Μία παραλία που κάποτε αποτελούσε «καταφύγιο» για τα ερωτευμένα ζευγαράκια, έχει αναδείξει τον Πόρο σε δημοφιλή προορισμό τα τελευταία χρόνια. Τα «δελφίνια», που αράζουν στο λιμάνι του Πειραιά, μέχρι να γεμίσουν με τα χαρούμενα πρόσωπα των ανθρώπων, χρειάζονται μόλις μία ώρα για να φτάσουν στο νησί, το οποίο υπόσχεται βόλτες ανάμεσα σε νεοκλασικά σπίτια, φαγητό σε ταβερνάκια και βουτιές σε παραλίες με μοναδική φυσική ομορφιά.

Ο Πόρος είναι ένας κοντινός στην Αθήνα προορισμός, ακόμα και αν διαλέξεις να ταξιδέψεις με το συμβατικό πλοίο (που χρειάζεται περίπου δυόμιση ώρες) και ενδείκνυται για μονοήμερη εκδρομή, γι’ αυτό σου παρουσιάζουμε ενδιαφέρουσες προτάσεις για να βάλεις στο πρόγραμμα όλα όσα θέλεις να κάνεις μέσα σε «10 ώρες στο νησί».

Που θα κολυμπήσεις στον Πόρο

Οι περισσότερες παραλίες του Πόρου ξεχωρίζουν για τα ήρεμα, κρυστάλλινα νερά τους και τα πεύκα που σχεδόν αγγίζουν τη θάλασσα, δημιουργώντας πολλά σημεία με φυσική σκιά.

Παραλία το Λιμανάκι της Αγάπης

Το Λιμανάκι της Αγάπης, στο οποίο την εποχή του 1950, έβρισκαν καταφύγιο τα ζευγαράκια που δεν μπορούσαν να εκδηλώσουν τον έρωτα τους φανερά (τα πυκνά δέντρα και ο δύσβατος τότε δρόμος την έκανε ιδανικό μέρος για κρυψώνα), σήμερα θεωρείται μία από τις πιο διάσημες παραλίες του Πόρου.

Τα πεύκα που αγκαλιάζουν τη θάλασσα, τα γαλαζοπράσινα νερά και η θέα στο γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται στο τέλος της παραλίας, κάνουν το μέρος να μοιάζει με επίγειο παράδεισο.

Στην παραλία θα συναντήσεις και το «Love Bay Beach Bar», εάν θέλεις να απλώσεις την πετσέτα σου σε μια ξαπλώστρα και να απολαύσεις τον καφέ σου, φρέσκο χυμό, μπύρα ή snack.

Και αν θέλεις να νιώσεις τη μαγεία του μέρους να κατακλύζει το είναι σου, μπορείς να νοικιάσεις ένα κανό, να πλεύσεις πάνω στα κρυστάλλινα νερά και να απολαύσεις την θέα από κάθε οπτική γωνία.

Στο Λιμανάκι της Αγάπης μπορείς να φτάσεις είτε με όχημα είτε με βαρκούλες που ξεκινάνε από το παλιό λιμάνι του Πόρου στο Νεώριο, ενώ αν σου αρέσει το περπάτημα μέσα σε 40 λεπτά από την χώρα του νησιού μπορείς να φτάσεις στην παραλία (στα συν η μαγευτική διαδρομή).

Παραλία Μοναστήρι

Μία όμορφη, μικρή ακτή κρυμμένη μέσα στο πράσινο και γεμάτη βότσαλα, που δανείζεται το όνομα της από το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά

και θρησκευτικά μνημεία του νησιού, που λειτουργεί από το 1720, είναι το ιδανικό σημείο για να απολαύσεις το μπάνιο σου σε ένα σκηνικό που θυμίζει παράδεισο.

Κάτω από τα πεύκα μπορείς να βρεις μια σκιά να απλώσεις την πετσέτα σου, αλλά αν θέλεις να αράξεις σε ξαπλώστρα τότε το «Monastiri beach bar» έχει φροντίσει γ’ αυτό. Από την καντίνα του μπορείς να προμηθευτείς νερό, καφέ, αναψυκτικό ή κάτι πρόχειρο για να τσιμπήσεις.

