Όπως πιθανώς ήδη γνωρίζετε, τα ταξίδια κάνουν καλό στον εγκέφαλό σας, ιδίως αυτά που είναι κάπως πιο «δύσκολα». Ο καθαρός αέρας, η άσκηση, ο ενθουσιασμός και οι νέες εμπειρίες, μας κάνουν πιο υγιείς και ευτυχισμένους. Προφανώς, όταν ταξιδεύετε με αγνώστους (τα γνωστά γκρουπάκια) ή και μόνοι σας, πολλά από τα ερεθίσματά σας θα είναι διαφορετικά, άρα θα έχουν και ένα έξτρα ενδιαφέρον.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά και μόνο η γνωριμία με νέους ανθρώπους είναι εξαιρετική για την ψυχική μας υγεία. Τι γίνεται, όμως, όταν κανονίζουμε ταξίδια (διακοπές καλύτερα) με φίλους; Το αντίθετο από αυτά που διαβάσατε. Εντάξει, όχι πάντα, αλλά πολλές φορές το πράγμα στραβώνει με αποτέλεσμα όλος αυτός ο ενθουσιασμός να μετατρέπεται σε πικρή εμπειρία.

Και υπάρχει λόγος γι’ αυτό.

Κάνουμε λάθη. Άνθρωποι είμαστε, θα πείτε, λογικό να κάνουμε λάθη. Ε, αυτά θέλουμε να αποτρέψουμε με αυτό το κείμενο, όλες τις λάθος επιλογές και συμπεριφορές που καταστρέφουν τις διακοπές μας. Είναι και η ζέστη, είναι και τα τσίπουρα, δεν θέλετε και πολύ για να πείτε μια κουβέντα παραπάνω στον κολλητό ή στην κολλητή για να χαλάσετε το ωραίο(;) κλίμα που επικρατεί από τη στιγμή που σάλπαρε το πλοίο.

Περιμένεις τα πάντα από ένα άτομο

Unfair, που λένε και στο χωριό σας στο Γιορκσάιρ. Περιμένεις να κλείσει το ξενοδοχείο (ή το κάμπινγκ, ο καθένας με τις παραξενιές του), να προγραμματίσει τις δραστηριότητες, να οργανώσει τη μετακίνηση, να κάνει γενικότερα όλη την «έρευνα» ενώ εσύ κάθεσαι και ανεβάζεις στόρις(ζζζζ) στο Instragram. Δεν πάει έτσι, παιδιά, οι διακοπές θέλουν προσπάθεια από όλη την ομάδα, διαφορετικά αρχίζουν τα πρώτα καβγαδάκια.

Δεν έχεις ξεκαθαρίσει ποιο είναι το μπάτζετ σου

Να, αυτά δεν μπορούν οι φίλες και οι φίλοι. Μπορεί να έχει στηθεί ένα ολόκληρο πλάνο γύρω από το οικονομικό, να έχεις πει σε όλα ναι και, ξαφνικά, όταν φτάνετε σε αυτό το υπέροχο κατά τα άλλα νησί, να ανακοινώνεις σε όλους πως, «ξέρεις κάτι; Δεν βγαίνω». Ε, να μας το έλεγες από την αρχή, τώρα φταίμε να σε αφήσουμε πίσω και να πάμε να τα σπάσουμε με τέκνο και μετά με παραδοσιακούς;

Το δωμάτιο

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Έχετε κλείσει δωμάτιο, ο καθένας έχει πει ποιο κρεβάτι/καναπέ/αιώρα/πάτωμα θέλει, τα έχετε συμφωνήσει, όλα πάνε εξαιρετικά και το επόμενο πρωί αρχίζουν οι μουρμούρες γιατί, δεν σου έφτανε που έχεις κάνει το δωμάτιο χάλια, αποφάσισες να κάνεις άνω κάτω (με πολλούς τρόπους) και το μπάνιο. Διακοπές πάμε, όχι να ξεχάσουμε πώς είναι να ζεις σαν άνθρωπος.

Η συμπεριφορά

Ναι, είναι οι διακοπές σου. Αλλά όχι, αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνεται πάντα το δικό σου. Οι φίλοι σου μπορεί να έχουν επιλέξει ένα μπαρ το οποίο δεν σου γεμίζει το μάτι γιατί λίγο πιο πίσω είδες ένα άλλο που σας ενθουσίασε με τα ελαφρολαϊκά του. Υπομονή, έχετε μέρες ακόμα για να τα κάνετε όλα. Συμβιβασμός λέγεται κι είναι σημαντικός όταν κάνεις διακοπές με την παρέα.

Η κακή διάθεση

Ίσως το σημαντικότερο. Φυσικά και δεν μπορείς να έχεις πάντα καλή διάθεση. Αλλά μπορείς να αναγνωρίζεις πότε γίνεσαι κακότροπος και να αλλάζεις προς το καλύτερο τνη συμπεριφορά σου. Συνήθως, οι άνθρωποι έχουν κακή διάθεση ενώ βρίσκονται σε διακοπές για μερικούς λόγους: έχουν τζετ λαγκ, κάνουν πάρα πολλά κάθε μέρα και είναι εξαντλημένοι ή δεν αισθάνονται ότι έχουν λόγο στην ομάδα. Αν αισθάνεσαι κάπως, μην ξεσπάς στους φίλους σου. Μπορείς και καλύτερα.