Ο άλλοτε κρυμμένος παράδεισος για ελεύθερους κατασκηνωτές και μη έχει «αλλάξει πίστα» και αποτελεί πλέον έναν δημοφιλή προορισμό. Το Αγκίστρι ισορροπεί ανάμεσα στον ανέμελο χαρακτήρα του, για τον οποίο αγαπήθηκε και έκανε χιλιάδες νεαρούς ταξιδιώτες να φορτώνονται τα backpacks τους και να παίρνουν το πρώτο διαθέσιμο καράβι από Πειραιά, και στην ανάγκη να ικανοποιήσει ένα ετερόκλητο πια πλήθος επισκεπτών.

Σε αυτό το κοντινό νησί του Αργοσαρωνικού μπορείς να ζήσεις στιγμές χαλάρωσης σ’ ένα μοναδικό τοπίο, που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι κάπου πολύ μακριά από την Αθήνα. Η αλήθεια όμως είναι ότι μέσα σε πενήντα λεπτά με το δελφίνι και μιάμιση ώρα με το συμβατικό πλοίο, μπορείς να φτάσεις στο Αγκίστρι και να απολαύσεις τις χάρες του ακόμα και για μερικές ώρες, γι’ αυτό σου προτείνουμε παραλίες για μπάνιο με την άφιξη σου στο νησί και φαγητό σε ταβερνάκια, ώστε να μη φύγεις με άδειο το στομάχι.

Παραλίες στο Αγκίστρι

Ο βασικός λόγος για να επισκεφθείς το Αγκίστρι είναι οι παραλίες του. Μαγιό, πετσέτα (ή ψάθα), ομπρέλα και ετοιμάσου για βουτιά.

Παραλία Χαλικιάδα

Μία από τις πιο ωραίες παραλίες του νησιού είναι η Χαλικιάδα.

Για να φτάσεις σε αυτή την παραλία με την παρθένα ομορφιά, θα πρέπει να κατευθυνθείς από την Σκάλα προς τη Σκληρή και να περάσεις περπατώντας μέσα από ένα δύσβατο, στενό μονοπάτι, το οποίο ωστόσο είναι εντυπωσιακό ή να την προσεγγίσεις με σκάφος.

Bathers on Chalikiada Beach seen from a high cliff on the Greek island of Agistri in the Saronic Gulf in the Aegean Sea during the summer

Το αποτέλεσμα, όπως και να έχει, σε αποζημιώνει για την οποία ταλαιπωρία μπορεί να έχουν τα 500 μέτρα περπάτημα στο μονοπάτι (μην το υποτιμήσεις, θέλει προσοχή), καθώς κατεβαίνοντας σε «υποδέχονται» τα γαλαζοπράσινα νερά, τα τεράστια επιβλητικά βράχια και το λευκό βότσαλο, τα οποία συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς.

Α! και μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου καπέλο, μπόλικο νερό και κάτι για να τσιμπήσεις, γιατί στο σημείο δεν θα βρεις beach bar (μάλλον αυτό σε συνδυασμό με το απομονωμένο σημείο στο οποίο βρίσκεται η παραλία είναι και ο λόγος που την αγαπούν γυμνιστές).

Παραλία Δραγονέρα

Φαντάσου να κολυμπάς σε κρυστάλλινα νερά, τα οποία περιβάλλονται από πεύκα που σχεδόν φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Αυτό το τοπίο θα αντικρίσεις αν κάνεις τη βουτιά σου στη Δραγονέρα. Στην παραλία θα βρεις βότσαλα, από αυτά που μαζεύεις και βάζεις στην τσάντα σου, για να τα βγάλεις αργότερα και να τα κοιτάξεις με χαμόγελο.

Εάν θέλεις να αράξεις σε μια ξαπλώστρα και να απολαύσεις τον καφέ σου, στην παραλία θα βρεις την διάσημη καντίνα «Δραγονέρα Sunset Coast». Για τη ακρίβεια εκεί θα βρεις τα πάντα, από αναψυκτικά και cocktails μέχρι νόστιμα snacks, τα οποία μπορείς να καταναλώνεις όσο χαζεύεις την θέα και χαλαρώνεις με την ατμοσφαιρική μουσική. Σημείωσε ότι πολύ συχνά οργανώνονται και parties με dj sets.

Και αν θέλεις λίγη ιδιωτικότητα μπορείς να αράξεις με την πετσέτα σου σε κάποιον από τους μικρούς κόλπους της παραλίας.

Απόνησος

«Η Απόνησος μοιάζει με επίγειο παράδεισο» ακούω να λένε συχνά όσοι έχουν επισκεφτεί την συγκεκριμένη παραλία. Μία μικρή αναζήτηση να κάνεις στην google για φωτογραφίες της Απόνησου θα το συνειδητοποιήσεις και μόνος σου. Φαντάσου να την επισκεφτείς κιόλας!

Πρόκειται για ένα ιδιωτικό νησί – παραλία, στο οποίο έχεις πρόσβαση μέσω μίας μικρής γέφυρας που την ενώνει με το Αγκίστρι. Είναι πολύ εύκολο να φτάσεις εκεί και η είσοδος είναι στα 5 ευρώ.

The small island Aponisos near Agistri island, Greece

Με το που φτάσεις στο μέρος δεν γίνεται να μην μαγνητίσουν το βλέμμα σου τα καταγάλανα νερά, τα πεύκα και τα επίπεδα βράχια. Τις βουτιές σου μπορείς να της κάνεις πηδώντας από κάποια ράμπα!