Παραλία Ασκέλι

Αν θέλεις να βουτήξεις στα νερά της πιο μεγάλης και δημοφιλούς παραλίας του νησιού, τότε η παραλία Ασκέλι, είναι αυτό που ψάχνεις.

Κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου γεμάτου με πεύκα, προσφέρει μοναδική θέα. Ξεχωρίζει για την απαλή άμμο που μπλέκεται ευχάριστα ανάμεσα στα δάχτυλα σου και τους ευκαλύπτους που δημιουργούν φυσική σκιά και ένα ειδυλλιακό τοπίο.

Η διασκέδαση στο Ασκέλι, μπορεί να βαρέσει κόκκινο μιας και διαθέτει από γήπεδο beach volley μέχρι εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ, παιχνίδια που κάνουν τον χρόνο να περνάει σε νεράκι (στιγμές ανεμελιάς που μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη).

Κατά μήκος της ακτογραμμής θα συναντήσεις μαγαζιά ή ξενοδοχεία που απλώνουν τις ξαπλώστρες τους και προσφέρουν καφέ, κρασί, αναψυκτικό και snacks, όπως είναι το «Εστιατόριο Ασκέλι», που δημιούργησε το δικό του Beach Bar το 2014.

Παραλία Μικρό Νεώριο

Το Μικρό Νεώριο, είναι μια μικρή, αμμουδερή παραλία που χάρη στα πεύκα, τα οποία φτάνουν σχεδόν να αγγίξουν τα γαλαζοπράσινα νερά, μοιάζει με παράδεισο.

Μακροβούτια σε πεντακάθαρα νερά υπό τη θέα ενός κατάφυτου τοπίου που δημιουργούν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποια μακρινή εξωτική παραλία.

Το «Mikro Neorio Bay Beach Bar», απλώνει διαδοχικά τις ξαπλώστρες της στην πλαζ και προσφέρει καφέ, αναψυκτικά και snacks.

Που θα φας στον Πόρο

Αλμύρα, ήλιος και θάλασσα ανοίγουν την όρεξη και σε οδηγούν χωρίς πολύ σκέψη σε κάποιο ταβερνάκι για να απολαύσεις νόστιμο φαγητό και παραδοσιακές λιχουδιές.

Poseidon Restaurant

Έχεις δοκιμάσεις τυρί σαγανάκι αρωματισμένο με ούζο, σαλάτα με καβούρι, μαριναρισμένες γαρίδες, μαριναρισμένο χέλι, πολύχρωμα ντοματίνια και σάλτσα πορτοκαλιού και φρέσκο αχινό με πράσινο λάδι, λεμόνι και βρώσιμα άνθη; Στο «Poseidon Restaurant», στον Πόρο θα τα δοκιμάσεις και θα νιώσεις όλα τα αρώματα της Ελλάδας με μία και μόνο μπουκιά.

Με ιστορία από το 1997, μετρά χιλιάδες θετικές κρητικές για το φαγητό του και τα φρέσκα ψάρια που έρχονται στην κουζίνα τους απευθείας από τα δικά τους ψαροκάικα.

Το 2021 ανακαινίστηκε και προστέθηκαν στον χώρο ενδιαφέρουσες boho chic πινελιές, δίνοντας σου έναν ακόμα λόγο να το επισκεφτείς, ενώ η θέα στη θάλασσα κάνει το σημείο διαχρονικά αγαπημένο.

Α! και αν είσαι τυχερός μπορεί να πετύχεις και κάποιο από τα live τους και να τρως με τη συνοδεία ωραίας μουσικής.

Garden Taverna

Αν το σκηνικό στο μυαλό σου έχει στηθεί ως εξής: ψάρι στα κάρβουνα, θέα στο νησί και τσιπουράκι στην αυλή, τότε το «Garden Taverna» είναι ιδανικό!

Μέσα στα γραφικά σοκάκια του Πόρου, μία αυλή περιτριγυρισμένη από ασβεστωμένα τοιχάκια και καταπράσινα δέντρα στήνει τα τραπεζάκια της, προσφέροντας μοναδική θέα στο λιμάνι του νησιού.

