η δοκιμή νέων πιάτων είναι γνωριμία με νέους κόσμους, αξίζει να δοκιμάσεις το παραδοσιακό λουκάνικο και τον πασπαλά (χυλός από σταρένιο αλεύρι, λάδι και νερό) με ντομάτα και αυγά.

ΚΑΛΟΦΑΓΑΔΩΝ

Άκου τώρα σκηνικό. Στην κεντρική πλατεία του παραδοσιακού οικισμού της Ιουλίδας και δίπλα στο νεοκλασικό κτήριο του Δημαρχείου, στήνονται τα τραπεζάκια των «Καλοφαγάδων», της ταβέρνας του κ. Γιάννη που από το 1996 αποτελεί στέκι για όσους θέλουν να δοκιμάσουν νόστιμα κρέατα και τοπικές λιχουδιές.

Η θέα; Μοναδική! Θα το διαπιστώσεις από το πρώτο λεπτό που θα αντικρίσεις τα παραδοσιακά σπίτια, τα βουνά και τα δέντρα.

Φημίζεται για το κοντοσούβλι του, το οποίο μπορείς να απολαύσεις κάτω από μία ακακία, ενώ στις σπεσιαλιτέ τους είναι και ο κόκορας κρασάτος και το λεμονάτο κατσικάκι. Σκέτο λουκούμι.

Το τραπέζι μπορεί να ολοκληρωθεί με λόζα, το φημισμένο κυκλαδίτικο αλλαντικό και Μαυρούδι, το ντόπιο μπρούσκο κρασί παραγωγής τους.

Για γλυκό στην Κέα

Λίγο πριν το πλοίο αναχωρήσει για Πειραιά και χρειαστεί να πεις «αντίο» στο όμορφο νησί, ένα γλυκάκι μπορεί να ολοκληρώσει την εμπειρία σου!

Tυράκειον

Αυθεντικό παγωτό με φρέσκο γάλα από μία οικογενειακή φάρμα στη Τζία! Τόσο ποιοτικό παγωτό θα φας στο «Τυράκειον».

Τα αδέρφια Μυκονιάτη φτιάχνουν μια ποικιλία από κλασικές και πρωτότυπες γεύσεις, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν το παγωτό ρυζόγαλο, το φραγκόσυκο και η αρμπαρόριζα.

Στο ψυγείο τους θα βρεις και πεντανόστιμα αγαπημένα γλυκά όπως είναι το προφιτερόλ και το εκμέκ.

Το Πανόραμα

Σε έναν παραδοσιακό χώρο ανάμεσα στα στενά του νησιού και με υπέροχη θέα από ταράτσα, μπορείς να απολαύσεις υπέροχα γλυκά του ταψιού, από πορτοκαλόπιτα και λεμονόπιτα μέχρι μηλόπιτα και ραβανί.

Στο «Πανόραμα» θα βρεις εκτός από νόστιμα γλυκά και ελληνικό καφέ στη χόβολη.