Την πετσέτα σου μπορείς είτε να την βάλεις χύμα σε κάποιο ελεύθερο σημείο είτε σε κάποια από τις ξαπλώστρες, ενώ μπορείς να πάρεις τον καφέ ή το τοστ σου από την καντίνα.

Αν θέλεις να απολαύσεις στο έπακρο την μοναδική θέα, μπορείς να νοικιάσεις θαλάσσιο ποδήλατο ή κανό.

Για φαγητό στο Αγκίστρι

Μετά από την βουτιά στη θάλασσα και με τα μαλλιά γεμάτα αλμύρα, η όρεξη ανοίγει και έρχεται η στιγμή για φαγητό. Σε ποιο ταβερνάκι του νησιού θα απολαύσεις δροσερή σαλάτα, νόστιμους μεζέδες και φρέσκα ψάρια;

Τοξότης

Εκεί που κάποτε λειτουργούσε το μανάβικο και έπειτα το σχολείο της περιοχής, βρίσκεται, από το 1981 «Ο Τοξότης», η ταβέρνα της οικογένειας Παππά.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ταβερνάκι που θυμίζει αυλή σπιτιού και σερβίρει φρέσκα ψάρια, που προμηθεύεται καθημερινά από τους ψαράδες του νησιού και ντόπια κρέατα με συνταγές της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας.

Φημίζεται για την ποιότητα του! Όλοι στο νησί έχουν να το λένε, γι’ αυτό αν ρωτήσεις έναν ντόπιο «πού να φας», είναι πολύ πιθανό να σου μιλήσει για τον «Τοξότη». Υπολόγισε ότι έχει βραβευτεί και τρεις συνεχόμενες χρονιές ως «Η Καλύτερη Επιχείρηση Εστίασης στο Αγκίστρι» από το Σωματείο Επαγγελματιών Αγκιστρίου.

Ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ τους εκτός από τις πεντανόστιμες μακαρονάδες θαλασσινών που φέρνουν όλη τη γεύση της θάλασσας μέχρι τον ουρανίσκο σου και τα ceviche με την εντυπωσιακή εμφάνιση, βρίσκεται και ο μαμαδίστικος μουσακάς.

Διεύθυνση: Σκάλα 180 10

Τηλέφωνο: 2297 091 283

Αλκυόνη

Κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου να τρως το φαγητό σου σε ένα ταβερνάκι χτισμένο στην άκρη ενός γκρεμού με θέα, που χωρίς υπερβολή, σου κόβει την ανάσα! Στην ταβέρνα «Αλκυόνη», που λειτουργεί από το 1982, δεν θα ξέρεις που να πρωτοκοιτάξεις. Τα πεύκα (ναι, απ’ ότι έχεις καταλάβεις το συγκεκριμένο δέντρο πρωταγωνιστεί στο νησί), τον Αργοσαρωνικό, τον γκρεμό που μπλέκεται με τα καταπράσινα φυτά ή τα γαλαζοπράσινα νερά.

Στο μενού θα βρεις φρέσκα ψάρια και ποιοτικά κρέατα σε συνταγές εμπνευσμένες από την ελληνική γαστρονομία. Στις σπεσιαλιτέ τους, οι μεζέδες με συνταγές από Τουρκία, τα μαγειρευτά πιάτα ημέρας, που ανανεώνονται συνεχώς και η ζουμερή γαριδομακαρονάδα με την εντυπωσιακή παρουσίαση και τα μοναδικά αρώματα.

Διεύθυνση: Σκληρή

Τηλέφωνο: 2297 091 377

Για γλυκό στο Αγκίστρι

Πριν το πλοίο σφυρίξει και σημάνει την επιστροφή προς το λιμάνι του Πειραιά, μπορείς να γλυκάνεις την πίκρα του αποχαιρετισμού μ΄ ένα γλυκάκι.

Copa Cabana

Cheescake με μία μπόλικη δόση σαντιγί και «λουσμένο» με σιρόπι (σου άνοιξα την όρεξη, ε;), το οποίο μπορείς να γεύεσαι ενώ απολαμβάνεις τη θέα στο ηλιοβασίλεμα.

Το «Copa Cabana», μια οικογενειακή επιχείρηση που λειτουργεί από το 1986, βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα με τραπεζάκια πάνω στην άμμο και δίπλα στο σημείο που σκάει το κύμα (αν θες να την δεις λίγο πιο ρομαντικά) ή στην απέναντι πλευρά, στο αίθριο με την boho αισθητική και τις κουρτίνες που ανεμίζουν δίπλα στα φυτά.

Φημίζεται για το brunch του, που περιλαμβάνει επιλογές για όλα τα γούστα. Αλμυρά ή γλυκά, pancakes ή ομελέτες, σάντουιτς, κρέπες και ό,τι μπορεί να φανταστεί ο νους σου. Σημείωση ότι, υπάρχουν πιάτα και για όσους θέλουν κάτι vegetarian, vegan ή gluten free. 

Και φυσικά είναι γνωστό για τα γλυκά του. Cheescake με φράουλες και βατόμουρα (είναι η σπεσιαλιτέ τους) ή ζεστό cookie με παγωτό (ο τέλειος συνδυασμός ζεστού και παγωμένου), ό,τι και να δοκιμάσεις είναι φτιαγμένο στο χέρι με πολύ μεράκι.

Διεύθυνση: Ιωάννου Μεταξά, Σκάλα

Τηλέφωνο: 2297 091 456