Στο μενού θα βρεις ελληνικές παραδοσιακές συνταγές και μαμαδίστικο φαγητό που είναι εγγυημένα νόστιμο. Ξεχωρίζουν η μακαρονάδα με θαλασσινά, ο μουσακάς και τα σουτζουκάκια, ενώ τα θετικά σχόλια όσων έχουν δοκιμάσεις τους κολοκυθοκεφτέδες σε πείθουν να τους δοκιμάσεις.

Dimitris Family Tavern

Από το 1980 μέχρι και σήμερα η παραδοσιακή χασαποταβέρνα «Dimitris Family Tavern», φημίζεται για τα φρέσκα κρέατα (που προέρχονται από το χασάπικο τους) και ψήνονται στα κάρβουνα. Κάθε μπουκιά είναι λουκούμι.

Από παϊδάκια χοιρινά και σουβλάκι κοτόπουλο μέχρι διπλό κόντρα φιλέτο μοσχάρι, στην ταβέρνα αυτή θα βρεις όλων των ειδών τα κρέατα. Γι’ αυτό αν είσαι αναποφάσιστος μπορείς είτε να επιλέξεις μία ποικιλία κρεατικών είτε να βάλεις όλα τα πιάτα στη μέση και να τα μοιραστείς με την παρέα.

Apagio Taverna

Με τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα, στην όμορφη γειτονιά των ψαράδων στην Πούντα και με θέα στο κανάλι, από το 2000 μέχρι και σήμερα η ταβέρνα «Apagio», του κ. Σπύρου Παπαδόπουλου, την οποία πλέον διαχειρίζεται με τα παιδιά του, φημίζεται για το ποιοτικό ελληνικό παραδοσιακό φαγητό της.

Για να καταλάβεις χρησιμοποιούν για τα πιάτα τους λαχανικά από τοπικούς μικροπαραγωγούς, φρέσκα ψάρια από το Αιγαίο και τον Σαρωνικό Κόλπο, βιολογικές ελιές από την περιοχή της Τροιζηνίας και κάππαρη, κρίταμο και ρίγανη που συλλέγονται στην περιοχή των Μεθάνων.

Στις σπεσιαλιτέ τους η μελοτυρόπιτα με συνταγή της μητέρας τους, χειροποίητα ντολμαδάκια, το ψητό χταπόδι και οι γαρίδες σαγανάκι.

Που θα φας γλυκό στον Πόρο

Μετά το φαγητό και πριν αναχωρήσει το πλοίο με κατεύθυνση πίσω στο λιμάνι του Πειραιά, αξίζει να δοκιμάσεις γλυκό σε κάποιο από τα φημισμένα μαγαζιά του νησιού.

Θ. ΒΕΣΣΑΛΑ

Χειροποίητο παγωτό παρφέ, σορμπέ με φρέσκα φρούτα και πρωτότυπες γεύσεις όπως ρόδι με σοκολάτα θα βρεις στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής «Θ. Βεσσαλά», που λειτουργεί από το 1994.

Φεύγοντας σημείωσε να πάρεις κάποιες από τις σοκολάτες που φτιάχνουν μόνοι τους και να τις κάνεις δώρο στους φίλους σου. Θα δοκιμάσουν κάτι που σίγουρα δεν έχουν ξαναγευτεί.

Μελίστακτο

Δίπλα στην πύλη της ιστορικής Μονής της Ζωοδόχου Πηγής, βρίσκεται ένα παραδοσιακό καφενείο ονόματι «Μελίστακτο» που σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και σου προσφέρει μια μοναδική εμπειρία γεύσης, χάρη στα χειροποίητα γλυκά του.

Δεν γίνεται να φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις το ονειρικό γαλακτομπούρεκο που φτιάχνεται με φρέσκο γάλα και λιώνει στο στόμα.

Γλύκισμα

Η βιτρίνα και μόνο του ζαχαροπλαστείου «Γλύκισμα», σε προκαλεί να μπεις μέσα και να δοκιμάσεις κάποιο από τα σιροπιαστά γλυκά που φαίνονται φρέσκα και λαχταριστά.

Στο μικρό αυτό παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο ο Γιώργος Κανατσίδης, που εργάστηκε στο παρελθόν στα «Delise» και το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», κατάφερε να ξεχωρίσει για το μπακλαβαδάκι με το τέλειο σιρόπιασμα και τη μυστική συνταγή.